Την περασμένη Πέμπτη, ημέρα που ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ κ. Κ. Μητσοτάκης ήταν στην εντατική μονάδα του Ωνασείου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής έδωσε το χρίσμα στον ευρωβουλευτή κ. Α. Σαμαρά ανακοινώνοντας την κάθοδό του με το ψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόμματος στη Μεσσηνία στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Η ολική επαναφορά του κ. Σαμαρά στο κομματικό προσκήνιο έγινε ακριβώς 30 χρόνια μετά την πρώτη εκλογή του. Πρωτοεξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με τη ΝΔ στις εκλογές του 1977, σε ηλικία μόλις 26 ετών, ενώ στο τιμόνι του κόμματος ήταν ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής. «Αν οι εκλογές γίνουν το 2007, όπως υποστηρίζουν πολλοί, ο Σαμαράς θα είναι και πάλι υποψήφιος με τη ΝΔ 30 χρόνια μετά, με πρόεδρο και πρωθυπουργό πάλι έναν Καραμανλή» σχολίαζαν κομματικά στελέχη. Η πολιτική μοίρα όμως παίζει περίεργα παιχνίδια τις περισσότερες φορές. Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Σαμαρά έγινε μόλις λίγες ώρες πριν από την προχθεσινή επίσκεψη στην Αθήνα του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ κ. Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Σύμπτωση! Πριν από 15 χρόνια ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωνε την αποπομπή από την κυβέρνηση της ΝΔ του κ. Σαμαρά λόγω των διαφωνιών που είχαν στον χειρισμό του Σκοπιανού, το οποίο ήταν κεντρικό θέμα στην πολιτική ατζέντα.


Ο κ. Σαμαράς επέστρεψε τη στιγμή που η υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η υποψηφιότητα της οποίας στην Α’ Αθηνών επίσης ανακοινώθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο, κινείται μεθοδικά και ενισχύει την εσωκομματική εικόνα της. Αντιδράσεις από την οικογένεια Μητσοτάκη δεν υπήρξαν και η κυρία Μπακογιάννη απέφυγε επιμελώς κάθε σχόλιο. Εξάλλου είχε ενημερωθεί από τον κ. Καραμανλή εδώ και αρκετό καιρό για τις προθέσεις του.


Ο κ. Μητσοτάκης δεν μίλησε δημοσίως αυτές τις ημέρες λόγω και της περιπέτειας με την υγεία του, αλλά κατά καιρούς έχει εκφράσει ενστάσεις για τον κ. Σαμαρά, ενώ όταν κρίνει σκόπιμο επαναλαμβάνει την πάγια θέση του «περί προδοσίας» καθώς τον θεωρεί υπαίτιο της πτώσης της κυβέρνησής του το 1993.


«Ομολογώ ότι η Μεσσηνία είναι ένα κομμάτι της καρδιάς μου που θα το κουβαλάω μαζί μου και στις Βρυξέλλες» είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις ευρωεκλογές τον Ιούνιο του 2004, όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενη υποψηφιότητά του με τη ΝΔ στον νομό καταγωγής του. Ο κ. Σαμαράς όμως τον περασμένο Απρίλιο ήταν πιο σαφής και είχε προδιαγράψει την πορεία του στέλνοντας το μήνυμα μέσω εφημερίδας της Καλαμάτας και επισημαίνοντας: «Ναι, στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα είμαι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στη Μεσσηνία».


* Η συμφωνία


Η επιστροφή του κ. Σαμαρά είχε ουσιαστικά «κλειδώσει» πριν από ακριβώς τρία χρόνια κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Καραμανλή πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων. Από τότε υπήρχε μια σταθερή επικοινωνία. Λίγες ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2004 οι κκ. Σαμαράς και Καραμανλής είχαν θερμό εναγκαλισμό στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας προτού αρχίσει η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Μόλις γύρισαν προς τους συγκεντρωμένους είδαν ένα τεράστιο πανό που ήταν απέναντι από την εξέδρα απ’ όπου θα μιλούσε ο Πρωθυπουργός. Τι έγραφε; «Κώστα και Αντώνη, η Ελλάδα σάς ενώνει».


Το σχέδιο της ολικής επαναφοράς προχωρούσε σταδιακά. Στις 13 Μαΐου 2004 ο κ. Σαμαράς αποφάσισε τη διάλυση της Πολιτικής Ανοιξης, που είχε ιδρύσει πριν από 11 χρόνια, προκαλώντας πολιτική αναταραχή με την πτώση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη. Ο Πρωθυπουργός ανταπέδωσε και στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2004 τον τοποθετεί στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.


Επρεπε όμως να αρχίσει σιγά σιγά να εμφανίζεται και στο κομματικό προσκήνιο. Ετσι, λίγες εβδομάδες μετά, κατά τη διάρκεια του 6ου συνεδρίου της ΝΔ, εμφανίστηκε και επισήμως σε κομματικό ακροατήριο. «Ενα μεγάλο, μεγάλο ευχαριστώ για τη συγκίνηση που μου προσφέρατε. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ» είπε εν μέσω θερμών χειροκροτημάτων.


Ο Πρωθυπουργός είχε αποφασίσει πριν από τις εκλογές του 2004 τη σταδιακή επιστροφή του κ. Σαμαρά και δεν ήθελε να ακούσει για τα περί συνέχισης του «εμπάργκο». Κατά καιρούς είχε ακούσει τις ενστάσεις τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και της κυρίας Μπακογιάννη αλλά τις προσπερνούσε. Σε στενούς συνεργάτες του είχε αναφέρει: «Ο Σαμαράς στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ το καλοκαίρι του 2004 και μετέπειτα υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στη Μεσσηνία». Από την αρχή επέμεινε στη στήριξη του κ. Σαμαρά, την πολιτική βοήθεια του οποίου ήθελε. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Πρωθυπουργού για την εκλογική μάχη του 2004: «Σε αυτές τις εκλογές κρίνονται τα πάντα για μένα» είχε πει σε στενούς συνεργάτες του.


* Ο αγώνας δρόμου


Στη Μεσσηνία έχει ξεκινήσει αγώνας δρόμου για την πρωτιά. Ο μηχανισμός του κ. Σαμαρά λειτουργεί και πάλι στον νομό και όλο και περισσότεροι πολίτες αρχίζουν να επισκέπτονται το γραφείο του στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.


Αρκετά στελέχη της ΝΔ όμως μιλάνε για «απροσδιόριστη ισχύ» και αναφέρουν ως παράδειγμα την περιοχή της Πύλου, απ’ όπου κατάγεται ο κ. Σαμαράς. Εκεί οι κομματάρχες της περιοχής ήταν πιστοί οπαδοί του όσο ήταν στη ΝΔ. Μετά όμως την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης και την πτώση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη οι κομματάρχες έγιναν οι πιο φανατικοί αντίπαλοί του.


Ο κυριότερος αντίπαλός του είναι ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ι. Λαμπρόπουλος, ο οποίος έχει ισχυροποιηθεί αρκετά λόγω της θέσης και της δράσης του. Εκτός από τις παρεμβάσεις του σε στρατολογικής υφής θέματα, εξασφάλισε να έχει η Καλαμάτα έδρα μόνιμου εφετείου αλλά και Κέντρο Διαβιβάσεων, ενώ ανέστειλε τη λειτουργία του Πεδίου Βολής Σχίζας σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους μεταξύ Κορώνης και Μεθώνης.


Ενα από τα πολλά παραδείγματα των κακών σχέσεών τους ήταν ότι στην πρόσφατη επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην Πύλο ο κ. Σαμαράς δεν εμφανίστηκε, ενώ παρών ήταν ο κ. Λαμπρόπουλος, κίνηση που επιβεβαίωσε το χάσμα.


Επίσης αντικείμενο σύγκρουσης αποτέλεσε και η πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο κ. Σαμαράς στην Καλαμάτα για τα αγροτικά ζητήματα με τη συμμετοχή και ευρωβουλευτών. Οι βουλευτές της ΝΔ στον νομό εξοργίστηκαν και έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στον Γραμματέα του κόμματος κ. Ελ. Ζαγορίτη.


Οι πιστοί και οι «άπιστοι» της Μεσσηνίας


Οι βουλευτές του νομού, ο κ. Δ. Σαμπαζιώτης και η κυρία Σοφία Καλαντζάκου, θεωρούνται οι πιο αδύναμοι κρίκοι για τις επόμενες εκλογές και θα δοθεί μεγάλη μάχη για το ποιοι θα εκλεγούν μαζί με τον νεαρό δικηγόρο κ. Γ. Μπουλούκο. Οι «μικροί» όμως προσδοκούν ότι μπορεί και να ωφεληθούν από τη σύγκρουση των κκ. Σαμαρά και Λαμπρόπουλου.


Ο μηχανισμός του κ. Σαμαρά


Σε εσωκομματικό επίπεδο ο κ. Σαμαράς διατηρεί ανοικτή γραμμή με μικρή ομάδα βουλευτών της ΝΔ και με ορισμένα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο που παραπέμπει στα σενάρια για τη «μετακαραμανλική εποχή».


Στη Μεσσηνία έχει ενσωματώσει στον μηχανισμό του κομματικά στελέχη των άλλων πολιτικών γραφείων, όπως ο κ. Π. Παπαγεωργίου, πρόεδρος συνεταιριστικής οργάνωσης (πρώην συνεργάτης του κ. Λαμπρόπουλου). Κεντρικό ρόλο παίζει ο πρόεδρος της νομαρχιακής οργάνωσης της ΝΔ κ. Σ. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος είναι ένθερμος υποστηρικτής του, ενώ στενοί συνεργάτες του στον νομό είναι ο αντινομάρχης και δικηγόρος κ. Αγγ. Κοτσιώπουλος και ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας κ. Π. Κουμάντος, ο οποίος πριν από αρκετό καιρό μαζί με άλλα 13 στελέχη της ΝΔ στη Μεσσηνία είχαν ζητήσει την επάνοδο στο κόμμα του πρώην υπουργού.


Με τον κ. Σαμαρά συντάσσονται και αρκετά αυτοδιοικητικά στελέχη στην Καλαμάτα, όπως οι δήμαρχοι κκ. Μ. Παπαδόπουλος (Ανδρούσας) και Π. Βαρσακλής (Πύλου), Θ. Πανταζόπουλος (Πεταλίδι) κ.ά. Διευθυντής του γραφείου του στην Αθήνα είναι ο κ. Δ. Κανελλόπουλος, επί σειρά ετών συνεργάτης του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλου.