ΕΝΑ ΧΡΥΣΟ χαρτοφυλάκιο, το οποίο έφθανε- απ΄ όσα γνωρίζουμε ως σήμερα- τα 100 εκατ. ευρώ, και άλλες οικονομικές συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων, τις οποίες θα ζήλευαν πολυεθνικοί κολοσσοί, κινούσε το ταπεινό (και τσιγκούνικο,
λένε οι κακές γλώσσες, στις εκδηλώσεις προς τους πιστούς) μοναστήρι του Βατοπαιδίου. Η Μονή Βατοπαιδίου διέθετε ένα πολυσύνθετο δίκτυο offshore εταιρειών και είχε συνεχές «δούναι και λαβείν» με έλληνες και ξένους επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους είχαν αμφιλεγόμενη επιχειρηματική δραστηριότητα και είχαν επανειλημμένως
βρεθεί στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα έγγραφα και τις μαρτυρίες που συγκεντρώνουν η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αλλά και οι δικαστικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών τις οποίες προκάλεσε η υπόθεση των αμαρτωλών ανταλλαγών μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου.

Η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, μέσω των υπεράκτιων εταιρειών Rassadel και Μadeus του κύπριου επιχειρηματία κ. Αθου Κοιρανίδη – παλαιού φίλου του κ. Εφραίμ-, προχωρούσε επί σειράν ετών σε συνεχείς αγοραπωλησίες μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, ομολόγων και άλλων οικονομικών προϊόντων, «για λογαριασμό της Παναγίας», όπως συνεχώς λένε ο ηγούμενος και οι συν αυτώ αδελφοί της μοναστικής κοινότητας. Μια δραστηριότητα που είχε μετατρέψει τη Μονή Βατοπαιδίου σε «θεσμικό επενδυτή» και σε μυστικό «παράγοντα» της ελληνικής χρηματαγοράς.

Χιλιάδες μετοχές οργανισμών, τραπεζών, βιομηχανιών και άλλων επιχειρήσεων φυλάσσονταν στα κελιά των μοναχών του Βατοπαιδίου. Ακούγεται παράδοξο, αλλά, όπως δηλώνει στο «Βήμα της Κυριακής» ένας εκ των στενών συνεργατών του ηγουμένου Εφραίμ, «όποιος μιλάει για τα οικονομικά της Μονής πρέπει να γνωρίζει τα προβλήματα και τις ζημιές που αντιμετώπισε από την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου αλλά και την τρέχουσα διεθνή οικονομική κρίση». Ερωτήματα εγείρονται και για σειρά συναλλαγών της Μονής Βατοπαιδίου με επιχειρηματίες κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα. Τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής απασχόλησε, μεταξύ άλλων, κατάθεση ύψους 1.750.000 ευρώ που έκανε η Μονή τον Ιανουάριο του 2007 σε λογαριασμό ο οποίος ανήκε στον 57χρονο επιχειρηματία κ. Γ.Σαχπατζίδη, από τον οποίο ζητήθηκαν εξηγήσεις.

Ο κ. Σαχπατζίδης κατάγεται από την Κατερίνη. Εχει σπουδάσει μηχανολόγος σε ιταλικό πανεπιστήμιο, ενώ παλαιότερα συμμετείχε στην εταιρεία εμπορίας γεωργικών μηχανημάτων Αγροτικός Ολυμπος ΑΕ. Ενα διάστημα συνεργαζόταν και με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης. Ο ίδιος μαζί με έναν αμερικανοεβραίο και έναν ελληνοαμερικανό επιχειρηματία είναι συνδιαχειριστής του Fund ΖΙLΚΑ που είχε προχωρήσει το 2001 σε αγορά μέσων μαζικής ενημέρωσης στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα οι ίδιοι επενδυτές συμμετείχαν δύο φορές, την περίοδο 2000-2001, σε διαγωνισμούς για την αγορά της Ηelexpo στη συμπρωτεύουσα, οι οποίοι κρίθηκαν άγονοι. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Σαχπατζίδης εμφανίζεται ως χρηματοδότης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Στις εξέδρες του γηπέδου του ΠΑΟΚ είναι τακτικός θαμώνας, δίπλα στους κκ. Θ.Ζαγοράκη και Ζ.Βρύζα.

Καταθέτοντας την περασμένη Τετάρτη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ο κ. Σαχπατζίδης ανέφερε ότι έχει επιχειρήσεις στον τομέα των πετρελαιοειδών, της ηλεκτρικής ενέργειας και του real estate κυρίως στην Ιταλία αλλά και σε άλλες χώρες. Οπως σημείωσε μάλιστα πρώην στενός συνεργάτης του, «μας έλεγε ότι είχε στενή συνεργασία με ανθρώπους του ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι» . Οσον αφορά τις συναλλαγές του με τη Μονή Βατοπαιδίου ο κ. Σαχπατζίδης υποστήριξε ότι έγιναν στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την αγορά ενός μεγάλου ακινήτου στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη. Πριν από δύο χρόνια συναλλαγές του κ. Σαχπατζίδη είχαν μπει στο μικροσκόπιο της Επιτροπής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, όταν διαπιστώθηκε ότι μια άλλη εταιρεία ακινήτων ιδιοκτησίας του- η GDS Αξιοποίηση Ακινήτων- είχε συνεχείς οικονομικές συναλλαγές με τις εταιρείες του κ. Αθ.Πάπιστα, του κατασκευαστή από την Κοζάνη, ο οποίος επίσης πρωταγωνιστεί σήμερα στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Ο κ. Πάπιστας ελεγχόταν τότε για συναλλαγές του στο πλαίσιο πώλησης ειδών κινητής τηλεφωνίας, ο έλεγχος του υπουργείου Οικονομικών όμως δεν κατέληξε πουθενά.