«Οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές φαίνονται» λέει η λαϊκή ρήση και το στέλεχος της ΝΔ κ. Δ. Κωστόπουλος είδε να επιβεβαιώνεται αυτό από τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα που δέχθηκε το βράδυ της παραίτησής του από τη θέση του γενικού γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μετά τις δηλώσεις του περί συγκάλυψης του χρηματιστηριακού εγκλήματος με εντολή του πρωθυπουργού κ. K. Καραμανλή. Αρκετοί ενστερνίστηκαν το επιχείρημα περί «ατελούς διατύπωσης» και έσπευσαν να του συμπαρασταθούν, όπως και οι πολύ στενοί φίλοι του, οι υπουργοί Εσωτερικών και Ανάπτυξης κκ. Πρ. Παυλόπουλος και Δ. Σιούφας, οι οποίοι του τηλεφώνησαν.



Ο κ. Κωστόπουλος γεννήθηκε στις 11 Ιουλίου 1940 στο ορεινό χωριό Ροεινό Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την κυρία Ασημένια Βαρουξή, συνταξιούχο εκπαιδευτικό του Αρσακείου, και έχει δύο παιδιά, τον Νίκο και τον Θεμιστοκλή. Το μικρόβιο της πολιτικής το κόλλησε από πολύ μικρός καθώς ο αγρότης πατέρας του Νικόλαος Κωστόπουλος ήταν επί σειρά ετών πρόεδρος της κοινότητας. H είσοδός του στην Ανωτάτη Εμπορική (ΑΣΟΕΕ) τον φέρνει πρώτη φορά στην Αθήνα το 1958.


Από δεξιά οικογένεια, δραστηριοποιήθηκε στη Νεολαία της Εθνικής Ριζοσπαστικής Κίνησης (EPE), την EPEN. Από την πρώτη στιγμή έγινε ένα από τα αγαπημένα πολιτικά παιδιά του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, όταν ήταν αντιπρόεδρος των κυβερνήσεων του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στη Νεολαία γνωρίζεται με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ κ. M. Εβερτ αλλά και τον κ. Σιούφα. Παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο: υπεύθυνος Φοιτητικού και πρόεδρος των αρκάδων φοιτητών (1961-1963), ενώ είναι μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Νεολαίας της EPE (1965-1967).


Σε ηλικία 26 ετών τον επιλέγει ο Αριστοτέλης Ωνάσης και τον τοποθετεί υπεύθυνο της Διεύθυνσης Οικονομικών της Ολυμπιακής Αεροπορίας, όπου εργάζεται την περίοδο 1965-1968. Οι επαγγελματικές μετοχές του ανεβαίνουν σταδιακά. Μεταπηδά στην Τράπεζα Επενδύσεων του Στρατή Ανδρεάδη και τοποθετείται διευθυντής (1968-1973). Παράλληλα με την ενασχόλησή του στην Τράπεζα αποκτά και το πτυχίο της Νομικής.


Γρήγορα αλλάζει επαγγελματικό προσανατολισμό και στρέφεται προς τη δικηγορία. Νοικιάζει γραφείο στην οδό Ναυαρίνου 18-20, στην περιοχή των Εξαρχείων, το οποίο διατηρεί τώρα ως πολιτικό γραφείο. Σε αυτό το γραφείο συστεγαζόταν με τον φίλο του και συναγωνιστή, τότε καθηγητή Φυσικομαθηματικών, τον κ. Αγγ. Μπρατάκο, πρώην υπουργό και νυν διοικητή των ΕΛΤΑ.


* H φιλία με τον Εβερτ


H σχέση που είχε αναπτύξει με τον κ. Εβερτ και η έντονη δραστηριοποίησή του στον χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης τον φέρνουν πιο κοντά στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ο κ. Εβερτ, ως υπουργός Οικονομικών, τον παίρνει μαζί του ως σύμβουλο από το 1980 ως τις εκλογές του 1981, ενώ την ίδια περίοδο τοποθετείται και πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Παρά το γεγονός ότι είχε την αποδοχή των Αρκάδων, «κόβεται» από το ψηφοδέλτιο της ΝΔ και το 1981 και το 1985 λόγω «άνωθεν παρεμβάσεων».


Στις ευρωεκλογές του 1984 ο τότε πρόεδρος της ΝΔ κ. K. Μητσοτάκης τού αναθέτει τη νομική κάλυψη του κόμματος και αμέσως μετά του δίνει την προεδρία της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος. Στις δημοτικές εκλογές του 1986 ο κ. Μητσοτάκης αποφασίζει και του δίνει το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου για την Αγία Παρασκευή, αν και κάτοικος του δήμου για λιγότερο από δύο χρόνια. Με αρκετή προσπάθεια καταφέρνει να συγκεντρώσει το 49,5% των ψήφων, ενώ το ποσοστό της ΝΔ στις εθνικές εκλογές του 1985 ήταν 39%, αλλά δεν εξελέγη.


H παρουσία του αυτή του δίνει κομματικούς πόντους και την ίδια χρονιά (1986) εκλέγεται μέλος τής KE της ΝΔ, όπου παραμένει ως σήμερα. Ο δρόμος για την Αρκαδία ανοίγει και στις εκλογές του Ιουνίου του 1989 εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής με 9.371 σταυρούς, τους οποίους αυξάνει στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, σε 11.407 σταυρούς και παίρνει ξανά το εισιτήριο για τη Βουλή. H νίκη όμως της ΝΔ τον Απρίλιο του 1990 δεν ήταν τυχερή για τον κ. Κωστόπουλο, ο οποίος καταλαμβάνει την τρίτη θέση συγκεντρώνοντας και πάλι 11.407 σταυρούς. Λίγες ημέρες προτού πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ ορκίζεται βουλευτής (στις 8.9.1993) καταλαμβάνοντας τη θέση του κ. B. Μαντζώρη που προσχώρησε στην Πολιτική Ανοιξη.


* H κομματική ανέλιξη


H πορεία του είναι ανοδική καθώς στις εκλογές του 1993 εκλέγεται με 12.896 σταυρούς και λίγο αργότερα ο τότε πρόεδρος της ΝΔ κ. Εβερτ τον τοποθετεί αναπληρωτή γραμματέα Συνδικαλιστικού με γραμματέα τον νυν υπουργό Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκη. Εκλέγεται αρκετές φορές μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, ενώ ήταν από τα στελέχη που έμειναν «πιστά» μέχρι τέλους στον κ. Εβερτ, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι χαρακτήρισε «άστοχες» τις δηλώσεις του.


Οι πολίτες της Αρκαδίας τον επιβραβεύουν και το 1996 δίνοντάς του εισιτήριο για τη Βουλή με 11.107 σταυρούς. H αποχώρηση του κ. Εβερτ και η εκλογή του κ. K. Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ δεν τον έβγαλαν από το πολιτικό παιχνίδι καθώς τον Οκτώβριο του 1996 ορίζεται αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ. Τη θέση αυτή κατέλαβε – μετά την επανεκλογή του στις βουλευτικές εκλογές – και πάλι το 2000, με γενικό γραμματέα τής ΚΟ τον στενό του φίλο κ. Σιούφα.


Προνομιακό πεδίο του ήταν για πάρα πολλά χρόνια ο χώρος της οικονομίας καθώς ήταν πρόεδρος της κομματικής οργάνωσης οικονομολόγων της ΝΔ. Την ίδια χρονιά, το 2000, αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για συντονιστής του Τομέα Οικονομίας απέναντι στον νυν υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη, από τον οποίο έχασε με ψήφους 10-9. Οι σχέσεις τους πέρασαν από πολλές δοκιμασίες.


Τη διάρκεια 2000-2004 δραστηριοποιείται έντονα στη Βουλή και είναι από τα στελέχη της ΝΔ που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο, τόσο με αγορεύσεις όσο και με ερωτήσεις στην προσπάθεια της ΝΔ να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το «έγκλημα του Χρηματιστηρίου». Αυτά που είπε προ ημερών περί «χειραγώγησης του Χρηματιστηρίου από υπουργούς και διοικητές τραπεζών επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ» τα πιστεύει και τα επαναλαμβάνει συνεχώς.


Το 2004 δέχεται παρασκηνιακό πόλεμο στην Αρκαδία, ενώ πολλά ακούγονται και για διαρροές ψήφων τις τελευταίες ημέρες, με αποτέλεσμα να χάσει την έδρα για λιγότερους από 1.000 σταυρούς. Για μεγάλο διάστημα υπήρξε ψυχρότητα και καχυποψία με τον πρώην υφυπουργό κ. Π. Τατούλη, ο οποίος όμως τον εκτιμά, και τον έτερο βουλευτή του νομού, τον κ. A. Λυκουρέντζο. H μη εκλογή του ήταν ένα «σοκ» για τους πολιτικούς του φίλους καθώς όλοι έλεγαν ότι, αν ήταν στη Βουλή, θα συμμετείχε στο Υπουργικό Συμβούλιο.


H ΕΠΟΜΕΝΗ HMEPA Ανοίγει πανιά για τη B’ Αθηνών


Ο Πρωθυπουργός επιβράβευσε την «πίστη και αφοσίωσή» του αλλά και τον κομματικό πατριωτισμό του κ. Κωστόπουλου και τον τοποθέτησε γενικό γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων με πολιτικό προϊστάμενο τον υπουργό Απασχόλησης κ. Π. Παναγιωτόπουλο, με τον οποίο δεν είχε καλές σχέσεις, σε αντίθεση με τον υφυπουργό κ. Γερ. Γιακουμάτο. Αυτό άλλαξε άρδην με την έλευση στο υπουργείο του κ. Σ. Τσιτουρίδη, ο οποίος του εκχώρησε ουσιαστικές αρμοδιότητες και τον εμπιστευόταν πλήρως, καθώς είναι από τα λίγα στελέχη της ΝΔ, όπως και ο πρώην υφυπουργός κ. N. Αγγελόπουλος, που γνωρίζει τα ασφαλιστικά ζητήματα.


Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον αρκάδα πολιτικό; Οπως λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον κομματικό μηχανισμό και στο σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούν ότι ο κ. Κωστόπουλος εγκαταλείπει την Αρκαδία και έχει ήδη βάλει πλώρη για τη B’ Αθηνών, όπου θα είναι υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Εξάλλου ο γραμματέας της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτης το είπε ευθέως προχθές όταν ρωτήθηκε: «Θα θεωρούσα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είναι υποψήφιος».