Ο γραφικός χαρακτήρας των Μητροπολιτών αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» της όλης διαδικασίας αφού συνήθως «προδίδει» την ψήφο των ιεραρχών. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη, ο κάθε εκλέκτορας πρέπει να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο που παραλαμβάνει από τον γραμματέα της συνεδρίασης το όνομα του υποψηφίου που υποστηρίζει με την ψήφο του. Επειδή, όμως, ορισμένοι ιεράρχες υπόσχονται αλλά δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους, έχουν εφεύρει διάφορα τεχνάσματα για να παραπλανήσουν τα μέλη του προεδρείου τα οποία ελέγχουν τα ψηφοδέλτια. Τα όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια εκλογής νέων μητροπολιτών, όπου προβλέπεται αντίστοιχη διαδικασία, είναι ενδεικτικά των όσων αναμένεται να γίνουν και σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας. Ετσι:

* Ορισμένοι ιεράρχες γράφουν με το αριστερό χέρι, αντί για το δεξί που χρησιμοποιούν, προκειμένου να μην αναγνωρίζεται ο γραφικός τους χαρακτήρας. * Αλλοι ιεράρχες γράφουν το όνομα μόνον του υποψηφίου χωρίς να προσθέτουν και τη Μητρόπολη από την οποία προέρχεται. Η ψήφος ακυρώνεται αφού πρέπει να αναγράφεται και το όνομα και η Μητρόπολη. Οι ίδιοι, όμως, μπορούν να ισχυριστούν στη συνέχεια ότι στήριξαν την προσπάθεια του υποψηφίου.

* Ορισμένοι προτιμούν στον πρώτο γύρο να ρίξουν λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Αργότερα και αφού ακούσουν το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας σπεύδουν να ψηφίσουν αυτόν που προηγήθηκε.

Αλλοι πάλι βάζουν κάποιον άλλον αρχιερέα να γράψει το όνομα του υποψηφίου που επιλέγουν ώστε να μην προδοθούν άμεσα οι ίδιοι.

Τα όσα συμβαίνουν στις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχιερέων απασχόλησαν κατά το παρελθόν και το Συμβούλιο της Επικρατείας αφού πιστοί που προσέφυγαν σε αυτό είχαν ισχυριστεί ότι έγινε πλαστογραφία κατά τη διάρκεια της εκλογής για τη Μητρόπολη Αττικής. Τελικά, ωστόσο, η προσφυγή απορρίφθηκε.