ΑΠΕΣΥΡΑΝ, αλλά δεν παραίτησαν, τον κ. Εφραίμ από την ηγουμενία της Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Ορους
ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου. Επί της ουσίας, όπως τονιζόταν, η απόφαση του Φαναρίου δεν αποτελεί παρά μια κίνηση αποδοκιμασίας
προς τον κ. Εφραίμ προκειμένου να στηριχθεί το κύρος της Εκκλησίας στη συνείδηση των πιστών, το οποίο έχει πληγεί εξαιτίας των αποκαλύψεων για τις δραστηριότητες που ανέπτυξε η Μονή Βατοπαιδίου.

Επί τέσσερις μήνες ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου παρέμενε ανενόχλητος από τις εκκλησιαστικές αρχές στις οποίες λογοδοτεί, δηλαδή την αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου και την Ιερά Κοινότητα. Προχθές φάνηκε να δέχεται το πρώτο σημαντικό πλήγμα από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριάρχη. Ωστόσο, αν και δέχθηκε εισηγήσεις να παραιτήσει τον κ. Εφραίμ από την ηγουμενία της Μονής Βατοπαιδίου ή ακόμη και να τον θέσει σε αργία επικαλούμενος τα όσα ορίζει ο Καταστατικός Χάρτης της Αθωνικής Πολιτείας, ο κ.κ. Βαρθολομαίος επέλεξε σε αυτή τη φάση μια κίνηση η οποία έχει περισσότερο σημειολογικό χαρακτήρα. Ετσι ζήτησε από τον κ. Εφραίμ να αποσυρθεί ως την οριστική έκδοση των αποφάσεων από την ελληνική Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής από τα διοικητικά του καθήκοντα και τον δέσμευσε για την αποδοχή αυτής της απόφασής του από τους μοναχούς της Μονής Βατοπαιδίου. Το μήνυμα του Πατριάρχη
Πολλοί εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να εκτονωθεί η τεταμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους κληρικούς και στους πιστούς, αφού ο κ. Εφραίμ, εφόσον αποσυρθεί, δεν θα μπορεί να προβαίνει σε καμία διοικητική ή οικονομική πράξη. Ελπίζεται ότι έτσι η Εκκλησία θα εκπέμψει πειστικά το μήνυμα ότι στηλιτεύει τη συμπεριφορά που επέδειξε ο ηγούμενος όλα αυτά τα χρόνια, ασχολούμενος με τις επενδύσεις και τις υπεράκτιες εταιρείες. Ο Αρχιμανδρίτης επέστρεψε το βράδυ της Παρασκευής από την Κωνσταντινούπολη στην Αθωνική Πολιτεία και έως μεθαύριο θα πρέπει η αδελφότητα της Μονής Βατοπαιδίου να ενημερώσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι αποδέχεται την απόφαση απόσυρσης του ηγουμένου τους. Ενώπιον της Γεροντικής Σύναξης ο κ. Εφραίμ θα υποβάλει το αίτημά του για την απόσυρσή του από τα καθήκοντά του και σύμφωνα με το άρθρο 90 του Καταστατικού Χάρτη του Αγίου Ορους θα παραδώσει τη σφραγίδα της μονής και το κλειδί από το ταμείο του μοναστηριού. Ακόμη, δεν θα έχει τη δυνατότητα να προβαίνει στη σύναψη δανείων και να ανταλλάσσει κτήματα ή να αποφασίζει για τις επισκευές κτιρίων ή τις αντιπαροχές. Επίσης, δύσκολα θα μπορεί να υπογράφει ως ηγούμενος τις επιστολές που αποστέλλει σε διάφορες επιτροπές και ζητεί την αποδέσμευση των χρημάτων της μονής. Και όπως λέγεται από Αγιορείτες, δεν θα μπορεί να παρευρίσκεται στις συνεδριάσεις της Εκτακτης Διπλής Ιεράς Σύναξης. Την ίδια ώρα θα μπορεί να ασκεί ανενόχλητος τα πνευματικά του καθήκοντα και ως ηγούμενος θα μνημονεύεται στη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, θα συνεχίζει- όπως έπραττε ως και την περασμένη Παρασκευήνα καθοδηγεί τους 100 και πλέον μοναχούς που εγκαταβιώνουν στη Μονή Βατοπαιδίου.

Ως και την Τρίτη θα πρέπει η Γεροντική Σύναξη να ορίσει έναν μοναχό ο οποίος θα αναλάβει την άσκηση των διοικητικών καθηκόντων της μονής και να υπογράφει τα σχετικά κείμενα. Πολλοί αγιορείτες μοναχοί εκτιμούν ότι ο μοναχός αυτός θα είναι πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Αρχιμανδρίτη κ. Εφραίμ καθώς οι μοναχοί της Μονής Βατοπαιδίου είναι όλοι πνευματικά του παιδιά. Κατά τη διάρκεια της Εκτακτης Διπλής Ιεράς Σύναξης του Αγίου Ορους που θα συγκληθεί στα μέσα της εβδομάδας οι ηγούμενοι και οι αντιπρόσωποι των 20 μοναστηριών θα ενημερωθούν επισήμως για την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στη συνέχεια, όπως εκτιμάται, θα γίνει μια προσπάθεια αποκατάστασης της εικόνας που έχει δημιουργηθεί για την Αθωνική Πολιτεία.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί Αγιορείτες λένε πως η διοίκηση της Εκκλησίας καθυστέρησε αδικαιολόγητα για μία ακόμη φορά να επέμβει σε ένα μείζον ζήτημα που προκαλείται εξαιτίας της δράσης ενός κληρικού. Και παραμένει εντυπωσιακό το γεγονός ότι δεν διεξάγεται καμία έρευνα σε εκκλησιαστικό επίπεδο για τον κ. Εφραίμ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι οι ενέργειες του Οικουμενικού Πατριάρχη δρομολογήθηκαν μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη. Το θέμα αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θ.Κασσίμης με τον κ.κ. Βαρθολομαίο στο περιθώριο της θρονικής εορτής του Αποστόλου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης.