Hπρόσφατη περιπέτεια που πέρασε η χώρα μας από τις καταστροφικές πυρκαϊές έχει βάλει τα θέματα του περιβάλλοντος στο προσκήνιο. Κανείς δεν μπορεί να παραμείνει θεατής στις επιπτώσεις αλλά και σε φαινόμενα που λόγω των κλιματικών αλλαγών θα είναι επαναλαμβανόμενα. Χρέος όλων των πολιτικών δυνάμεων αμέσως μετά τις εκλογές είναι να στηρίξουν μια ολοκληρωμένη πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των σημερινών και των μελλοντικών γενεών.

Προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια έθετα πάντα τα ζητήματα του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στο επίκεντρο της πολιτικής μου δράσης. Η πρόταση που από καιρό έχω κάνει για ίδρυση υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτηρεί και θα προστατεύει το περιβάλλον, είναι τώρα πιο επίκαιρη από ποτέ. Η πρόταση αυτή όμως δεν μπορεί να διατυπώνεται υπό τη μορφή συνθήματος και για τη δημιουργία εντυπώσεων. Πρέπει να συνοδεύεται από ουσιαστικές αλλαγές που θα το καταστήσουν αποτελεσματικό. Πρέπει να ενσωματώνει τις οδηγίεςπλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς τα κράτη-μέλη για μια πιο εμπεριστατωμένη και οργανωμένη περιβαλλοντική πολιτική.

Για αυτό προτείνω και θα επιδιώξω την υιοθέτηση των εξής πολιτικών για το περιβάλλον στην Αττική:

* Την άμεση οριοθέτηση των δασικών εκτάσεων στην Αττική. Να χαράξουμε επιτέλους την κόκκινη γραμμή που χωρίζει το δάσος από την πόλη.

* Την εφαρμογή μιας πολιτικής πρόληψης κατά των πυρκαϊών. Σήμερα εφαρμόζονται πιλοτικά προγράμματα με εντυπωσιακά αποτελέσματα που μπορούν να επεκταθούν σε όλη τη χώρα.

* Οι αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων σε όλη την επικράτεια να γίνονται μόνο διά νόμου. Να καταργηθεί, δηλαδή, η δυνατότητα που έχουν οι επιτροπές του υπουργείου Γεωργίας.

* Εξοικονόμηση ενέργειας και απεξάρτηση από το πετρέλαιο. Ηδη για την εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχουν γίνει γενναία βήματα και μεγάλες επενδύσεις που πρέπει να ενταθούν.

* Προστασία των υδάτινων πόρων μέσα από φραγμούς, καθώς και μέτρα για τη συγκέντρωση και την εκμετάλλευση των όμβριων υδάτων.

* Ειδικά για την Αθήνα επιβάλλεται να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο δόμησης που θα δίνει έμφαση στους ελεύθερους χώρους και στην εγκατάσταση πρασίνου. Να δίνουμε το δικαίωμα να γκρεμιστούν οικοδομικά τετράγωνα και η κάλυψη να γίνεται ύψος εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο σε κάθε τετράγωνο.

Είναι γεγονός ότι αυτά τα καίρια θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος δεν μπορούν να συζητηθούν σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης και οξύτητας στο πλαίσιο μιας φτηνής αντιπαράθεσης πάνω στα αποκαΐδια. Η εύκολη κριτική δεν μας οδηγεί στη λύση του προβλήματος.

Πιστεύουμε σε έναν ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο προκειμένου η διαφύλαξη του φυσικού μας πλούτου να μην παραμείνει στα λόγια. Είναι ώρα για πράξεις. Είναι η ώρα της δράσης.

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είναι υποψήφιος βουλευτής Β΄ Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας.