Έκτακτη συνέντευξη τύπου του υπουργού Εσωτερικώ κ. Προκόπη Παυλόπουλου
(Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2008, όπως δόθηκε από το υπουργείο)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ:
Πρόκειται να ξεκινήσει η έκτακτη συνέντευξη τύπου, που όπως προαναφέραμε κυρίες και κύριοι γίνεται με αφορμή το τραγικό περιστατικό χθες το βράδυ στα Εξάρχεια, μεταξύ αστυνομικών και αντιεξουσιαστών, που είχε ως αποτέλεσμα βέβαια το θάνατο ενός 16χρονου. Παρευρίσκεται ο κ. Χηνοφώτης, ο κ. Ανδρεουλάκος και ο κ. Τσιατούρας. Ο κ. Παυλόπουλος έχει το λόγο.
ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την εδώ παρουσία σας, για μια ακόμα φορά εκ μέρους του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης και ημών, εκφράζουμε την οδύνη για το χθεσινό περιστατικό, για το θάνατο ενός παιδιού υπό συνθήκες οι οποίες διερευνώνται.
Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε η έρευνα παρουσία των Εισαγγελέων, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και είναι γνωστό επίσης ότι η ανακοίνωση η οποία εξεδόθη είναι μία ανακοίνωση η οποία αφήνει ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα διότι μόνο η έρευνα η τελική θα αποδείξει τι ακριβώς συνέβη.
Ένα είναι βέβαιο, ότι η αλήθεια θα αναδειχθεί και θα υπάρξει παραδειγματική τιμωρία εκείνων οι οποίοι θα αποδειχθούν σε οποιοδήποτε βαθμό ένοχοι για ό,τι έχει γίνει.
Η τιμωρία αυτή και η στάση αυτή, το Υπουργείο Εσωτερικών, δηλαδή και της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, δικαιολογείται από τους εξής δύο λόγους.
Ο ένας είναι ότι είναι αδιανόητο να μην υπάρξει τιμωρία όταν χάνει την ζωή του ένας άνθρωπος, και ιδίως ένα παιδί. Η αφαίρεση ζωής είναι κάτι το οποίο στην δημοκρατία δεν συγχωρείται.
Ο δεύτερος λόγος έχει σχέση με την ίδια την νοοτροπία της αστυνομίας. Γνωρίζετε και το έχω κάνει σαφές σε όλους τους τόνους ότι η νοοτροπία της Αστυνομίας σήμερα είναι πολύ διαφορετική.
Η Αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη, η Αστυνομία προστατεύει τον πολίτη και τα δικαιώματά του. Για αυτό, πολλές φορές και στην Βουλή, στο πλαίσιο της νομοθετικής εργασίας και στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου έχω τονίσει, και έχω κατακριθεί για αυτό, αλλά δέχομαι την κατάκριση, ότι προτιμούμε να βλέπουμε την Αστυνομία αμυνόμενοι προστατεύοντας τα δικαιώματα του ανθρώπου προπηλακιζόμενοι πολλές φορές από το να υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση η οποία να είχε οποιαδήποτε βλάβη εναντίον ανθρώπου και πολύ περισσότερο την αφαίρεση ζωής.
Αυτή η στάση και αυτή η θέση δεν είναι τωρινή. Μπορεί να δει κανείς πολλές φορές ποιες ήταν οι απαντήσεις που δώσαμε και εγώ και ο κύριος Χηνοφώτης στο πλαίσιο ιδίως του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Και αυτή είναι η στάση της Ελληνικής Αστυνομίας. Και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελληνική Αστυνομία πολλές φορές στην προσπάθεια που κάνει να διασφαλίζει την τάξη και να τηρήσει τον νόμο, εκείνη έχει υποστεί επιθέσεις όπως έχει θρηνήσει και θύματα.
Σε καμία περίπτωση, όμως δεν δικαιολογείται σε μία σύγχρονη και δημοκρατική Αστυνομία έστω και μεμονωμένο περιστατικό το οποίο συνιστά επίθεση κατά ανθρώπου και πολύ περισσότερο αφαίρεση ζωής.
Με αυτή την νοοτροπία θα συνεχίσουμε.
Εκείνο το οποίο θέλω να τονίσω μόνο είναι, καταλαβαίνοντας την οδύνη πολλών, και καταλαβαίνοντας και τους αγώνες που πολλοί δίνουν για τα δικαιώματα του ανθρώπου, σε καμία περίπτωση αυτός ο αγώνας, αυτή η ιδεολογία που είναι κοινή ιδεολογία της δημοκρατίας μας, και στην δημοκρατία μας σήμερα, δεν μπορεί να οδηγεί σε καταστάσεις οι οποίες στρέφονται εναντίον άλλων ανθρώπων και δημιουργούν προβλήματα στο κοινωνικό σύνολο ιδίως εναντίον ανθρώπων οι οποίοι δεν φταίνε σε τίποτα, εναντίον ανθρώπων οι οποίοι εργάζονται, εναντίον ανθρώπων οι οποίοι ζουν την δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Καμία αγανάκτηση όσο, αν θέλετε, ιδεολογικά και αν είναι θεμελιωμένη, δεν μπορεί να οδηγεί σε τέτοιου είδους φαινόμενα σαν αυτά που παρατηρήθηκαν χθες.
Και δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι τέτοιους είδους καταστάσεις μπορούν να στηρίξουν αγώνες υπέρ των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στην ουσία στρέφονται και αυτές οι ενέργειες κατά των δικαιωμάτων των ανθρώπων.
Και είμαστε υποχρεωμένοι, και είναι υποχρεωμένη η Ελληνική Αστυνομία και στον τομέα αυτό να πράξει αυτό το οποίο είναι έργο της, δηλαδή να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη, πάντοτε όμως με πρώτο γνώμονα την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Και θα το πράξει και τώρα αμυνόμενη πάντοτε χωρίς να επιτεθεί σε κανένα.
Το λέω αυτό εν όψει και των διαδηλώσεων οι οποίες θα γίνουν και οι οποίες μπορεί και πρέπει να γίνουν, είναι το απόλυτο δικαίωμα του καθενός να διαδηλώνει και να διαδηλώνει υπερασπιζόμενος τις ιδέες του και τις αρχές του.
Αλλά το τονίζω: όχι καταστρέφοντας περιουσίες ανθρώπων, όχι να στρέφεται εναντίον ανθρώπων οι οποίοι δεν έχουν φταίξει, το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, σε τίποτα.
Έτσι και τώρα η Αστυνομία θα κάνει την δουλειά της. Και είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης εδώ για να αναδείξουν αυτή την πραγματικότητα χωρίς να θίξουν τα δικαιώματα κανενός, αμυνόμενη η Αστυνομία, όπως ακριβώς το έκανε και στο παρελθόν.
Αυτή την στάση θα τηρήσουμε και αυτή την στάση έχουμε υιοθετήσει και σε αυτή εμμένουμε.
Στην διάθεσή σας αν χρειάζεται να μου υποβάλλετε ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Οτιδήποτε και αν λεχθεί από την πλευρά της φυσικής ηγεσίας και της πολιτικής, μάλιστα, ηγεσίας, αυτή την στιγμή που ερευνάται η υπόθεση. Θα μπορούσε και να παρεξηγηθεί και να μην είναι ολοκληρωμένο.
Θα σας παρακαλέσω, και θα είναι ταχύτατη η έρευνα, θα ολοκληρωθεί μάλιστα με την βαλλιστική έρευνα, η οποία θα γίνει με όλους τους κανόνες και ελπίζω να έχει τελειώσει αύριο. Και από εκεί και πέρα θα υπάρξει πλήρης ενημέρωση των πάντων.
Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες, όχι γιατί δεν γνωρίζουμε ορισμένα πράγματα, αλλά χρειάζεται τα πράγματα αυτά να τα ελέγξουμε μέχρι κεραίας.
Για αυτό θα είδατε στην χθεσινή ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως αξιολογική κρίση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση σχετικά με το περιστατικό εκτός από το ότι υπήρξαν πυροβολισμοί οι οποίοι κατέληξαν στο θάνατο ενός παιδιού.
Αυτό είναι το οποίο ανακοινώθηκε. Και το τονίζω, επειδή δεν θέλω να δημιουργούνται παρεξηγήσεις ότι αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε καμία απολύτως άποψη μέχρις ότου ολοκληρωθεί η έρευνα, οπότε και θα δοθεί στην δημοσιότητα το κείμενο της Αστυνομίας το οποίο θα τα διευκρινίζει όλα.
Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι ακόμα και τώρα οι εισαγγελικές αρχές κάνουν την δουλειά και προτού και εκείνες καταλήξουν θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο από την πλευρά μας να κάνουμε οποιαδήποτε πρώιμη διαπίστωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Δεν ήξερα, αν είχε προκύψει κάποιο περιστατικό που θα χρειαζόταν για να σας καλέσουμε εδώ για να σας ανακοινώσουμε κάτι, θα το είχα κάνει.
Ξέρετε ότι δεν είμαι ο άνθρωπος ο οποίος δίνει συνεντεύξεις μόνο και μόνο για να παίξει στην τηλεόραση. Δεν είναι ο χαρακτήρας μου.
Σέβομαι την δουλειά σας και ξέρω τι αγώνα κάνετε και εσείς καθημερινά, για αυτό σας καλώ κάθε φορά που έχω κάτι να πω, όπως ακριβώς και τώρα. Για αυτό το λόγο ακριβώς κάνουμε αυτή την συνέντευξη.
Στο ερώτημα που μου θέσατε, η Αστυνομία, το τόνισα, θα κάνει την δουλειά της όπως την έκανε πάντοτε. Αυτό το περιστατικό, όποια και αν είναι η έκβαση της έρευνας, είναι μεμονωμένο.
Μέχρι τώρα έχετε δει μία Αστυνομία η οποία ακόμα και σε πολύ σημαντικά επεισόδια αμύνθηκε, προπηλακίστηκε, πολλές φορές, γιατί αυτός είναι ο ρόλος της, να υπερασπίζει πρωτίστως τα δικαιώματα του ανθρώπου, να διακινδυνεύει εκείνη πολύ περισσότερο από το να υπάρξει διακινδύνευση της ζωής οποιουδήποτε.
Αυτό, το τονίζω, είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Και επειδή είναι μεμονωμένο εμείς θα ακολουθήσουμε τον κανόνα. Δηλαδή και σε όλες τις πορείες, και σε όλες τις διαδηλώσεις η Αστυνομία θα είναι παρούσα αλλά θα αποφύγει οποιαδήποτε επέμβαση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ζωή και του τελευταίου διαδηλωτή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Αν δώσω οποιαδήποτε λεπτομέρεια αυτή την στιγμή σχετικά με το τι ισχυρίζονται, όπως φαίνεται άλλωστε και από την ανακοίνωση, θα ήταν σαν να είχα καταλήξει σε κάτι.
Σας επαναλαμβάνω, στην ανακοίνωση την χθεσινή τονίστηκε τι ακριβώς ήταν εκείνο το οποίο, εκ πρώτης όψεως, είχαν ισχυριστεί. Αλλά θα ήταν πολιτικά ανεύθυνο από την πλευρά μου, το λέω για άλλη μία φορά, να δώσω λεπτομέρειες για μία εικόνα η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί.
Οι εισαγγελείς συνεχίζουν το έργο τους. Από την άλλη πλευρά δεν έχει καν γίνει η βαλλιστική έρευνα. Ό,τι και αν πω αυτή την ώρα θα ήταν μη ολοκληρωμένο και θα μπορούσε να δημιουργήσει παρεξηγήσεις.
Όπως ακριβώς το τόνισα και στην μητέρα του παιδιού, την οποία πήρα και επικοινώνησα προσωπικά ο ίδιος για να της ζητήσω συγνώμη και να εκφράσω την λύπη και της Κυβέρνησης και εμού, καμία λεπτομέρεια δεν έδωσα, όπως δεν ζήτησα και από την μητέρα να μου πει τίποτα περισσότερο από αυτό που έχει δώσει προς τα έξω η οικογένεια.
Δουλειά της Αστυνομίας και της πολιτικής ηγεσίας είναι να αναμείνει τα αποτελέσματα και από εκεί και πέρα να έρθουν οι κυρώσεις. Και βεβαίως να βγάλει τα συμπεράσματά της για τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει και μελλοντικά για να αποφύγουν οι αστυνομικοί και τέτοιου είδους εξαιρέσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Δεν άφησα κανένα υπαινιγμό. Όποιος γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει βαλλιστική έρευνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Η βαλλιστική έρευνα σημαίνει υπό ποιες συνθήκες πραγματικά, δηλαδή πώς πυροβολήθηκε αυτό το παιδί, η σφαίρα βγαίνει, αναλύεται μέσα από την έρευνα της σφαίρας υπό ποιες συνθήκες έγινε ο πυροβολισμός. Αυτό εννοώ. Δεν υπονοώ τίποτα απολύτως, κανένα συμπέρασμα δεν έβγαλα.
Βλέπετε για αυτό δεν δίνω καμία λεπτομέρεια γιατί είναι πολύ εύκολο, ξέρετε, να ξεστρατίσει μία συζήτηση εκεί που δεν την πάει κανένας Υπουργός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Θέλω να τονίσω με έμφαση ότι η πολιτική ηγεσία περιβάλλει την φυσική ηγεσία με απόλυτη εμπιστοσύνη και σε αυτό το περιστατικό. Και θέλω επίσης να τονίσω ότι όπως και οι άλλες αλλά ιδίως η σημερινή φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και όλοι οι αξιωματικοί που είναι σε καίριας σημασίας θέσεις, έχουν κάνει έργο το οποίο έχει αποδώσει καρπούς σε πάρα πολλά πράγματα.
Και είναι αδιανόητο απομονωμένα περιστατικά, όσο επώδυνα και αν είναι, να μηδενίζεται ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο ήδη φαίνεται και το οποίο εν πάση περιπτώσει έχει ξεκινήσει και το οποίο θα φανεί. Και θα φανεί όχι μόνο τώρα, στο μέλλον.
Άρα, δεν υπάρχει το παραμικρό σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη προς την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Στον αέρα. Εννοείτε τον φρουρό έξω από το Υπουργείο Αιγαίου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Πρέπει να ξέρετε ένα πράγμα, ότι η χρήση του όπλου για τον αστυνομικό γίνεται πάντοτε με βάση τους κανόνες εκείνους που προβλέπει ο νόμος, τους οποίους διδάσκεται ο αστυνομικός κατά την εκπαίδευσή του.
Αν ο αστυνομικός τους τηρήσει, τότε από εκεί και πέρα δεν έχει ευθύνη. Όταν δεν τους τηρεί, προκύπτει η ευθύνη. Και αυτό το πράγμα σημαίνει και η έρευνα η οποία γίνεται και στις περιπτώσεις αυτές.
Τονίζω, όμως, για μεμονωμένα περιστατικά γιατί; Μου αναφέρατε ένα περιστατικό πυροβολισμού στον αέρα πριν πάνω από ένα χρόνο, δεν είναι ένα χρόνο, ήταν πριν. Εν πάση περιπτώσει καταδικαστέα. Μας λυπούν και τα περιστατικά αυτά.
Επαναλαμβάνω όμως, είναι περιστατικά τα οποία δεν μπορούν να χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία Ελληνική Αστυνομία σε πάμπολλες άλλες περιπτώσεις έχει επιδείξει υποδειγματική αυτοσυγκράτηση, ακόμα και εκεί που θα μπορούσε να είχε χρησιμοποιήσει όπλο δεν το έκανε. Και πολλές φορές έχουμε αστυνομικούς, και το είδατε, οι οποίοι οι ίδιοι υπήρξαν θύματα.
Βεβαίως, ο αστυνομικός μέσα ακριβώς στην δουλειά την οποία κάνει φέρνει και τον κίνδυνο, γιατί είναι μέρος της δουλειάς του και αυτό το οποίο κάνει. Για αυτό και δεν συγκρίνω πράγματα. Απλά αναδεικνύω την πραγματικότητα.
Τονίζω, λοιπόν, όπου υπάρχει, κατ’ εξαίρεση, τέτοιους είδους φαινόμενο, αυτό θα πατάσσεται εν τη γενέση του και θα αποτελεί παράδειγμα για να το αποφύγουμε και για το μέλλον.
Αυτό γίνεται και τώρα. Και Έτσι θα γίνει και αυτή την στιγμή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Φιλιππάκη, θέλω να σας τονίσω το εξής. Έχω εκφράσει επανειλημμένα την ευγνωμοσύνη μας προς την Ελληνική Αστυνομία για τις θυσίες που πραγματικά κάνει για να κάνει καλά την δουλειά της, έστω και αν σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν εξαιρέσεις.
Αλλά ακριβώς είναι αυτή η Ελληνική Αστυνομία που κουράζεται τόσο, και σωστά το λέτε, η οποία μέχρι τώρα σε πάμπολλες διαδηλώσεις οδήγησε τα πράγματα ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό επεισόδιο.
Μιας και αναφέρατε τα γήπεδα. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα τελευταία χρόνια, και ιδίως τον τελευταίο 1,5 χρόνο, τα επεισόδια ήταν ελάχιστα, ακριβώς γιατί αυτή η Αστυνομία, υπερβάλλοντας πολλές φορές τις δυνατότητές της, κάνει την δουλειά της. Αυτή είναι η δουλειά της.
Για αυτό ευχαριστώ που μου κάνατε αυτή την ερώτηση, αναδεικνύοντας το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας.
Φυσικά υπάρχουν, όπως αντιλαμβάνεστε – το «φυσικά» εννοώ μέσα την ροή της ζωής- υπάρχουν παρεκβάσεις σαν και αυτές που έχουμε δει και σαν αυτή που είδαμε χθες. Και αυτές είναι απόλυτα καταδικαστέες. Δεν αναιρούν, όμως, τον κανόνα τον οποίο εσείς επισημάνατε. Κάνει ό,τι μπορεί η Ελληνική Αστυνομία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Κύριε Φιλιππάκη, ευχαριστώ που μου κάνετε και αυτή την επισήμανση. Οι υφιστάμενοι της φυσικής ηγεσίας θα σας έλεγαν ότι πάμπολλες φορές, πολύ περισσότερο ο κύριος Χηνοφώτης, αλλά και αρκετές φορές και εγώ, και δεν πήρα κάμερες μαζί μου, πήγα, μπήκα μέσα σε κλούβες, κάθισα και μίλησα μαζί τους για να ξέρω τις πραγματικές συνθήκες.
Και τις ξέρω τις συνθήκες. Ξέρω ακριβώς υπό ποιες συνθήκες εργάζονται αυτοί οι άνθρωποι και το έχω πει δημόσια αυτό το πράγμα και στην Βουλή και παντού.
Για αυτό τονίζω, η συντριπτική πλειοψηφία των αστυνομικών, και μάλιστα στο μεγαλύτερο μέρος του έργου τους, κάνουν την δουλειά τους όπως μπορούν και κυρίως στο επίπεδο και την ποιότητα της δημοκρατίας την οποία πρέπει να έχουν.
Αλλά κάθε φορά που θα έχουμε έστω και μεμονωμένα περιστατικά που οδηγούν σε τραυματισμούς και πολύ περισσότερο σε θάνατο ανθρώπων, θα είμαστε εδώ και για να τα αναδεικνύουμε για να μην ξαναγίνουν, για να τα αποφύγουμε όσο μπορούμε. Και για να φαίνεται αυτό που είναι πολύ φυσικό στην πολιτική. Ότι ο πολιτικός αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Τι ήταν αυτό που σας έκανε να υποβάλλεται την παραίτησή σας;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Είναι πολύ απλό, όταν υπάρχει ένα τέτοιο επεισόδιο που χάνει την ζωή του ένα παιδί, με το κύριο Χηνοφώτη αισθανθήκαμε την ανάγκη να πούμε ότι ο Υπουργός πρέπει να υποβάλλει την παραίτησή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Πως σχολιάζετε το γεγονός ότι δεν έγινε δεκτή;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Αυτό είναι θέμα του Πρωθυπουργού. Δεν θα σχολιάσω την απόφαση του Πρωθυπουργού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
Πώς αμυνόμενη η Αστυνομία θα συγκρατήσει την κατάσταση;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Όπως το έχει κάνει σε πάμπολλες περιπτώσεις μέχρι σήμερα. Για να φέρω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως το έκανε έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης όταν είχαμε τις διαδηλώσεις για το θέμα του ασφαλιστικού, όπου υπέστη την επίθεση με σκουπίδια και άλλα, και θυμάστε τι πήγε να γίνει, και δεν κινήθηκε κανείς.
Όπως την έχουμε δει την Αστυνομία να στέκεται, ή τις ειδικές δυνάμεις με τις ασπίδες να στέκονται και να υπερασπίζονται τους ανθρώπους, τους χώρους, τα καταστήματα χωρίς να χρειαστεί να σηκώσουν χέρι.
Όπου αυτό είναι εφικτό, φτάνοντας μέχρι τα ακραία όρια από πλευράς αντοχής της Ελληνικής Αστυνομίας, αυτό θα γίνεται.
Ξέρω ότι αυτό σημαίνει διακινδύνευση για την Ελληνική Αστυνομία. Αλλά επαναλαμβάνω ότι βασική μας αρχή είναι προτιμότερο να διακινδυνεύει η Αστυνομία, για αυτό τους ευχαριστώ αυτούς τους ανθρώπους, αντί να υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματιστεί κάποιος ή πολύ περισσότερο να έχουμε τον θάνατο ενός ανθρώπους. Γιατί αν συμβαίνει αυτό, μπορεί να συμβούν και άλλα πράγματα.
Η εκμετάλλευση αυτών των περιστατικών για να φτάσουμε σε άλλα πράγματα τα οποία, το τονίζω, είναι καταδικαστέα εξίσου. Γιατί δεν είναι δυνατόν να βλέπει κανείς την εικόνα των καταστημάτων χθες, δηλαδή την περιουσία ανθρώπων που δεν έφταιξαν σε τίποτα απολύτως, σε τίποτα δεν έχουν φταίξει.
Και πρέπει να πω ότι όσο απολογούμαι για τον θάνατο αυτού του παιδιού, όχι στον ίδιο ποιοτικό βαθμό, γιατί εδώ μιλάμε για ζωή, αλλά πάντως είμαι υποχρεωμένος σαν Κυβέρνηση, σαν πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να απολογηθώ και απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που υπέστησαν τις ζημιές αυτές, γιατί δεν μπορέσαμε να προστατέψουμε την περιουσία τους. Και να κοιτάξουμε στο μέλλον να προστατέψουμε όσο μπορούμε περισσότερο.
Και κάνω έκκληση και προς το κοινωνικό σύνολο όλων, τούτη την ώρα να βοηθήσει την Ελληνική Αστυνομία σε αυτή την προσπάθεια, που είναι προσπάθεια προστασίας του πολίτη και αναβάθμιση της προστασίας της δημοκρατίας μας.
Και με την ευκαιρία θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και στα πολιτικά κόμματα, όλα τα πολιτικά κόμματα που είναι στην Βουλή, και για τις ανακοινώσεις που έβγαλαν και για την στάση την οποία τήρησαν.
Γιατί όλοι εκείνοι οι οποίοι εκμεταλλεύονται τέτοιες καταστάσεις για να προβαίνουν σε τέτοιες ακρότητες, είναι πολιτικά απομονωμένοι, δεν έχουν κανένα πολιτικό στήριγμα από καμία κατεύθυνση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Όχι, κύριε Χιώτη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ομιλία μακριά από το μικρόφωνο)
…ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Πάλι θα σας τονίσω κάτι. η ανακοίνωση βγήκε χθες και ίσως να ξέρατε ή σας το λέω αν δεν το ξέρετε, η ανακοίνωση αυτή έγινε από εμένα σε συνεννόηση με τον κύριο Χηνοφώτη και με τον κύριο Τσιατούρα. Έχω πλήρη επίγνωση της ανακοίνωσης. Ό,τι λέει η ανακοίνωση με εκφράζει απολύτως.
Μου ζητήθηκε να πω περισσότερες λεπτομέρειες, στις οποίες είπα δεν πρόκειται να πω πέραν της ανακοινώσεως έως ότου τελειώσει όλη η έρευνα και η ανάκριση των ανθρώπων και η βαλλιστική έρευνα ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι συνέβη και ποιος είναι ο βαθμός της υπαιτιότητας εκείνου ο οποίος πυροβόλησε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Είχε σηκωθεί θύελλα αντιδράσεων από το Σώμα σας. Είστε έτοιμοι να αντέξετε αντιδράσεις σήμερα από τους Αστυνομικούς; Και σας πληροφορώ και αν κάνετε μία αναζήτηση στο διαδίκτυο πολλοί μα πάρα πολύ δε συμμερίζονται καθόλου αυτές τις απόψεις που καταδικάζετε το περιστατικό αυτό.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Με συγχωρείτε, δεν είναι δυνατόν ποτέ ένας Υπουργός να λειτουργεί υπό το κράτος εντυπώσεων. Σας είπα ποια είναι η βασική αρχή με την οποίαν εργαζόμαστε στο τέως Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Αυτήν την αρχή θα την υπερασπιστούμε.
Και οφείλω να σας τονίσω ότι είμαστε σε πολύ καλή συνεργασία με όλο το Αστυνομικό Σώμα και με τις συνδικαλιστικές τους ηγεσίες.
Μπορεί να έχουμε επιμέρους διαφορές σε κάποια θέματα, αλλά στα βασικά και ιδίως στη φιλοσοφία που ακολουθεί η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο της σύγχρονης δημοκρατίας και με βάση την αρχή της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, είμαστε σε αγαστή συνεργασία, δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Εγώ δε γνωρίζω κανέναν που να το έχει πει αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Σας λέω λοιπόν εγώ ότι ακόμα και πριν από μισή ώρα ο λεγόμενος Πρόεδρος των Αστυνομικών της Αττικής ο κ. Μακρής, μιλώντας στον FLASH μετά βίας καταδίκασε το περιστατικό. Εγώ θα πάρω θέση δημόσια γι΄ αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα διότι επιτρέψτε μου και θα είναι προσωπικό σχόλιο η κατάσταση στην Ελληνική Αστυνομία έχει εκτραχυνθεί. Κι όσο κι αν λέτε εσείς ότι ο κόσμος έχει ανοιχτές τις πόρτες στην Αστυνομία σήμερα, δυστυχώς κάποιοι με τις πολιτικές που ακολούθησαν παλαιότερα τις κλείνουν αυτές τις πόρτες… Μπορώ να ολοκληρώσω;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Μα αυτή δεν είναι ερώτηση, μου κάνετε μια διαπίστωση. Μπορεί να είναι προσωπική σας διαπίστωση, αλλά ποιο είναι το ερώτημα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Έχετε υπάρξει Υπουργός αυτή τη στιγμή που ανέλαβε τη διαχείριση της Διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία τείνει…
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Έχει γίνει σημαντικό έργο στο παρελθόν εδώ και δεν το μηδενίζω ποτέ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εσείς νομίζετε ότι με τη λεγόμενη αστυφυλακοποίηση των ειδικών φρουρών που είναι παντελώς ανεκπαίδευτοι για το αστυνομικό λειτούργημα κι εσείς θα εμπεδώσετε συνθήκες ασφάλειας στην ελληνική κοινωνία ή θα έχουμε κι άλλους νεκρούς; Αυτό είναι δυστυχώς το ερώτημα που απασχολεί σήμερα την ελληνική κοινωνία κι αυτούς που γνωρίζουν τι γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία και δεν κρύβουν την πραγματικότητα.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Η απάντησή μου είναι διπλή. Πρώτα-πρώτα δεν μπορώ να μηδενίσω σε καμία περίπτωση το έργο των ειδικών φρουρών και των συνοριοφυλάκων, που είναι πολύ σημαντικό με κάποιες εξαιρέσεις. Αλλά ακριβώς για να πάψουν να υπάρχουν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Γίνεται σήμερα να περιπολούν στα Εξάρχεια..
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Να απαντήσω; Αλλά ακριβώς…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δε θέλω να πάω στα Εξάρχεια κύριε Πρόεδρε όταν σήμερα κάνουν περιπολίες ειδικοί φρουροί ανεκπαίδευτοι άνθρωποι στα Εξάρχεια.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Να μου επιτρέψετε να απαντήσω. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορώ να μηδενίσω το σημαντικότατο έργο των ειδικών φρουρών και των συνοριοφυλάκων, πολλοί από τους οποίους το έχουν πληρώσει με το αίμα τους.
Οι εξαιρέσεις όμως μας έκαναν σαν Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου, να οδηγηθούμε στο να υπάρξει ομογενοποίηση, η οποία είναι πάρα πολύ πρόσφατη και το ξέρετε. Ένα πολύ πρόσφατο νομοσχέδιο, το οποίο αρχίσαμε να εφαρμόζουμε, και το οποίο έχει ακριβώς τον στόχο. Όπως ξέρετε τα αποτελέσματα δεν εμφανίζονται άμεσα σε Σώματα τα οποία έχουν μια παράδοση πολλών χρόνων πίσω.
Ακριβώς γι΄ αυτό το κάναμε, για να είναι καλύτερη και η εκπαίδευση και η απόδοση και πιο ενιαία αν θέλετε η παρουσία όλου του Αστυνομικού Σώματος σε τέτοιου είδους περιπτώσεις, αφού ενεργούν από κοινού σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όπως αυτές τις οποίες αναφέρατε.
Αλλά, για να μην δημιουργούμε εντυπώσεις, όχι εσείς, να μη δημιουργούνται γενικότερα, σε καμιά περίπτωση δε μηδενίζω το έργο των ειδικών φρουρώ και των συνοριοφυλάκων που είναι πολύ σημαντικό, ιδίως τον τελευταίο καιρό και το ξέρετε προς την κατεύθυνση αυτή, και δεν μπορώ να πάρω μεμονωμένα φαινόμενα για να κρίνω όλο αυτό το έργο.
Έστω όμως κι έτσι, τα μεμονωμένα φαινόμενα είναι καταδικαστέα, δεν πρέπει να υπάρχουν και θα κάνουμε τα πάντα για να μην υπάρξουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ πως θα κρίνατε την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα προσπαθούμε να την κάνουμε ολοένα και καλύτερη, αλλά…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Ίσως να αλλάξετε κάτι δηλαδή;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Ακούστε, κάθε τι το οποίο μας προβληματίζει, μας οδηγεί και στη βελτίωση της εκπαίδευσης.
Αλλά για να μη νομίζουν κάποιοι γιατί λέγεται «ανεκπαίδευτοι» κλπ, όλη η Αστυνομία αλλά ιδίως οι ειδικοί φρουροί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις απέδειξαν με τις επιχειρήσεις τις οποίες έκαναν ότι είναι και εκπαιδευμένοι κι έχουν το θάρρος και την αυτοσυγκράτηση να κάνουν πράγματα.
Τονίζω δε ότι πολλοί απ΄ αυτούς πλήρωσαν με τη ζωή τους όχι λόγω έλλειψης εκπαίδευσης όπως κάποιοι είπαν, αλλά γιατί διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτή τους την οφείλω την ομολογία, γιατί πολλές φορές όταν τραυματίζεται ή όταν σκοτώνεται ένας αστυνομικός ή ένας ειδικός φρουρός, κάποιοι λένε ότι «αυτό οφείλεται στην έλλειψη εκπαίδευσης» και ξεχνούν ότι μπορεί να είναι μια πράξη αυτοθυσίας ενός ανθρώπου.
Αυτό εγώ δεν μπορώ να το αγνοήσω και δεν μπορώ να το αγνοήσω σε καμία περίπτωση όταν οι άνθρωποι πληρώνουν με το αίμα τους τη δουλειά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Δύο μήνες εκπαίδευση θεωρείτε ότι είναι αρκετή ώστε να αποκτήσουν τα εφόδια που χρειάζονται για να βγουν στο δρόμο;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι πρώτα-πρώτα οι άνθρωποι που μπαίνουν ως ειδικοί φρουροί κι ως συνοριοφύλακες, με τα προσόντα τα οποία πρέπει να έχουν, έχουν κι άλλοι εκπαίδευση προηγουμένως. Αλλά για να μη νομίζετε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Με συγχωρείτε, θα μου επιτρέψετε να ολοκληρώσω την απάντησή μου; Να απαντήσω ολοκληρωμένα; Αλλιώς μπορούμε να κάνουμε τη συζήτηση αν θέλετε κατ΄ ιδίαν αν δεν προλαβαίνω να απαντήσω.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Βεβαίως κι επειδή σας κάλεσα για συνέντευξη τύπου θέλω να σας παρακαλέσω να μπορώ να ολοκληρώσω την απάντησή μου.
Σας τονίζω ότι η εκπαίδευση δεν είναι μόνο οι τρεις μήνες, όταν αναλαμβάνει ένας ειδικός φρουρός ή ένας συνοριοφύλακας τα καθήκοντά του, δεν τα αναλαμβάνει την ίδια στιγμή σε όλο το βαθμό στον οποίον τα αναλαμβάνει εκείνος ο οποίος έχει κάνει άλλου είδους εκπαίδευση.
Και θέλω να τονίσω κάτι, ο ειδικός φρουρός ο οποίος κατηγορείται γι΄ αυτό που έγινε εχθές, είναι στο Σώμα από το 1999 από την πρώτη φουρνιά ειδικών φρουρών. Επομένως μπορεί να κατηγορηθεί δηλαδή ότι αυτό οφείλεται σε ελλιπή εκπαίδευση όταν είναι κοντά δέκα χρόνια στο Σώμα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Εγώ κύριε Υπουργέ δύο ερωτήματα θέλω να κάνω, το ένα έχει να κάνει με την εκπαίδευση.
Αν μετά το χθεσινό περιστατικό σκέφτεστε να κάνετε πιο αυστηρά τα κριτήρια εισαγωγής στην Αστυνομία γενικώς. Δηλαδή αν εφαρμοστούν κάποια τεστ ψυχολογικά. Ένα αυτό.
Και δεύτερον, υπάρχει μια απορία σε όλους μας, γιατί τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο Διοικητής του Τμήματος Εξαρχείων κι όχι ο Αττικάρχης εν προκειμένω γιατί κι αυτός έχει ευθύνες.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Θα σας πω για τον εξής λόγο, γιατί την άμεση ευθύνη για την εκτέλεση συγκεκριμένων εντολών σε μια συγκεκριμένη περιοχή, τη φέρει εκείνος που έχει και την κατά τόπον αρμοδιότητα. Αν αποκαλυφθεί στην πορεία ότι πέραν των ευθυνών αυτών υπάρχουν κι άλλες, γι΄ αυτό σας είπα ότι βρισκόμαστε σε μια έρευνα υπό εξέλιξη, θα αποδοθούν οι ευθύνες όπου πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ υπάρχει μέρος των ειδικών φρουρών που απευθύνονται στον Αττικάρχη και λένε «δεν είμαστε κατάλληλοι για τις περιπολίες αυτές» και το ξέρετε αυτό, δεν μπορεί να μην το ξέρετε, δεν το μάθαμε ξαφνικά εμείς…
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Σας είπα και πάλι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Λένε προς τον Αττικάρχη «δεν είμαστε κατάλληλοι για τις συγκεκριμένες περιπολίες» και δε σας το λέμε ούτε για να σας ταλαιπωρήσουμε ούτε για να σας προκαλέσουμε ούτε τίποτα, δεν ξέρω αν το έχετε υπόψη σας γιατί λένε πολλοί ειδικοί φρουροί ότι «δεν είμαστε κατάλληλοι, ούτε κατάλληλα εκπαιδευμένοι ούτε εξοπλισμένοι» δεν ξέρω πως το διατυπώνουν «για περιπολίες μέσα στα Εξάρχεια». Αυτά τα Εξάρχεια πια…
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Εγώ σας είπα και πάλι παρά το γεγονός το χθεσινό, το οποίο μας έχει καταθλίψει όλους, η προσπάθεια θα συνεχιστεί και η Αθήνα όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα θα έχει την Αστυνομία που της αρμόζει, πάντοτε με γνώμονα τα δικαιώματα του ανθρώπου. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε την προσπάθειά μας από ένα τέτοιο περιστατικό.
Και σας διαβεβαιώ ότι ό,τι βελτιώσεις χρειάζεται να γίνονται, γίνονται και το βλέπετε. Ακόμα και η ομογενοποίηση της Ελληνικής Αστυνομίας αυτό το στόχο έχει. Ακριβώς επειδή παρουσιαζόταν φαινόμενα δυσλειτουργιών σε επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των αστυνομικών, των ειδικών φρουρών, των συνοριοφυλάκων, όπου τα καθήκοντά τους βρίσκονται σε διαλειτουργική σύνδεση, ακριβώς γι΄ αυτό το λόγο προχωρήσαμε και σε αυτή την προσπάθεια η οποία αποτελεί βελτίωση σε σχέση με αυτό που υπήρχε στο παρελθόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Σας είχα κάνει κι ένα ερώτημα που δεν απαντήσατε, σας είχα κάνει μια ερώτηση αν πρέπει να αλλάξετε τα κριτήρια εισαγωγής που είναι για μένα κρίσιμα και διαφωνούσα εγώ.
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα και σας είπα το βλέπετε, οι ειδικοί φρουροί, οι συνοριοφύλακες, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν κάνει εξαιρετικά τα καθήκοντά τους.
Τούτο σημαίνει ότι μπορούμε να βελτιώνουμε ζητήματα εκπαίδευσης, να παίρνουμε μέτρα, αλλά δε σημαίνει ότι φταίνε τα κριτήρια, διότι αν ήταν τα κριτήρια που έφταιγαν τότε αυτό που έχουμε ως εξαίρεση στη συγκεκριμένη περίπτωση θα ήταν ο κανόνας.
Ο κανόνας για τους ειδικούς φρουρούς είναι ότι έχουν κάνει εξαιρετικά τη δουλειά τους και το τονίζω την έχουν κάνει και με αυτοθυσία και μην το μηδενίζουμε αυτό το πράγμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Ίσα-ίσα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Κοιτάξτε, οι Δημοσιογράφοι θα κάνουν τη δουλειά τους όπως οι ίδιοι νομίζουν και ξέρετε ότι δεν κάνω ποτέ κριτική του Τύπου. Αλλά μετά το χθεσινό περιστατικό η παρέμβαση της Αστυνομίας ήταν οργανωμένη, γενικευμένη.
Σε κάποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις υπήρξαν αυτά τα επεισόδια τα οποία είδατε, για ορισμένες από αυτές έχουν γίνει συλλήψεις και θα δοθεί από την Αστυνομία αν δεν έχει δοθεί ήδη και η σχετική ανακοίνωση για το τι έχει συμβεί.
Τονίζω όμως ότι αυτό το περιστατικό το οποίο είδαμε στην Αθήνα και παρά του ότι ήταν γενικευμένο δε σημαίνει, τόσες άλλες περιοχές που έπρεπε η Αστυνομία να φυλάξει, τόσα άλλα σημεία στα οποία θα μπορούσαμε να είχαμε επεισόδια, αυτά τα σημεία φυλάχτηκαν.
Δεν έπεται ότι επειδή σε αυτά τα σημεία που έγιναν τα εκτεταμένα λυπηρά καταδικαστέα για μένα επεισόδια, δε σημαίνει ότι η Αστυνομία άφησε στο έλεος του Θεού την Αθήνα για να μπορέσουν να κάνουν όποιοι νόμιζαν αυτό που νόμιζαν.
Πολλές άλλες περιοχές, πιο ευαίσθητες να το πει κανείς από πλευράς αστυνομικής φύλαξης, φυλάχτηκαν γιατί έπρεπε να φυλαχτούν, γιατί ξέρετε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να κοιτάξει κανείς και γειτονιές της Αθήνας οι οποίες έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για την προστασία των ανθρώπων.
Πρώτος στόχος πάντοτε της Αστυνομίας, ας μην το ξεχνάμε αυτό, είναι ο άνθρωπος, ύστερα έρχεται η περιουσία και τα υπόλοιπα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποτιμώ τι σημαίνει για τον άνθρωπο που έχει ένα κατάστημα στην Ερμού ή στην Αιόλου να το βλέπει να πυρπολείται, να το βλέπει να καταστρέφεται.
Αλλά επειδή πρώτος γνώμονας είναι η ζωή των ανθρώπων, γι΄ αυτό και όλος ο σχεδιασμός γίνεται προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δε σημαίνει ότι υπήρχε σχεδιασμός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Υπάρχει κάποια διαταγή στα περιπολικά μέσα να υπάρχει ένας αστυφύλακας κι ένας ειδικός φρουρός;
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Υπάρχει ο σχεδιασμός που έχει κάνει η Ελληνική Αστυνομία προς αυτή την κατεύθυνση και αυτό κρίνεται κατά περίπτωση, ανάλογα με τη φύση της περιοχής κι ανάλογα με την επιχείρηση η οποία γίνεται. Δεν έπεται ότι υπάρχουν γενικευμένοι κανόνες οι οποίοι ισχύουν παντού και για κάθε περίπτωση. Εξαρτάται κι από την αποστολή για την οποίαν μιλάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
(Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Κοιτάξτε, αν κάνουμε τον σχεδιασμό όλο της Ελληνικής Αστυνομίας, θα παρακαλέσω τον κ. Τσιατούρα μια μέρα να έρθει να σας ενημερώσει για το πώς γίνεται. Στη διάθεσή σας είναι και το ξέρετε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:
Κύριε Υπουργέ είπατε προηγουμένως ότι «δεν υιοθετείτε καμία άποψη για το πώς εξελίχθησαν τα δραματικά γεγονότα». Δεδομένου ότι από χθες το βράδυ βγαίνουν στα κανάλια δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι λένε ότι «το περιπολικό δε δέχθηκε καμία επίθεση, απλούστατα έγινε φραστικό επεισόδιο κι ότι ο ειδικός φρουρός πυροβόλησε εναντίον των πιτσιρικάδων εν ψυχρώ».
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ:
Βλέπετε πόσο δικαιώνεται η θέση που διατύπωσα στην αρχή. Ο Υπουργός εκείνος ο οποίος χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η έρευνα θα έπαιρνε θέση σε ένα τέτοιο θέμα, θα λειτουργούσε ανεύθυνα.
Εγώ δεν λειτουργώ και δεν μπορώ να λειτουργήσω ως Υπουργός αυτή τη στιγμή, ούτε κρίνοντας αυτόπτες μάρτυρες που εμφανίζονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ούτε ο ίδιος υιοθετώντας τις πληροφορίες τις οποίες έχουμε μέχρι τώρα.
Όποτε έχει γίνει στο παρελθόν αυτό το πράγμα κατέληξε να δυσκολέψει και τη δική σας δουλειά περισσότερο και την αλήθεια να αποκρύψει.
Μένω λοιπόν σε αυτά που είπαμε και σας διαβεβαιώ για ένα πράγμα, όπως και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μέχρι σήμερα όταν θα έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα θα την έχετε κι εσείς και η τιμωρία θα υπάρξει και σε εκείνους οι οποίοι είναι οι φυσικοί αυτουργοί και σε οποιονδήποτε Προϊστάμενο πέραν εκείνων για τους οποίους έχουμε μιλήσει μέχρι σήμερα μπορούν να καταλογιστούν ευθύνες.
Σας ευχαριστώ πολύ.