ΠΑΡΙΣΙ. Με «διακριτικότητα» η Γαλλία εισάγει βρετανικό πλουτώνιο προς επεξεργασία και επανεξαγωγή σε συνεργασία του γαλλικού πυρηνικού κολοσσού Αreva με τον αντίστοιχο βρετανικό Sellafield. Η διαδικασία είναι νόμιμη και αποδοτική, όμως η μεταφορά δεν διαφέρει πολύ από «ρωσική ρουλέτα», όπως αποκαλύπτει η έγκυρη «Le Μonde» και καταγγέλλει η Greenpeace.

Τη νύχτα της 20ής προς 21η Μαΐου το οχηματαγωγό «Αtlantic Οsprey» έδεσε στο Χερβούργο και ξεφόρτωσε 360 κιλά πλουτώνιο σε ειδικά δοχεία χωρητικότητας 18 κιλών έκαστον, φορτωμένα σε δύο νταλίκες. Καράβι μικρό, ναυπήγησης 1986, μονοπύθμενο και με μία μόνον μηχανή, το «Αtlantic Οsprey» χρειάστηκε πέντε ολόκληρες μέρες για το ταξίδι από το βρετανικό λιμάνι του Γουόρκινγκτον, από το οποίο είχε σαλπάρει στις 17 Μαΐου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: αφού υπάρχουν δύο άλλα πλοία (το «Ρacific Τeal» και το «Ρacific Ρinteal») με ειδικό εξοπλισμό για τη μεταφορά ραδιενεργών υλικών, γιατί χρησιμοποιήθηκε ένα σαπιοκάραβο ως βόμβα εν δυνάμει σε μια στενή δίοδο τόσο πολυσύχναστη όπως η Μάγχη; Απάντηση δεν δόθηκε από κανέναν αρμόδιο, με το πρόσχημα του απορρήτου.