Οι καταγγελίες που έχουν διατυπωθεί κατά του Προέδρου του Αρείου Πάγου κ. Ρ. Κεδίκογλου ενδεχομένως να αποδειχθούν υπερβολικές. Αυτό που θα μείνει όμως είναι το πλήγμα στον θεσμό ­ ο κ. Κεδίκογλου συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου ­ και στην αξιοπιστία των δικαστών. Και το μεγαλύτερο μυστικό, που φαίνεται να μένει αναπάντητο, αλλά όχι χωρίς επιπτώσεις για αυτούς που το… κρύβουν, δεν θα αφορά πρωτίστως τον κ. Κεδίκογλου, αλλά την κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Κ. Καραμανλή. Διότι είναι τόσο έντονη η προσπάθεια της κυβέρνησης να τον καλύψει με κάθε τρόπο ώστε πολλοί δεν βρίσκουν πλέον άλλη εξήγηση: «Προφανώς υπονοείται υπόγεια συμφωνία αμοιβαίας σιωπής» παρατηρούν, για να εξηγήσουν την επιλογή της κυβέρνησης να μην προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για την υπόθεση του Προέδρου του Αρείου Πάγου, ούτε καν για να αποδείξει ότι αδίκως εγκαλείται εκείνη για την επιλογή της στο πρόσωπό του και εκείνος για την πολιτεία του και τις δραστηριότητες του 29χρονου γιου του Φαίδωνα.


Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον καλούν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων δεν άρχισε ποτέ έρευνα, αν και το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη Δευτέρα στη συνάντηση που είχε ο επικεφαλής της κ. Ηλ. Αργυρός με τον πρόεδρο της Εθνικής Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κ. Γ. Ζορμπά. Ο κ. Κεδίκογλου διαβιβάζει συνεχώς μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης απαντητικές επιστολές στις ερωτήσεις που κατατίθενται στη Βουλή. Αλλά την επομένη διαπιστώνεται ότι περιέχουν παραλείψεις και αντιφάσεις με αποτέλεσμα να προκαλούν νέες ερωτήσεις και εκείνες με τη σειρά τους άλλες απαντήσεις. Και το γαϊτανάκι συνεχίζεται.



Ο κ. Ρωμύλος Κεδίκογλου γεννήθηκε το 1940 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθηνών και έλαβε το πτυχίο του με το πρώτο αριστείο του έτους του. Στη συνέχεια σπούδασε με υποτροφία στα Πανεπιστήμια Tuebingen, Bonn, και Frankfurt/ΑΜ Main. Στο Δικαστικό Σώμα εισήλθε, με διαγωνισμό, το 1968.


Συνάδελφοί του διηγούνται ότι η πρώτη ρωγμή στην εικόνα του κ. Κεδίκογλου παρουσιάστηκε την εποχή που υπηρετούσε ως πρωτοδίκης στη Χαλκίδα. Στις αρχαιρεσίες τοπικού σωματείου, όπου προήδρευε στην εφορευτική επιτροπή, καταμετρήθηκαν, όπως λέγεται, μαζί στις έγκυρες ψήφους νεκροί και μη μέλη του σωματείου. Για την υπόθεση εξεδόθη και βούλευμα όπου καταδικάζεται το σύνολο των μελών της εφορευτικής επιτροπής πλην του προέδρου, ο οποίος έλειπε το επίμαχο διάστημα. Το βούλευμα αυτό έχει εξαφανιστεί και οι αρμόδιες δικαστικές αρχές της Χαλκίδας επικαλούνται λόγους ασφαλείας (!) σε όποιον το αναζητεί.


Το 2004 έγινε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, μαζί με τους κκ. Χ. Γεωργακόπουλο και Στ. Μοσχολέα, και όπως δήλωσε ο κ. Παπαληγούρας «η επιλογή έγινε με αμιγώς αξιοκρατικά κριτήρια και με γνώμονα το ήθος, την κατάρτιση και την απόδοση των δοκιμασμένων επί 30 χρόνια Δικαστικών αυτών Λειτουργών. Επιλέξαμε τους αρίστους μεταξύ των ικανών». Στη θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου προήχθη τον Ιούλιο του 2005, αφού χρειάστηκε να υπερσκελιστούν πέντε αρχαιότεροι και εγνωσμένου κύρους αντιπρόεδροι.


* Θητεία εν μέσω αντιπαραθέσεων


Η θητεία του κ. Κεδίκογλου στην προεδρία του Αρείου Πάγου δεν ήταν ανέφελη. Τον Νοέμβριο του 2006 προεδρεύει στο Μισθοδικείο, το οποίο αποφάσισε τον τριπλασιασμό των αποδοχών για τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων. Το περασμένο καλοκαίρι όρισε τον εαυτό του εισηγητή στις κρίσεις των δικαστικών λειτουργών (πρώτη φορά ανέλαβε τέτοιον ρόλο Πρόεδρος Αρείου Πάγου) κάνοντας, για ασήμαντους λόγους, αρνητική εισήγηση για τους 30 από του 55 ενδιαφερομένους, προκαλώντας την αντίδραση της Ενωσης Εισαγγελέων η οποία κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες.


Ο κ. Κεδίκογλου επίσης άσκησε συνολικά 380 διώξεις εναντίον δικαστών για το «πόθεν έσχες». Για αυτές τις διώξεις ακούει σήμερα πικρόχολα σχόλια στους διαδρόμους των δικαστηρίων από συναδέλφους που αναφέρονται στα «πόθεν έσχες» του γιου του που κοινοποιεί στη Βουλή. Τον περασμένο Φεβρουάριο παραιτήθηκε ο νεοπροαχθείς εφέτης Χ. Κλουκίνας, με μια επιστολή-κόλαφο για τον κ. Κεδίκογλου. Σε αυτή διετύπωσε βαρύτατες κατηγορίες για απουσία αληθινής Δικαιοσύνης στην εσωτερική λειτουργία και διοίκησή της και επιρρίπτει ευθύνες στον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου («στις αποφάσεις για μεταθέσεις, αποσπάσεις και προαγωγές, η έλλειψη αξιοκρατίας τείνει να γίνει καθεστώς» έγραφε). Λίγες ημέρες αργότερα, στις 25 Φεβρουαρίου, Κυριακή της Ορθοδοξίας, χειροθετήθηκε άρχοντας πρωτέκδικος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Στην ίδια τελετή, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γ. Παναγιωτόπουλος χειροθετήθηκε άρχοντας δικαιοφύλακας και ο Εισαγγελέας του ίδιου δικαστηρίου κ. Γ. Σανιδάς (ο οποίος έχει εκκρεμότητα σχετικά με την απόκτηση της κατοικίας του στα Βίλλια Αττικής) άρχοντας νομοφύλακας.


* Αντιπαράθεση με τους συμβασιούχους


Αλλο μείζον θέμα στη θητεία του κ. Κεδίκογλου ήταν η αντιπαράθεσή του με τους συμβασιούχους. Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε τον Σεπτέμβριο του 2006 η έκδοση εγκυκλίου με συστάσεις και οδηγίες προς τους δικαστές να μη δικαιώνουν προσωρινά απολυμένους εργαζόμενους, για την οποία δέχθηκε σφοδρή επίθεση στη Βουλή από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου – τη χαρακτήρισε «θεσμική εκτροπή» – και κατηγόρησε τον κ. Κεδίκογλου ότι λειτουργεί εκτός συνταγματικού πλαισίου, ως προέκταση των επιλογών της Ρηγίλλης για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης. Ο υπουργός Δικαιοσύνης τον κάλυψε ξανά: «Δεν βρίσκεται σε αταξία ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Πάψτε να σκυλεύετε! Ελάτε στο υπουργείο να σας δείξω ό,τι θέλετε». Την πειθαρχική του δίωξη είχε ζητήσει και ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνος, ενώ ο νομικός κόσμος προχώρησε σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Λίγο καιρό αργότερα η γραμματεία συμβασιούχων της ΓΣΕΕ κατήγγειλε τον ανεξήγητο πλουτισμό του γιου του και η υπόθεση μεταφέρθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μ. Καρχιμάκη.


* Η επίθεση των κουκουλοφόρων


Επειτα από αυτά ο κ. Κεδίκογλου αναγκάστηκε να απαντήσει στις καταγγελίες. Η πρώτη ερώτηση στη Βουλή κατετέθη στις 10 Απριλίου. Επτά ημέρες αργότερα δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι αφαίρεσαν το αυτόματο και το υπηρεσιακό περίστροφο του φρουρού από την κατοικία του στη Γλυφάδα. Το αυτόματο χρησιμοποιήθηκε σε πρόσφατη επίθεση κατά του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας. Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισήμως αρνήθηκε ότι το συμβάν σχετίζεται με τον ίδιο, με την υπόθεση των συμβασιούχων ή με την ερώτηση βουλευτών του ΠαΣοΚ. Σε δικούς του ανθρώπους όμως εξέφραζε την ανησυχία του ότι έχει γίνει στόχος. Στις 26 Απριλίου έστειλε την απάντησή του στη Βουλή. Ακολούθησαν δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για ύπαρξη περισσότερων περιουσιακών στοιχείων στο όνομα του υιού του και στις 2 Μαΐου ο κ. Καρχιμάκης κατέθεσε και δεύτερη ερώτηση. Επειτα από αυτήν προέκυψαν και νέα στοιχεία τα οποία ο κ. Κεδίκογλου δεν είχε περιλάβει στην αρχική του απάντηση. Στις 8.5.2007 ο κ. Κεδίκογλου στέλνει και δεύτερη απάντηση στη Βουλή. Ωστόσο οι παραλείψεις και οι αντιφάσεις των απαντήσεών του συνεχίζουν να γεννούν ερωτήματα.


* Ο αποκλεισμός δημοσιογράφων


Εν μέσω όλων αυτών των αποκαλύψεων, ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαγόρευσε την είσοδο δημοσιογράφων στο γραφείο Τύπου του Αρείου Πάγου – μάλιστα εκδίωξε έναν από αυτούς με τη συνδρομή της Αστυνομίας, άλλαξε την κλειδαριά και ζήτησε από τον ΟΤΕ αναλυτική κατάσταση των τηλεφωνημάτων που έκαναν οι δημοσιογράφοι. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, αναίρεσε την απόφασή του και υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του ήταν απόρροια των ανώνυμων τηλεφωνημάτων που δέχεται ο Αρειος Πάγος για τοποθέτηση βόμβας και στο πλαίσιο της προσωπικής του ασφαλείας. Το ΠαΣοΚ, διά του κ. Αλ. Παπαδόπουλου, ζητεί επιμόνως από τον υπουργό Δικαιοσύνης να ασκήσει τις συνταγματικές του αρμοδιότητες και να ελέγξει τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, αλλά ο κ. Παπαληγούρας θεωρεί ανοίκειες τις επιθέσεις εναντίον του.


Με την τελευταία (τρίτη) επιστολή του, ο κ. Κεδίκογλου απαντά και για τη σχέση του με τον κ. Χρ. Παληοκώστα (αιχμές για αυτό είχε αφήσει ο κ. Καρχιμάκης σε ένα από τα απαντητικά του σημειώματα), αναπληρωτή πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Η σύζυγος του κ. Παληοκώστα είναι πρώτη εξαδέλφη του κ. Κεδίκογλου και υπεύθυνη των αποθεμάτων της ΕΛΜΕΚ, εταιρείας της οικογενείας Φάις, μέλη της οποίας κατηγορήθηκαν για χειραγώγηση μετοχών αλλά αθωώθηκαν με απαλλακτικό βούλευμα το 2004, με μια διαδικασία η οποία προκάλεσε ερωτήματα στους δικαστικούς κύκλους. Η οικογένεια Παληοκώστα, όπως γράφτηκε και δεν διαψεύστηκε, κατοικεί σε πολυτελή διαμερίσματα στην οδό Αχαρνών, τα οποία είχε χτίσει η Στάμπιλτον ΕΑ, πρώην Μακλώ του ομίλου ΕΛΜΕΚ. Ο κ. Κεδίκογλου πάντως αρνείται ότι ο γιος του επένδυσε στο Χρηματιστήριο σε μετοχές της ΕΛΜΕΚ.


Το ΠαΣοΚ είχε προειδοποιήσει


Προτού τοποθετηθεί στην ηγεσία του Αρείου Πάγου και επειδή εθεωρείτο δεδομένη η προαγωγή του, οι κκ. Μ. Παπαϊωάννου και Θ. Πάγκαλος επισκέφθηκαν τον κ. Παπαληγούρα προκειμένου να εκφράσουν τις ενστάσεις τους για τη συμπεριφορά του κ. Κεδίκογλου στη δίκη των διοικητών των ΔΕΚΟ στις αρχές της δεκαετίας του 1999, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έθεσαν θέμα και για τα περιουσιακά στοιχεία του. Ο υπουργός τούς ζήτησε περισσότερα στοιχεία. Εν συνεχεία ο κ. Παπαϊωάννου τού έστειλε επιστολή, στις 9 Μαΐου 2005. «Επειδή κ. Υπουργέ πολλά ακούγονται σε σχέση με το ποίος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος του Αρείου Πάγου» έγραφε «το θέμα θα πρέπει να σας προβληματίσει γιατί σας άκουσα να λέτε, ότι δεν θα πρέπει να είναι επίορκοι δικαστές. Το όνομα που ακούγεται μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι είναι επίορκος δικαστής. Η αναφορά μου σε «επίορκο» αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, αφορά τον κ. Ρωμύλο Κεδίκογλου. Είναι ένας δικαστικός ταυτισμένος – όχι ιδεολογικά και πολιτικά που είναι αναφαίρετο δικαίωμά του – με τις κάθε φορά κομματικές επιλογές και σκοπιμότητες που θέλει να υπηρετήσει η Νέα Δημοκρατία και αυτό είναι γνωστό στο σύνολο του Δικαστικού Σώματος. Είναι ένας δικαστής που στερείται κατά συνέπεια του ελεύθερου δικαστικού φρονήματος για να ηγηθεί της πολιτικής μας Δικαιοσύνης» επεσήμαινε.


Η περιουσία του υιού και το Χρηματιστήριο


Ο κ. Φαίδων Κεδίκογλου γεννήθηκε το 1978. Φοίτησε στη Νομική Κομοτηνής, έκανε άσκηση τον κ. Στ. Σταματόπουλο, καθηγητή και αντιπρύτανη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, και απέκτησε άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος προ δύο ετών. Στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών δεν έχει δηλώσει καμία παράσταση στα δικαστήρια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχει ασκήσει μαχόμενη δικηγορία ούτε εισοδήματα προερχόμενα από συμβουλευτική δικηγορία. Παρ’ όλα αυτά, στη δήλωση του 1998, όντας ακόμη φοιτητής, εμφανίζει εισοδήματα 28.090 ευρώ. Το επόμενο έτος, σε ηλικία 21 ετών, αυξάνει τα εισοδήματά του σε 132.061 ευρώ. Είναι η εποχή που ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου εκτινάσσεται. Τον Σεπτέμβριο του 1999 γίνεται το πρώτο κραχ. Ο δείκτης πέφτει και ανακάμπτει για σύντομο διάστημα λίγο πριν από τις εκλογές του 2000.


Πώς ένας φοιτητής απέκτησε τόσες γνώσεις περί του χρηματιστηριακού παιγνίου; Και, κυρίως, πού βρήκε το κεφάλαιο να ξεκινήσει τις επενδύσεις του; Το ερώτημα αυτό το έθεσε και ο κ. Καρχιμάκης επισημαίνοντας ότι την τριετία 1999-2001 δήλωσε 205.515 ευρώ ως ποσά απαλλασσόμενα από τον φόρο. Τότε ήταν ανεπάγγελτος και δεν είχε αγοράσει ακόμη το σκάφος.


Στην περιουσία του κ. Φαίδωνα Κεδίκογλου περιλαμβάνονται επίσης:


* Ενα σκάφος μήκους 10 μέτρων και αξίας 153.000 ευρώ (τύπου Bavaria 330, έτος καθελκύσεως 2001), το οποίο αποκτήθηκε τον Μάρτιο του 2002. Ο πατήρ Κεδίκογλου υποστηρίζει ότι το σκάφος αγοράστηκε με προκαταβολή 58.694 ευρώ και η εξόφλησή του έγινε σε 10 μηνιαίες δόσεις.


* Ενα πολυτελές αυτοκίνητο, BMW cabrio διθέσιο. Το αυτοκίνητο εμφανίζεται στη δεύτερη επιστολή Κεδίκογλου, όπου διευκρινίζεται ότι αγοράστηκε με δάνειο τις δόσεις του οποίου καταβάλλει ο ίδιος εδώ και δύο χρόνια.


Μεγάλες διαφορές προέκυψαν από τη σύγκριση των δύο επιστολών σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία του 29χρονου δικηγόρου. Αρχικώς είχε εμφανιστεί ένα οικόπεδο έκτασης 593,50 τ.μ. εντός οικισμού στην Ποσειδωνία της Σύρου, το οποίο αγοράστηκε το 2002 αντί 36.470 ευρώ. Το 2004 εξεδόθη άδεια για την ανέγερση κατοικίας. Κατόπιν αποκαλύφθηκε η αγορά και ποσοστού 30% ενός οικοπέδου 6.215 τ.μ. στον Μέγα Πλατύ Γιαλό, επίσης στην Ποσειδωνία. Σε αυτό το οικόπεδο χτίζονται οι έξι πολυτελείς μεζονέτες, με δάνειο 300.000 ευρώ, το οποίο δεν έχει εξοφληθεί.


«Τα εισοδήματα του γιου μου, που δηλώθηκαν νόμιμα, προέρχονται από την εκμετάλλευση επαγγελματικού σκάφους, από μισθώματα και από κέρδη από το Χρηματιστήριο. Οι συναλλαγές του στο Χρηματιστήριο αφορούσαν ελάχιστες μετοχές, κυρίως τραπεζών, όχι ποσότητες και οπωσδήποτε όχι μετοχές-«φούσκες»» δήλωσε ο κ. Κεδίκογλου.