Ο άνθρωπος που συντόνιζε τους οργανισμούς και τους φορείς του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και κατ’ επέκταση τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είναι τυχαίος. Ο κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος, επί σειρά ετών στενός φίλος του υπουργού κ. Σ. Τσιτουρίδη, έχει στρατηγικό ρόλο στο υπουργείο, αποτελεί το «μάτι και το αφτί» του υπουργού, είναι της απολύτου εμπιστοσύνης του και χειρίζεται – εξ ονόματός του – μια σειρά θεμάτων τα οποία πολλές φορές ξεπερνούν ακόμη και το αντικείμενο του υπουργείου.


Με την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο ο κ. Τσιτουρίδης προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση για τη σύσταση θέσεως ειδικού γραμματέα – με υπερεξουσίες στα ασφαλιστικά ταμεία – και τοποθέτησε σε αυτή τον κ. Παπαδόπουλο.


Την περασμένη εβδομάδα το ΠαΣοΚ κατήγγειλε ότι τις διοικήσεις των 80 και πλέον Ταμείων – που έχει στην αρμοδιότητά του το υπουργείο Απασχόλησης – ελέγχει ένας μηχανισμός του οποίου τα νήματα κινεί ο ειδικός γραμματέας.


Ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης απασχόλησε για πρώτη φορά την κοινή γνώμη όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των «κουμπάρων». Τότε, ο κατηγορούμενος για εκβιασμό της εταιρείας ΜΕΒΓΑΛ κ. Κ. Κωνσταντινίδης την ημέρα της σύλληψής του επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ευ. Παπαδόπουλο. Ο ίδιος ισχυρίσθηκε ότι επρόκειτο για αναπάντητη κλήση, στην οποία δεν αποκρίθηκε, όπως δεν αποκρίνεται και σε δεκάδες κλήσεις που δέχεται καθημερινά.


Ο Ευγένιος Παπαδόπουλος παρ’ ότι δραστηριοποιείται έντονα στο υπουργείο Απασχόλησης αποφεύγει την προβολή του. Χαρακτηρίζεται περισσότερο ως «άνθρωπος του παρασκηνίου», ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά δεν έχει καταχωρήσει – καν – τα στοιχεία του βιογραφικού του στην ιστοσελίδα του υπουργείου.


Ο 46χρονος πολιτικός μηχανικός είναι από τους ελάχιστους συνεργάτες του υπουργού Απασχόλησης που δεν προέρχονται από την «παρέα των Βρυξελλών». Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 δραστηριοποιείται στην ΟΝΝΕΔ και στη φοιτητική παράταξη ΔΑΠ. Μάλιστα όταν πρόεδρος της Νεολαίας ήταν ο κ. Γ. Βουλγαράκης συμμετείχε ως αντικαταστάτης του στις συνεδριάσεις για την ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Νεολαίας. Την περίοδο 1990-1993 κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία διατέλεσε σύμβουλους του τότε διοικητή της ΔΕΗ και σημερινού υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Θ. Ξανθόπουλου. Τότε τον θυμούνται να χειρίζεται τα θέματα προσλήψεων στην εταιρεία, γεγονός που τον έφερε σε επαφή και δημιούργησε φιλικές σχέσεις με πολλά κυβερνητικά στελέχη «τα οποία εξυπηρέτησε».


Αργότερα εντάσσεται στην Πολιτική Ανοιξη και υπηρετεί στο γραφείο του κ. Στ. Στεφανόπουλου και στη συνέχεια, όταν το κόμμα του κ. Αντ. Σαμαρά δεν μπαίνει στη Βουλή, αποχωρεί για ένα χρονικό διάστημα από την πολιτική. Δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα σε εταιρείες ανάληψης δημοσίων έργων, ενώ ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες φέρουν τον ίδιο ή την οικογένειά του ως ιδιοκτήτες τεχνικής εταιρείας.


Με τον σημερινό υπουργό Απασχόλησης οι δρόμοι τους συναντώνται μετά το 2000. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει ήδη επιστρέψει στο παλιό του κόμμα και συνεργάζεται με τον κ. Τσιτουρίδη, όταν αυτός ήταν «σκιώδης» υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2000. Από την εποχή εκείνη παραμένουν αχώριστοι…