Τα «ανοίγματα» της Σεγκολέν Ρουαγιάλ προς το Κέντρο του Φρανσουά Μπαϊρού κυριάρχησαν τις πρώτες ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Η μάχη αυτή ξεκαθάρισε ότι ο δυναμικός Νικολά Σαρκοζί, με 31,11%, και η ωραία υποψήφια των σοσιαλιστών, με 25,83% των ψήφων, θα αναμετρηθούν τελικά στις 6 Μαΐου για τα Ηλύσια πεδία. Αλλά το 18,55% των αρχικών προτιμήσεων υπέρ του Μπαϊρού θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της Κυριακής. Οι «ερωτοτροπίες», που ακολούθησαν προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν φυσικό να μην εκπλήξουν κανέναν.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ήταν εκείνη που τόλμησε να προχωρήσει στα πρώτα βήματα. Η προεκλογική συμμαχία με τον Μπαϊρού, που είχε συστήσει ο βετεράνος πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Μισέλ Ροκάρ, είχε βεβαίως απορριφθεί με σκληρότητα και από την πλευρά της στην πρώτη φάση. Γιατί υπήρχαν τότε ακόμη οι ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τον Μπαϊρού στον δεύτερο γύρο. Οταν αυτό αποκλείστηκε, η Ρουαγιάλ μετέβαλε τακτική. Και τα ανοίγματά της προκάλεσαν αρκετές αντιδράσεις από τους Σοσιαλιστές και περισσότερο από τα μικρά κόμματα της Αριστεράς, που δεν έχουν παύσει να θεωρούν την UDF του κ. Μπαϊρού κόμμα της Κεντροδεξιάς.

Οι αντιδράσεις δεν επηρέασαν την τοποθέτηση της Σεγκολέν Ρουαγιάλ και τις υποσχέσεις της προς τους κεντρώους. Ο Φρανσουά Μπαϊρού φρόντισε, άλλωστε, και ο ίδιος να την ενθαρρύνει, με τις περισσότερες επιθέσεις του να στρέφονται εναντίον του κ. Σαρκοζί, που άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.

Τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά; Η πρόβλεψη δεν είναι φυσικά ιδιαίτερα εύκολη. Οι ως τώρα σφυγμομετρήσεις προβλέπουν ότι το 47% των ψηφοφόρων του κ. Μπαϊρού θα ενισχύσει τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ στον δεύτερο γύρο και το 35% τον Νικολά Σαρκοζί, ενώ από τους ψηφοφόρους του Ζαν-Μαρί Λεπέν ο Σαρκοζί μπορεί να ελπίζει στο 61% και η Ρουαγιάλ στο 21%. Αλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ότι το 60%-70% των ψηφοφόρων του α΄ γύρου δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις συστάσεις των ίδιων των υποψηφίων.

Εκτός από τις δημοσκοπήσεις υπάρχουν εν τούτοις και οι συγκριτικές εκτιμήσεις των προγραμμάτων των υποψηφίων. Και υποστηρίζεται ισχυρά η άποψη ότι τα προγράμματα Μπαϊρού και Σαρκοζί είναι πλησιέστερα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα, ενώ η Σεγκολέν Ρουαγιάλ εκφράζει την κρατικιστική τάση της κατευθυνόμενης οικονομίας. Πόσο θα μετρήσουν όλα αυτά στην τελική προτίμηση των γάλλων ψηφοφόρων την Κυριακή; Πόσο θα τους επηρεάσει η προαναγγελία της συστάσεως δημοκρατικού κόμματος από τον Φρανσουά Μπαϊρού, που μπορεί να αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη για τον ίδιο στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, που θα ακολουθήσουν; Πόσο θα συγκινήσει η τηλεοπτική αναμέτρηση Νικολά Σαρκοζί και Σεγκολέν Ρουαγιάλ απόψε το βράδυ;

Είμαστε στην τελευταία φάση της μεγάλης μάχης εντυπώσεων, που διεξάγεται εν όψει της κάλπης της Κυριακής, με τα «φλερτ», τις κινήσεις τακτικής και τις μετρήσεις να προσδίδουν τον τόνο. Ο Νικολά Σαρκοζί εμφανίζεται να προηγείται ελαφρά στις σφυγμομετρήσεις. Αλλά ο αγώνας θα είναι ως και την ύστατη στιγμή σκληρός και μονάχα το βράδυ της Κυριακής θα πληροφορηθούμε το αποτέλεσμα.

Ο κ. Γ. Ν. Αναστασόπουλος είναι πρέσβης της Ελλάδος στην UΝΕSCΟ.