Εχει τη ρητορική δεινότητα πρώην… κομμουνιστή ο κ. Θεόδωρος Πάγκαλος όταν επιτίθεται κατά του ΚΚΕ! «Το χυδαιότερο έντυπο που υπάρχει στον ελληνικό δημοσιογραφικό κόσμο είναι ο «Ριζοσπάστης»» δήλωσε προ ημερών στην κρατική τηλεόραση. Με τη φράση αυτή απαντούσε, κατά δήλωσή του, στην επίθεση που του έκανε η εφημερίδα-όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος αποκαλώντας τον «παχύδερμο»!


Η εφημερίδα αντεπετέθη στολίζοντάς τον με πολλά κοσμητικά επίθετα. Εκανε λόγο για μεθοδευμένη στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης εναντίον του ΚΚΕ, για «παράσταση χυδαιότητας από τον βουλευτή του ΠαΣοΚ», για «πολιτική αναίδεια», ενώ σε ενυπόγραφα άρθρα και δηλώσεις έκανε λόγο για «κουρελαρία Πάγκαλου», για «τζάμπα μάγκα», για «θλιβερό θέαμα ενός ηλικιωμένου που έχει ξεφύγει» και κατέληγε προκλητικά: «Ενα γιατρό, βρε παιδιά!». Ταυτόχρονα η εφημερίδα ζήτησε από καλλιτέχνες και συνδικαλιστές που πρόσκεινται φιλικά στο ΚΚΕ να καταδικάσουν με δηλώσεις τους τον κ. Πάγκαλο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του κ. Μ. Μαθιουδάκη, πρώην προέδρου της ΕΣΗΕΑ, που καταδίκασε «τις πολιτικές φαιδρότητες που κατά καιρούς εκστομίζει ο εγγονός του δικτάτορα».


Πώς έφθασαν το ιστορικό στέλεχος του ΠαΣοΚ και το ακόμη ιστορικότερο ΚΚΕ σε αυτό το σημείο; Ο ίδιος ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ επισημαίνει ότι οι επιθέσεις του κατά της Αριστεράς και του ΚΚΕ ξεκίνησαν το 1989. Οταν, δηλαδή, το ΚΚΕ, με την ανοχή του Συνασπισμού, προχώρησε σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και τον τότε πρόεδρό της κ. Κ. Μητσοτάκη. Η δήλωση Πάγκαλου εκείνης της εποχής έχει μείνει ιστορική: «Αν ο Συνασπισμός δώσει ψήφο ανοχής σε κυβέρνηση της ΝΔ που δεν θα έχει πλειοψηφία και επειδή αυτό είναι παράταιρο και θα νοθεύει το λαϊκό αίσθημα, η απάντηση η δική μας και, πιστεύω, η απάντηση του λαού θα είναι η άμεση εξέγερση. Να μην το τολμήσει αυτό ο Φλωράκης, θα γίνει Πεκίνο εδώ μέσα!».


Η έκφραση «θα γίνει Πεκίνο εδώ μέσα!» κατεγράφη έκτοτε στο ιδιωματικό λεξιλόγιο της χώρας, αν και οι περισσότεροι δεν ενθυμούνται ποιος και για ποιο λόγο την είπε. «Με τα χρόνια έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ έχει από το ’89 στρατηγική συμμαχία με τη Δεξιά» λέει ο κ. Πάγκαλος αιτιολογώντας την τοποθέτησή του για την «ανίερη» συμμαχία των δύο κομμάτων. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις το στέλεχος του ΠαΣοΚ καταγγέλλει ότι το ΚΚΕ συνεργάζεται στη Βουλή με τη ΝΔ και φέρει ως παράδειγμα το γεγονός ότι για το σκάνδαλο των ομολόγων η κυρία Αλέκα Παπαρήγα δεν αποκάλυψε ποτέ τις ευθύνες της κυβέρνησης αλλά, αντίθετα, ζήτησε να ερευνηθούν οι ευθύνες των δύο μεγάλων κομμάτων. «Προσφέρουν συνεχώς υπηρεσίες στην κυβέρνηση» ακούστηκε να λέει πρόσφατα ο κ. Πάγκαλος σε ομάδα βουλευτών στους διαδρόμους της Βουλής.


Ο κ. Πάγκαλος δεν μασάει τα λόγια του και αυτό είναι γνωστό σε φίλους και αντιπάλους. Σχολιάζοντας πρόσφατα την εμφάνιση του στελέχους του ΣΥΝ κ. Δ. Στρατούλη μέσα στην αίθουσα της Βουλής στην οποία ανήρτησε πανό αλλά και τα γεγονότα με τους κουκουλοφόρους στο κέντρο της Αθήνας ο κ. Πάγκαλος ήταν καυστικός: «Οι δύο σχηματισμοί της άκρας Αριστεράς στο Κοινοβούλιο, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός, δεν έχουν ακόμη καταλάβει, μετά τόσα χρόνια που πέρασαν, τι σημαίνει κοινοβουλευτική δημοκρατία και δεν την έχουν πλήρως αποδεχθεί». Για εκείνη τη δήλωση ο πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Αλ. Αλαβάνος ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου να καταδικάσει τον βουλευτή.


Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ, όταν ερωτάται γιατί προκαλεί με τις οργισμένες καταγγελίες του το ΚΚΕ φέρνοντας σε δύσκολη θέση ακόμη και τη Χαριλάου Τρικούπη, είναι κατηγορηματικός: «Εχω γνώση του χώρου και ξέρω την ιστορία του. Το ΚΚΕ δεν έχει επισήμως εγκαταλείψει την καταστατική του πρόταση για επαναστατική αλλαγή του καθεστώτος. Διαφωνώ, βεβαίως, κάθετα σε μια τέτοια προοπτική. Η φιλοσοφία του ΚΚΕ βασίζεται στην αρχή ότι οι χειρότεροι εχθροί του είναι τα κοντινά κόμματα, ο ΣΥΝ και το ΠαΣοΚ. Αυτά στοχοποιεί και όχι τη ΝΔ».


Ο κ. Πάγκαλος έχει πράγματι γνώση του χώρου. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 πολλοί τον θυμούνται στους χώρους του φοιτητικού συνδικαλισμού και ενεργό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη. Ηταν υποψήφιος με την ΕΔΑ στις εκλογές του 1964 και μεταπήδησε στο ΚΚΕ όπου έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Χαρίλαος Φλωράκης έχει μιλήσει για τον κ. Πάγκαλο – μάλλον με αποστροφή. Τον θυμόταν να παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του ΚΚΕ το ’68: «Η αλήθεια είναι ότι τη διάσπαση δεν την περιμέναμε. Πού να την περιμένουμε. Κι έτσι απομονωμένος που ήμουν, πού να ήξερα εγώ τι ετοιμαζόταν. Οταν διάβασα κι εγώ και είδα ότι ο Παρτσαλίδης ήταν επικεφαλής της διάσπασης, είπα: «Ξεβρώμισε ο τόπος». Λοιπόν, ένας σύντροφος δεν το κατάλαβε και γυρίζει και μου λέει: «Γιατί το λες;». Και του εξήγησα γιατί. Ο Παρτσαλίδης, μετά την ήττα, ήταν όλο γκρίνια, όλο απόψεις είχε και δημιουργούσε ζητήματα και έκανε φραξιονιστική δουλειά. Αυτός ήταν που έφερε τον Πάγκαλο από το Παρίσι να πάρει μέρος στη 12η Ολομέλεια, ουσιαστικά στη διάσπαση. Ο Πάγκαλος πήρε τότε μέρος ως σύνεδρος. Το φαντάζεσαι;».


Ειδικός στα… αριστερά ντιρέκτ


Λόγω της πολιτικής διαδρομής του ο κ. Πάγκαλος είναι ένας από εκείνους που ξέρουν πού θα χτυπήσουν την Αριστερά και πώς θα την πονέσουν. Ειδικά μετά το 1993, όταν τις εκλογές κέρδισε το ΠαΣοΚ αλλά οι μνήμες από τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΚΚΕ ήταν ακόμη νωπές, οι δηλώσεις του κ. Πάγκαλου ήταν καταπέλτης: «Είναι αστείο και πραγματικά δείγμα πνευματικής καθυστέρησης να μιλάμε ακόμη για κομμουνιστές και τις απόψεις τους λες και υπάρχουν κομμουνιστές και απόψεις. Υπαλληλίσκοι του Περισσού υπάρχουν. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσουμε εδώ την ενασχόληση με την Παπαρήγα, τον Φλωράκη και άλλα νούμερα του παρελθόντος»! Την ίδια εποχή είχε μιλήσει για «τα ρετάλια της Αριστεράς» προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τον κ. Λεωνίδα Κύρκο.


Στις συζητήσεις του σήμερα ο κ. Πάγκαλος μιλάει ως θεωρητικός της Αριστεράς και υψώνει τους τόνους. «Μόνο το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ εκπροσωπούν την εργατική τάξη;» διερωτάται συχνά και απορρίπτει τη θεωρία της Αριστεράς ότι το ΠαΣοΚ επιδιώκει να το απορροφήσει. «Είναι αναληθές ότι το ΠαΣοΚ θα ανεβεί εκλογικά εις βάρος των κομμάτων της Αριστεράς. Δείτε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της χώρας μας. Οταν ανέβαινε το ΠαΣοΚ ανέβαιναν και τα δύο κόμματα της Αριστεράς» αναφέρει.