Ησυμπαθής ηλικιωμένη μάνα τού ελληνικής καταγωγής «πόντιου κοσμοναύτη» Φιόντορ Γιουτσίχιν είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον πλανήτη Γη που δικαιούται να μιλάει με βουρκωμένα μάτια για τη νέα αποστολή του διαστημοπλοίου «Σογιούζ» στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, επικεφαλής της οποίας είναι ο γιος της.

Η ξεριζωμένη αυτή γυναίκα ζει στη Σίνδο έξω από τη Θεσσαλονίκη και ευλόγως βγαίνει στα κανάλια κρατώντας τη φωτογραφία του και προσευχόμενη να τον έχει ο Θεός καλά- αμήν.

Οι άλλοι όμως, με πρώτους κάποιους συναδέλφους τηλεοπτικών δελτίων και εκπομπών εδώ στην Ψωροκώσταινα, γιατί εκστασιάζονται; Αυτή η ρωσική αποστολή δεν είναι «επίτευγμα», είναι απλώς μπίζνες!

Τα πράγματα είναι απλά. Βρέθηκε ένας ακόμη κροίσος, ο ουγγροαμερικανός αρχικομπιουτεράς της Μicrosoft Τσαρλς Σιμόνι (ο άνθρωπος που σχεδίασε τα πασίγνωστα προγράμματα Word και Εxcel) ο οποίος «έσκασε» γύρω στα 25 εκατομμύρια δολάρια για να κάνει το γούστο του. Δηλαδή να γίνει «ο πέμπτος στα χρονικά τουρίστας του Διαστήματος» (τι επιβλητικός τίτλος…) ενδεχομένως διότι οι συγκινήσεις που βίωνε επί εδάφους δεν ήταν αρκετά συναρπαστικές.

Βρέθηκε και μια έξυπνη κρατική διαστημική υπηρεσία, η ρωσική, να του πουλήσει λίγα εικοσιτετράωρα υπό συνθήκες ελλείψεως βαρύτητας, 320 χιλιάδες μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Και έπονται άλλοι: το Κρεμλίνο έχει κλείσει τη σχετική λίστα ως το 2009!

Αν η αμερικανική ΝΑSΑ δεν ήταν τόσο «καταραμένη» (με δύο διαστημικά λεωφορεία, το «Τσάλεντζερ» το 1986 και το «Εντίβορ» το 2003, να έχουν γίνει σμπαράλια σε ζωντανή μετάδοση) θα το έκανε σίγουρα και αυτή.

Ηδη ιδιωτικές εταιρείες στη Δύση σχεδιάζουν σύντομες εξόδους στο Διάστημα με ειδικά σκάφη τα οποία θα προσφέρουν σε όλο και περισσότερους ιδιώτες λίγες ώρες εξωγήινης αδρεναλίνης. Και μάλιστα σε καλούτσικη τιμή (μόλις 200.000 δολάρια…) και χωρίς χασομέρια (με μία απλή τριήμερη προετοιμασία πριν από την εκτόξευση) όπως, π.χ., η Virgin Galactic του Ρίτσαρντ Μπράνσον εκεί γύρω στο 2009.

Ολα αυτά προτού μπουν για τα καλά, δέκα ή δεκαπέντε χρόνια από σήμερα, σε αυτό το επικερδέστατο παιχνίδι οι Κινέζοι. Το καθεστώς του Πεκίνου έστειλε για πρώτη φορά άνθρωπο στο Διάστημα το 2003 και δείχνει ότι έχει θαυμάσια καταλάβει πόσο επικερδής επιχείρηση μπορεί να γίνει το… λούνα παρκ για λεφτάδες.

Διότι, βέβαια, τα περί συμμετοχής των κροίσων σε «πρωτοποριακά επιστημονικά πειράματα» εντός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και τα περί «ιστορικών στιγμών» στις οποίες «πρωταγωνιστούν», είναι φούμαρα για μιντιακή κατανάλωση.

Με τις ευλογίες του ελληνικής καταγωγής Γιουτσίχιν, ο 58χρονος Σιμόνι περιεργάστηκε τα εργαστήρια του Σταθμού, λες και χρειάζεται ένας μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών για να δει πώς αναπτύσσονται τα βακτήρια εκεί πάνω. Κατόπιν, έπραξε αυτό που περισσότερο τον ενδιέφερε: φλέρταρε δημοσίως με την αγαπημένη του, την 65χρονη «σελέμπριτι» αμερικανίδα εκδότρια Μάρθα Στιούαρτ, η οποία ξαναμαζεύει τα κομμάτια των επιχειρήσεών της μετά την αποφυλάκισή της, το 2005, όταν καταδικάστηκε για συμμετοχή σε χρηματιστηριακό σκάνδαλο.

«Σκέψου,Τσαρλς:πραγματικά βγήκες έξω από αυτόν τον κόσμο!» του είπε εκείνη από το Κέντρο ελέγχου στο Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν. «Μάρθα,είναι τιμή να βρίσκεται κανείς σε αυτό το προκεχωρημένο φυλάκιο…» απάντησε εκείνος.

Ακολούθησε η πρόκληση για κάθε μεροκαματιάρη ή ξυπόλητο του «κάτω κόσμου» (από την οπτική γωνία του «πάνω κόσμου», κοινωνικά και… διαστημικά): ένα «γκουρμέ» δείπνο με ορτύκια μαριναρισμένα με κρασί κτλ., το οποίο ετοίμασε η Στιούαρτ για να το προσφέρει ο αγαπημένος της στο πλήρωμα. Λέτε ο ομογενής αρχηγός της αποστολής να κράτησε κάτι σε… ταπεράκι για να φιλέψει τη μανούλα του; Ας το ψάξουν οι τηλε-συνάδελφοι…

galaman@dolnet.gr