▅ Επιχειρείται να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» που επέτρεπαν στα δικαστήρια να αποδέχονται ως αποδεικτικό στοιχείο την καταγραφή συνομιλιών
▅ Συγκεκριμένα, τροποποιείται το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και μετατρέπεται το αδίκημα σε κακούργημα, που τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών
▅ Υπό τη σκιά του DVD-γκέιτ, οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκη μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό
Κακούργημα θα αποτελεί πλέον η βιντεοσκόπηση και η καταγραφή των τηλεφωνικών και των κατ΄ ιδίαν συνομιλιών με τροπολογία η οποία θα κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σωτ. Χατζηγάκης μετά τη συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό κ. Κ.Καραμανλή, υπό τη σκιά του DVD-γκέιτ, προσθέτοντας παράλληλα ότι με τη νέα ρύθμιση δεν θα γίνονται δεκτά σε όλα τα δικαστήρια ως αποδεικτικά στοιχεία τα προϊόντα υποκλοπών. Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση τροποποιείται το άρθρο 370Α του Ποινικού Κώδικα και μετατρέπεται το αδίκημα της υποκλοπής συνομιλιών, των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και της βιντεοσκόπησης ιδιωτικών και προσωπικών στιγμών σε κακούργημα, το οποίο θα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών…

Ετσι, με τη νέα ρύθμιση επιχειρείται να κλείσουν όλα τα «παράθυρα» που υπήρχαν ως τώρα και τα οποία επέτρεπαν στα δικαστήρια να αποδέχονται ως αποδεικτικό στοιχείο την καταγραφή ή τη βιντεοσκόπηση συνομιλιών. Οι περιπτώσεις αυτές ήταν:

η προστασία της εθνικής ασφάλειας, η επίκληση των συνομιλιών για την απόδειξη κακουργηματικής πράξης, η απόδειξη δικαιολογημένου συμφέροντος, που δεν μπορεί να διαφυλαχθεί διαφορετικά και κατοχυρώνει το τεκμήριο της αθωότητας.

Η νέα ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, με το πρώτο συναφές με το θέμα νομοσχέδιο που θα ετοιμάσει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Χθες επίσης ο κ. Χατζηγάκης, με επιστολή που απέστειλε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδά, « διατυπώνει την παράκληση » σε όλες τις υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη να εφαρμοστεί απαρέγκλιτα ο νόμος για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Ειδικότερα, με την επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Χατζηγάκης ζητεί να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των αθέμιτων μαγνητοφωνήσεων και μαγνητοσκοπήσεων με «την αυστηρή τήρηση των διατάξεων οι οποίες αναφέρονται στην προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής ζωής του κάθε ατόμου,που αποτελείθεμελιώδες στοιχείο της προσωπικότητάς του».

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι υποθέσεις οι οποίες εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη και αφορούν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και παράνομες βιντεοσκοπήσεις είναι το DVD του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού κ. Χρ. Ζαχόπουλου, η μαγνητοφώνηση από τον κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλο της συνομιλίας του με τον βουλευτή της ΝΔ κ. Κ.Κουκοδήμο, αλλά και η μαγνητοφώνηση από τον Στ. Χίο της συνομιλίας που είχε με τον δημοσιογράφο του τηλεοπτικού σταθμού Μega κ. Δ. Καμπουράκη.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχύουσα διάταξη του Ποινικού Κώδικα, η οποία χαρακτηρίζει πλημμέλημα το αδίκημα, προβλέπει ότι «όποιος αθέμιτα παγιδεύει ή με οποιονδήποτε άλλον τρόπο παρεμβαίνει σε τηλεφωνική σύνδεση ή συσκευή με σκοπό να πληροφορηθεί ή να μαγνητοφωνήσει το περιεχόμενο τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ τρίτων τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους».

Ακόμη προβλέπει ότι « όποιος αθέμιτα παρακολουθεί με ειδικά τεχνικά μέσα ή μαγνητοφωνεί προφορική συνομιλία μεταξύ τρίτων που δεν διεξάγεται δημόσια ή μαγνητοσκοπεί μη δημόσιες πράξεις τρίτων,τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος μαγνητοφωνεί ιδιωτική συνομιλία μεταξύ αυτού και τρίτου χωρίς τη συναίνεση του τελευταίου».

Ο κ. Χατζηγάκης απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για την πορεία των ανακρίσεων στην υπόθεση Ζαχόπουλου σημείωσε: « Το υπουργείο Δικαιοσύνης,σταθερά σεβόμενο τη διάκριση των εξουσιών, όπως διακηρύχθηκε από τον Μοντεσκιέ, θα κρατήσει ουδετερότητα απέναντι στην ουσιαστική εξέλιξη των δικών αυτών,εμπιστευόμενο απόλυτα- μα απόλυτα- τον ρόλο της ανεξάρτητης ελληνικής Δικαιοσύνης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Ντίνος Ρόβλιας , σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, σημείωσε ότι « δεν είναι ανάγκη ο κ.Χατζηγάκης να ανατρέχει στον Μοντεσκιέ για να μας πείσει για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη που διακαώς βεβαίως επιθυμεί». Και πρόσθεσε: « Αρκεί να μας επιδείξει τα ράφια των δικαστηρίων όπου τοποθετούνται οι υποθέσεις που μπαίνουν στο αρχείο. Είναι γεμάτα με “ανεξάρτητες” δικογραφίες που όλως συμπτωματικώς θίγουν την κυβέρνησή του».