Τον περασμένο Φεβρουάριο, την Κυριακή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ημέρες Αποκριάς δηλαδή, ένας εύθυμος πρίγκιπας και ένας χαμογελαστός… Ναπολέων βρέθηκαν «αγκαζέ» τους δρόμους του Βόλου. Επρόκειτο για τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Β. Παπαγεωργόπουλο μεταμφιεσμένο σε ανατολίτη πρίγκιπα και τον νομάρχη κ. Π. Ψωμιάδη μεταμφιεσμένο σε Ναπολέοντα. Η συγκυρία τούς έφερε μακριά από την αγαπημένη τους Θεσσαλονίκη, στη Μαγνησία, όπου μια εκδήλωση του Συλλόγου Παλαιών Πρωταθλητών Στίβου τούς έβαλε στο ίδιο τραπέζι, έστω και μασκαρεμένους. Στην πόλη τους πάντως, τη Θεσσαλονίκη, ο Ναπολέων και ο πρίγκιπας είναι δύο ξένοι στο ίδιο κόμμα. Αποφεύγουν ο ένας τον άλλον. Οταν βρίσκονται στον ίδιο χώρο οι ματιές τους δεν διασταυρώνονται ποτέ. Και όποτε βρίσκουν ευκαιρία «αλληλοκαρφώνονται».


Η πρόθεση του κ. Ψωμιάδη να διεκδικήσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές τον Δήμο Θεσσαλονίκης οξύνει τελευταία ακόμη περισσότερο τις σχέσεις του με τον κ. Παπαγεωργόπουλο. Οι επερχόμενες εξελίξεις στο Σκοπιανό αναμένεται να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση, καθώς οι δύο άσπονδοι φίλοι, που δεν κάνουν πια την παραμικρή προσπάθεια να κρύψουν την εχθρότητα που τρέφουν πίσω από τα χαμόγελα, ανταγωνίζονται και για τον ρόλο του «Μακεδονάρχη».


* Αντιπαράθεση για τα δημοτικά τέλη


Τελευταίο επεισόδιο στην κλιμακούμενη αντιπαράθεση μεταξύ των δύο ανδρών ήταν τα δημοτικά τέλη και η αύξηση που ανήγγειλε ο κ. Παπαγεωργόπουλος. Ο νομάρχης αμέσως ζήτησε να «παγώσουν» τα δημοτικά τέλη, υποστηρίζοντας τα σχετικά αιτήματα των εμπόρων του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπαγεωργόπουλος… τσίμπησε αμέσως το δόλωμα του κ. Ψωμιάδη και τον κατηγόρησε ότι «με συνεχείς δηλώσεις του εδώ και δύο χρόνια προκαλεί τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και προσπαθεί να καταστεί αντίπαλός του. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει να ασχολείται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποκλειστικά με τα θέματα της Θεσσαλονίκης και δεν θα παρακολουθήσει τον κ. νομάρχη στον δρόμο που επέλεξε». Βέβαια ο «δρόμος που επέλεξε» ο κ. Ψωμιάδης είναι πολύ συγκεκριμένος και οδηγεί στη διεκδίκηση της δημαρχίας. Αλλωστε δύο ημέρες αργότερα έσπευσε να συλλέξει και τη δημόσια στήριξη του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο δήμαρχος πάντως δεν έχασε την ευκαιρία να κοινοποιήσει την απάντησή του στο Γραφείο του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, τη νομιμοποίηση του οποίου επικαλείται διαρκώς. Γενικώς κάθε ανακοίνωση η οποία εμπεριέχει αιχμές εναντίον του κ. Ψωμιάδη, κοινοποιείται στον κ. Καραμανλή.


Ο κ. Παπαγεωργόπουλος θεωρεί ότι ως «κομματικά ορθόδοξος» πρέπει να έχει την απόλυτη στήριξη του κ. Καραμανλή, ο οποίος, σύμφωνα με τον δήμαρχο, πρέπει να «τραβήξει το αφτί» του άτακτου νομάρχη. Ο κ. Ψωμιάδης από την πλευρά του πιστεύει ότι ο κ. Καραμανλής, ως λάτρης του καλού λαϊκού τραγουδιού, τον στηρίζει ως γνήσιο τέκνο της φτωχομάνας Θεσσαλονίκης. Αλλωστε ο νομάρχης έχει χαρακτηρίσει τον κ. Καραμανλή – και το επαναλαμβάνει, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί – «τον μεγαλύτερο έρωτα όλων των Ελλήνων». Οι νεοδημοκράτες της Θεσσαλονίκης εκτιμούν ότι ο Πρωθυπουργός μάλλον «το διασκεδάζει», καθώς οι δύο μονομάχοι της πόλης τον επικαλούνται λίγο – πολύ ως παιδονόμο που καλείται να λύσει τις διαφορές μεταξύ άτακτων εφήβων.


Συχνά, όταν ο κ. Ψωμιάδης στριμώχνεται δημοσίως ή πιέζεται να χαμηλώσει τους τόνους απέναντι στον μονίμως παραπονούμενο στη Ρηγίλλης κ. Παπαγεωργόπουλο, αλλάζει φιλοδοξίες και λέει ότι θέλει να γίνει υπερνομάρχης Κιλκίς – Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης. Δεν κρύβει επίσης ότι θα ήθελε να εκλεγεί δήμαρχος ενός διευρυμένου μητροπολιτικού Δήμου Θεσσαλονίκης. Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παπαγεωργόπουλος σήκωσε για πολλοστή φορά το γάντι του κ. Ψωμιάδη και δήλωσε ότι θα τον ενδιέφερε να γίνει «υπερδήμαρχος», αλλά και ότι ασχέτως από την υλοποίηση ή μη του σχεδίου θα είναι υποψήφιος και στις εκλογές του 2010, για τέταρτη συνεχόμενη φορά.


Τα δημοτικά τέλη είναι μία από τις… κλασικές ευκαιρίες αντιπαράθεσης, την οποία ο κ. Ψωμιάδης δεν αφήνει ποτέ να περάσει ανεκμετάλλευτη. Τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Ψωμιάδης υποστήριξε την πάγια θέση του περί μη αύξησης των δημοτικών τελών για να εισπράξει γραπτή ανακοίνωση του δημάρχου στην οποία αναφερόταν ότι «είναι γνωστό ότι οι δηλώσεις του Παναγιώτη Ψωμιάδη σπανίως περιέχουν το στοιχείο της σοβαρότητας. Θα τον συμβούλευα να ασχοληθεί περισσότερο με τα θέματα του Νομού Θεσσαλονίκης, διότι υπάρχουν πολλά προβλήματα».


* Ο δήμαρχος «ξήλωσε» τον νομάρχη


Πριν από τις δημοτικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2006, ο κ. Ψωμιάδης αποφάσισε να κλείσει τις υπηρεσίες της νομαρχίας για να διαμαρτυρηθεί για την ελλιπή χρηματοδότηση στην ανέγερση σχολικών κτιρίων. Μάλιστα γέμισε το κέντρο της Θεσσαλονίκης με αφίσες μέσω των οποίων διαφημιζόταν η κινητοποίηση της νομαρχίας. Αμέσως μόλις ο κ. Παπαγεωργόπουλος εντόπισε τις αφίσες στον δρόμο, είδε μια λαμπρή ευκαιρία να «μπει στο μάτι» του κ. Ψωμιάδη και έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του να τις ξηλώσουν, επικαλούμενος μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ουδείς μπορεί να αναρτήσει διαφημίσεις χωρίς την άδεια του δημάρχου. Ο κ. Ψωμιάδης τότε είπε ότι ο δήμαρχος θα μπορούσε να τον ειδοποιήσει προτού κατεβάσει τις αφίσες. Με το γνώριμο ύφος του ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δήλωσε μάλιστα: «Λυπάμαι για κάποιους που θορυβήθηκαν, ενοχλήθηκαν, δεν άντεξαν την απόφασή μου για το κλείσιμο της νομαρχίας και κατέβασαν από προχθές, αλλά και χθες όλα τα πανό και τα μπάνερς. Παρακαλώ αυτούς να πάψουν να με προκαλούν, να με αφήσουν να κάνω τη δουλειά μου την οποία ξέρω να κάνω πάρα πολύ καλά. Να γνωρίζουν ότι ο νομάρχης Θεσσαλονίκης δεν λυγίζει με τίποτε». Το επόμενο βράδυ οι κκ. Ψωμιάδης και Παπαγεωργόπουλος βρέθηκαν στον ίδιο χώρο, σε εκδήλωση της ομάδας βόλεϊ του Ηρακλή σε εστιατόριο της Καλαμαριάς, όπου οι δύο άνδρες κάθησαν σε διαφορετικά τραπέζια με πλάτη ο ένας στον άλλον.