Μ ε μνήμες από το 1993 πλημμύρισαν προχθές οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης με αφορμή τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Με πρωταγωνιστές τον νομάρχη κ. Π. Ψωμιάδη, τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμο και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ.Καρατζαφέρη , αναβίωσε το κλίμα των αρχών της δεκαετίας του 1990, όταν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωναν για τη Μακεδονία. Τα ελικόπτερα, τα αεροσκάφη, οι πύραυλοι, τα άρματα μάχης και οι παρελαύνοντες υπό τους ήχους της μπάντας του δήμου να παιανίζει «Μακεδονία ξακουστή», σε συνδυασμό με την πολεμική ρητορική των αρχόντων της πόλης, δημιούργησαν ένα σκηνικό… επιστράτευσης και εθνικής «εγρήγορσης».

Για πρώτη φορά, μαζί με τον στρατό παρήλασαν σωματεία όπως η Λέσχη Ελλήνων Καταδρομέων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Στρατιωτικών Ιστορικών Οχημάτων, ακόμη και κάποιες τοπικές σχολές πολεμικών τεχνών. Τα μέλη των σωματείων παρήλαυναν με τη συνοδεία των παιδιών τους, καταχειροκροτούμενοι από εκείνους τους Θεσσαλονικείς οι οποίοι συν γυναιξί και τέκνοις επέλεξαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση. Το παράδειγμα είχε δώσει την προηγούμενη ημέρα η κόρη του κ. Ψωμιάδη, η οποία παρήλασε με τη συνοδεία της μικρής αδελφής της, υπό το περήφανο βλέμμα του πατέρα τους. Το εμβατήριο των Βαλκανικών πολέμων «Μακεδονία ξακουστή» τραγούδησαν με τη συνοδεία της μπάντας οι παρελαύνοντες καταδρομείς, με το κεφάλι στραμμένο στον Βορρά. Αν και οι συγκεκριμένοι παιάνες των καταδρομέων περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, η εικόνα ξένισε αρκετούς. Το πέρας της παρέλασης βρήκε τους τοπικούς παράγοντες περιχαρείς, με χαραγμένο στο πρόσωπό τους το χαμόγελο του νικητή. «Οσοι δεν ακούνε τη φωνή της Ελλάδας ας δουν τη δύναμη των Ενόπλων της Δυνάμεων. Οσο καλύτερα δουν, τόσο καλύτερα για όλους» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης και οι λοιποί ακολούθησαν, χλευάζοντας όσους αντιτίθενται στις μαθητικές παρελάσεις. Στο τέλος της ημέρας, όλοι έμειναν με την εντύπωση ότι η Ελλάδα βρισκόταν στα πρόθυρα… πολέμου. Ο κ. Ανθιμος δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη και μαζί με όλα τα υπόλοιπα ζήτησε να τερματισθούν οι καταλήψεις και να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία.

Οι εθνικιστικές κορόνες που ακούστηκαν στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου δεν αποτελούν τυχαίο φαινόμενο και σίγουρα δεν εξηγούνται μόνο από τη συγκυρία της διπλωματικής διαμάχης με την πΓΔΜ. Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Α. Λιάκος επισημαίνει ότι «αυτό το κλίμα καλλιεργείται. Δεν είναι αυθόρμητο. Οποιαδήποτε κυβέρνηση, στον βαθμό που το καλλιεργεί ως αντιπολίτευση,είναι δεδομένο ότι στη

Ξένισε πολλούς η ρυθμική κραυγή των καταδρομέων «Μακεδονία ξακουστή» όταν περνούσαν μπροστά από τους επισήμους

συνέχεια το βρίσκει μπροστά της». Και εξηγεί: « Οταν ο κ.Σημίτης είχε αποφασίσει να μην αναγράφεται το θρήσκευμα στις ταυτότητες,δεν εξαπέλυε καμία απειλή και για τίποτα. Τότε, ολόκληρη η ΝΔ,εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, έριξε το βάρος της υπέρ της Εκκλησίας. Ηταν μοιραίο, όταν ήρθε η ΝΔ στην εξουσία,να δημιουργηθεί κλίμα και για άλλα ζητήματα όπως το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και το βιβλίο της Ιστορίας ».

Αναφερόμενος στη στάση που τηρεί η κυβέρνηση απέναντι τόσο στον ΛΑΟΣ όσο και στις εξωκοινοβουλευτικές ή και τις δικές της εθνικιστικές φωνές, ο κ. Λιάκος τονίζει ότι « η μία υποχώρηση φέρνει την άλλη ». Οπως επισημαίνει, η εξέλιξη αυτή είναι μεταξύ άλλων απόρροια του γεγονότος ότι η ΝΔ « δεν έχει οριοθετηθεί σαφώς προς τα δεξιά ». Στο πλαίσιο αυτό θέτει και τον…«σταυροφόρο» των μαθητικών παρελάσεων κ. Ψωμιάδη. « Οποιεσδήποτε ιδέες έχει ο νομάρχης οφείλει να τις κρατάει για τον εαυτό του. Ως αιρετός πρέπει να εκφράζει όχι μόνο εκείνους που τον ψήφισαν αλλά και τους υπόλοιπους. Με αυτή τη στάση ο νομάρχης θέτει ουσιαστικά τον εαυτό του ως εκπρόσωπο σέκτας » διευκρινίζει ο κ. Λιάκος.

Αποκαλυπτικά για την κατακόρυφη άνοδο του εθνικισμού και της λαϊκιστικής Δεξιάς είναι τα στοιχεία του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, τα οποία παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα σε ημερίδα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλ. Νικολακόπουλος αναφερόμενος συγκεκριμένα στην είσοδο του ΛΑΟΣ στη Βουλή, επισημαίνει στο «Βήμα» τα βασικά χαρακτηριστικά του: «Οι περισσότεροι ανήκουν ιδεολογικά στη ΝΔ,σε νεαρές ηλικιακά ομάδες (18-34), με μόρφωση μέση ή και ανώτερη. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι ο ΛΑΟΣ δεν έχει πυρήνα ». Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στο Πάντειο, το 55% της εκλογικής δύναμης του ΛΑΟΣ εντοπίζεται στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, σε αντίθεση με την επαρχία όπου σε ελάχιστες περιπτώσεις το νεοφώτιστο κόμμα κατάφερε να ξεπεράσει το εθνικό ποσοστό του (3,8%). Επίσης, στις παραδοσιακά δεξιές περιοχές, στα προπύργια της ΝΔ στη Λακωνία και τη Μεσσηνία, ο ΛΑΟΣ σημείωσε πολύ χαμηλές επιδόσεις.