ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ στα πορίσματά τους έχουν αρχίσει να γράφουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τα μέλη της Εξεταστικής για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου,καθώς με την παρέλαση των 11 πολιτικών που καλούνται να καταθέσουν εντός της εβδομάδος οι εργασίες της Επιτροπής εισέρχονται
στην τελική ευθεία. Η κυβερνητική παράταξη επείγεται «να κλείσει το συντομότερο δυνατόν» αυτή η «ανοιχτή πληγή» και γι΄ αυτό στελέχη της επιμένουν να παραδοθούν τα πορίσματα νωρίτερα από την καταληκτική προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ. Σιούφας , μάλιστα,δεν έχει οριστικοποιήσει ακόμη την ημερομηνία έναρξης της συζήτησης επί του κρατικού
προϋπολογισμού, αναμένοντας τη συμφωνία των μελών της Εξεταστικής για την ημέρα παράδοσης των πορισμάτων, αφού στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι να τεθούν εσπευσμένα προς συζήτηση στην Ολομέλεια, πριν από τον προϋπολογισμό,η ψήφιση του οποίου θεωρείται χρονικό ορόσημο για την ανάληψη των αναμενόμενων πρωθυπουργικών πρωτοβουλιών.

Oι έχοντες νομική παιδεία από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα – κκ. Ν.Δένδιας, Ι.Μπούγας και Κ. Τζαβάρας από τη ΝΔ και οι κκ. Ντ. Ρόβλιας, Μ. Μπόλαρης και Γρ.Νιώτης από το ΠαΣοΚέχουν ξεκινήσει ήδη το «ξεσκαρτάρισμα» των επίμαχων σημείων από τις περίπου 30.000 σελίδες με τα έγγραφα και τις καταθέσεις των άνω των 100 μαρτύρων που κλήθηκαν στην Εξεταστική. Στόχος τους είναι να συγκεντρώσουν την «πρώτη ύλη» για να «δεθεί» το «διά ταύτα» του κάθε πορίσματος και συγκεκριμένα ο τελικός καταλογισμός ευθυνών για το σκάνδαλο στα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν.

Στη «γραμμή» Μεϊμαράκη
Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνών κόμμα κερδίζει έδαφος η άποψη ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση της απόδοσης «πολιτικών ευθυνών» (και) προς «γαλάζια» στελέχη, σύμφωνα με τη «γραμμή» που χάραξε με τις δηλώσεις κάτω από τις νεραντζιές του απέναντι πεζοδρομίου του Μαξίμου ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος για μία ακόμη φορά φαίνεται να λειτούργησε ως «προπομπός» («λαγός», κατά το κοινώς λεγόμενο).

Η εκ των υστέρων προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις των δηλώσεών του και να υποβαθμιστεί μόνον σε υπηρεσιακούς παράγοντες το επίπεδο απόδοσης ευθυνών μάλλον δεν βρίσκει πολλά ευήκοα ώτα μεταξύ των μελών της Εξεταστικής που εκπροσωπούν τη συμπολίτευση. «Οταν στο υπουργείο μου υπάρχουν… 50 κλέφτες,αν δεν έχω εγώ την πολιτική ευθύνη, τότε γιατί είμαι υπουργός;» αναρωτήθηκε φωναχτά σε «πηγαδάκι» την επομένη των δηλώσεων του υπουργού Αμυνας ο πρόεδρος της Εξεταστικής κ. Χρ. Μαρκογιαννάκης, ο οποίος μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο κ. Π.Παναγιωτόπουλο θα «βάλει τις τελευταίες πολιτικές πινελιές» στο πόρισμα της πλειοψηφίας.

«Αυτό που εμείς πρωτίστως πρέπει να κάνουμε είναι να συντάξουμε ένα πόρισμα που να απευθύνεται στην κοινωνία, η οποία μας έχει γυρίσει την πλάτηεξαιτίας αυτού του σκανδάλου, αλλά παράλληλα αυτό το κείμενο να έχει μια νομική και πολιτική ισορροπία» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» αξιωματούχος της κυβερνητικής παράταξης. Ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία και ο σοβαρός προβληματισμός που επικρατεί στις τάξεις της είναι «αν και ποια κυβερνητικά στελέχη θα κατονομαστούν». Πολύ περισσότερο που ορισμένοι εξ αυτών που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν εμπλακεί στην υπόθεση, όπως ο κ. Π.Δούκας, αλλά και οι κκ. Α.Κοντός και Κ.Κιλτίδης που «ενοχοποιούνται από την αντιπολίτευση», παραμένουν στην κυβέρνηση, όπως παραμένει στη θέση του και ο διευθύνων σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ) κ. Κ. Γκράτζιος .

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υψηλόβαθμα στελέχη της διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχουν δεύτερες σκέψεις και δεν τίθεται ζήτημα υπαναχώρησης» από την πρόταση που κατέθεσαν στις αρχές Οκτωβρίου για την ενεργοποίηση της νομοθεσίας περί ποινικής ευθύνης υπουργών, με εγκαλουμένους τους κκ. Π. Δούκα, Ευ. Μπασιάκο και Θ. Ρουσόπουλο . Αντιθέτως, υποστηρίζουν ότι από την έρευνα της Εξεταστικής έχει διευρυνθεί ο κύκλος των κυβερνητικών στελεχών για τους οποίους θα προταθεί να ξεκινήσει, όπως ορίζεται από το Σύνταγμα, η Βουλή «προκαταρκτική έρευνα», αφού προτίθενται να καταλογίσουν ευθύνες και στο τωρινό δίδυμο της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κκ. Κοντό και Κιλτίδη.

Χωρίς να αρνούνται ότι τα στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουν προκύψει «είναι αδύναμα» για τουλάχιστον ορισμένους από τους πέντε και «δύσκολα θα καταδειχθεί δόλος, με την ποινική έννοια του όρου, στις αποδιδόμενες πράξεις και παραλείψεις», αξιωματούχοι του ΠαΣοΚ δικαιολογούν τη θέση τους επικαλούμενοι τις αναθεωρημένες από το 2001 συνταγματικές διατάξεις. «Αρκούν ενδείξεις και δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση η διαπίστωση δόλου για την ενεργοποίηση της σχετικής διαδικασίας» λένε.

Νέα πρόταση για Προανακριτική
«Ο διαπιστωμένος τρόμος που προκαλεί στη ΝΔ η μυστικότητα της ψηφοφορίας,η οποία προβλέπεται σε τέτοιες περιπτώσεις, και το σοβαρό ενδεχόμενο να επαναληφθεί η αποχή από τη Βουλή που επέλεξε το κυβερνών κόμμα,όταν ετέθη πρώτη φορά θέμα Προανακριτικής,είναι επαρκής λόγος για να μην κάνουμε πίσω» λένε στελέχη του ΠαΣοΚ. Και τοποθετούν την υποβολή νέας πρότασης για τις αρχές Ιανουαρίου, πιθανολογώντας ότι θα συμπέσει με τον αναμενόμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Με δεδομένο πάντως ότι το ΠαΣοΚ χρειάζεται τη συμμαχία των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης- τα οποία μιλούν και για ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης-, στελέχη του δεν αποκλείουν στο πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ενσωματωθεί και η άποψη του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος αναγνώρισε «ευθύνη για τους χειρισμούς ορισμένων υπουργείων επί κυβερνήσεως ΠαΣοΚ πριν από το 2003», όπου «εμείς είμαστε πρόθυμοι να αναζητηθεί». Για να συμπληρώσει όμως ότι «με πρωτοβουλία των ιδίων αμφισβητήθηκαν αυτές οι αποφάσεις και οδηγήθηκε η υπόθεση στη Δικαιοσύνη».

Ο κύκλος των μαρτύρων
Οι πολιτικοί καταθέτουν από αύριο

O διαχειριστής των υψηλότατων επενδύσεων Βατοπαιδίου που ξεπερνούν τα 90 εκατ. ευρώ και γίνονταν μέσω των κυπριακών εταιρειών Rassadel και Μadeus κ. Αθως Κοιρανίδης, ο οποίος κατά τον «αρχιλογιστή» της μονής κ. Ευδόκιμο «είναι ίσως ο πιο έμπιστος άνθρωπός μας», καθώς και ο εκδότης κ. Δ.Ρίζος «κλείνουν» αύριο το πρωί τον κατάλογο με τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν κληθεί στην Εξεταστική.

Ο κ. Κοιρανίδης σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα της Παρασκευής δηλώνει ότι ως Κύπριος προσέρχεται να καταθέσει «οικειοθελώς», αναφέρει ότι οι δύο εταιρείες είναι «αποκλειστικά δικής του συμμετοχής,διοίκησης και διεύθυνσης» και «δεν ενεπλάκησαν σε οιασδήποτε μορφής παράνομη δραστηριότητα και δη ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», ενώ σε σχέση με τη μονή υποστηρίζει ότι προσφέρει «υπηρεσίες» επειδή «οι μοναχοί δεν μπορούν και δεν θέλουν να εμπλέκονται στην καθημερινή παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών δεδομένων». Από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκινά ο κύκλος των πολιτικών που θα καταθέσουν, αρχής γενομένης με τους κκ. Γ.Δρυ και Απ.Φωτιάδη, ο οποίοι καλούνται επειδή απεδέχθησαν τις αποφάσεις γνωμοδοτικών οργάνων που αναγνώριζαν ιδιοκτησιακά δικαιώματα της μονής επί της λίμνης Βιστωνίδας. Θα ακολουθήσει ο νυν υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας, ο οποίος ανακάλεσε πρόσφατα τις προ του 2004 γνωμοδοτήσεις, αλλά όχι και τις επόμενες, επί ΝΔ, που άνοιξαν τον δρόμο για τις κατά γενική ομολογία σκανδαλώδεις ανταλλαγές με ακίνητα του Δημοσίου.

Για το επόμενο διήμερο (Τρίτη και Τετάρτη) έχει προγραμματιστεί χωρίς καθορισμένη σειρά – διότι υπήρξαν, κατά τον πρόεδρο της Επιτροπής, «κάποιοι που δεν ήθελαν να έρθουν μαζί και άλλοι που ήθελαν πρώτοι ή τελευταίοι» – να καταθέσουν τα νυν κυβερνητικά στελέχη κκ. Αλ.Κοντός , Κ.Κιλτίδης και Π.Δούκας και οι πρώην κκ. Σ.Τσιτουρίδης, Β.Μαγγίνας, Γ.Βουλγαράκης, Ευ.Μπασιάκος και Θ.Ρουσόπουλος.

Ο κατάλογος των μαρτύρων πάντως «δεν έχει κλείσει» και έτσι δεν αποκλείεται να τεθεί- όπως επιμένει τουλάχιστον ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αθ.Πλεύρης – εκ νέου θέμα προσέλευσης του διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Ι. Αγγέλου και του εκπροσώπου Τύπου του ΠαΣοΚ κ. Γ.Παπακωνσταντίνου.