Ο 16χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος που σκοτώθηκε από ειδικό φρουρό της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ του Σαββάτου στα Εξάρχειαπροέρχεται από εύπορη οικογένεια, πήγαινε στην Α Λυκείου(στη Σχολή Μωραΐτη ως πρόσφατα) και έμενε στο Ψυχικό μαζί με τη μητέρα του και την αδελφή του. Ο πατέρας του είναι στέλεχος τράπεζας ενώ η μητέρα του διατηρεί κοσμηματοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. Το Σάββατο βρέθηκε στα Εξάρχεια με παρέα δέκα περίπου παιδιών για να τους κεράσει φίλος τους Νίκος που γιόρταζε.

Το πλήρωμα του περιπολικού που αποτελούνταν από δυο ειδικούς φρουρούς του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων, τον 31χρονο Βασίλη Σαραλιώτη, άγαμο και τον 37χρονο Επαμεινώνδα Κορκονέα, παντρεμένο και πατέρα τριών παιδιών–πρόκειται για αυτόν που πυροβόλησε τον 16χρονο. Και οι δυο έχουν περάσει εκπαίδευση από τις ειδικές δυνάμεις του Στρατού.

Ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, το 1999 μετά την αποφοίτηση του από την Σχολή για τους Ειδικούς Φρουρούς, ανέλαβε υπηρεσία στο Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων και από το 2002 εντάχθηκε στα πληρώματα των περιπολικών. Μάλιστα πέρυσι το καλοκαίρι είχε λάβει «εύφημο μνεία» γιατί μετά από καταδίωξη είχε συλλάβει ένοπλο.

Ο ειδικός φρουρός Βασίλης Σαραλιώτης για πρώτη φορά το Σάββατο ήταν
συνοδός του Επαμεινώνδα Κοκκονέα. Όπως αναφέρουν ειδικοί φρουροί πριν από περίπου ένα μήνα ο Βασίλης Σαραλιώτης είχε πρωταγωνιστήσει σε παρόμοιο επεισόδιο με το χθεσινό και πάλι στο ίδιο σημείο στα Εξάρχεια. Τότε δέχθηκε με τον συνάδελφο του επίθεση από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου που προκάλεσαν φθορές στο περιπολικό και τότε η αντίδραση των αντρών της ΕΛ.ΑΣ. ήταν η ρίψη χειροβομβίδας κρότου – λάμψης.

Τη Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης
της σφαίρας και θα πραγματοποιηθεί νεκροτομή στον άτυχο16χρονο προκειμένου να εξακριβωθούν οι ακριβείς αιτίες θανάτου. Αναμένεται η οικογένεια να ορίσει δικό της ιατροδικαστή.