Η ήττα για το ΠαΣοΚ ήταν βαριά και γεννά τις προϋποθέσεις για μια παρατεταμένη κρίση που ενδέχεται να συρρικνώσει το εύρος της παράταξης και να εμπεδώσει στην κοινωνία τη μειοψηφική της θέση.


Τα εκατομμύρια των φίλων και ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ που πίστεψαν στη νίκη και αγωνίστηκαν για αυτήν είναι σήμερα συγκλονισμένοι από το εύρος της ήττας αλλά και από την αβεβαιότητα που κυριαρχεί για την επόμενη ημέρα και την ανασυγκρότηση του ΠαΣοΚ, η οποία αποτελεί προϋπόθεση της επανάκαμψής του.


Χρειάζονται λοιπόν άμεσες πρωτοβουλίες και κυρίως άμεσες απαντήσεις στα ερωτήματα που η ίδια η ήττα προβάλλει, δηλαδή με ποιο πολιτικό στίγμα και με ποια ηγεσία το ΠαΣοΚ μπορεί να δώσει τη μάχη νικηφόρα.


Σε αυτά τα ζητήματα οι απαντήσεις του ΠαΣοΚ δεν μπορεί να καθυστερήσουν. Απέναντί μας βρίσκεται μια κυβέρνηση την οποία οφείλουμε να αντιπολιτευθούμε συντεταγμένα και συγκροτημένα και ο πολιτικός χρόνος τρέχει με αδυσώπητους ρυθμούς. Η σύγκληση μιας διευρυμένης αντιπροσωπευτικής εθνικής συνδιάσκεψης ενώπιον της οποίας θα παρουσιαστούν οι προτάσεις και οι θέσεις των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος θα αποτελέσει το απαραίτητο εκείνο βήμα για τη στάθμιση του ιδεολογικού στίγματος και του τρόπου λειτουργίας του κόμματος, των δεσμεύσεων, των προτεραιοτήτων και του προσανατολισμού των στελεχών που θα διεκδικήσουν την προεδρία. Από το βήμα αυτό η κοινωνική βάση του ΠαΣοΚ θα ενημερωθεί, θα κρίνει και θα αξιολογήσει τις προτάσεις προκειμένου κυρίαρχα να αποφασίσει για την επόμενη ημέρα. Στη συνέχεια η προσφυγή στις κάλπες για την, σύμφωνα με το καταστατικό, απευθείας εκλογή του προέδρου από τη βάση του κόμματος, με εγγυημένες διαδικασίες διαφάνειας και δημοκρατίας τόσο ως προς τα μητρώα όσο και ως προς τις διαδικασίες εκλογής, θα αναδείξει την ηγεσία που έχει ανάγκη σήμερα η παράταξη. Εναν θωρακισμένο και ισχυρό από τη λαϊκή εντολή πρόεδρο που θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη, να πείσει την ελληνική κοινωνία και να καταστήσει ξανά το ΠαΣοΚ πλειοψηφικό στην κοινωνία και στη Βουλή.