H A’ Αθηνών αποτελεί παραδοσιακά εκλογική περιφέρεια «υψηλών προσδοκιών». Εκεί δοκιμάζουν κατά κανόνα την τύχη τους πολιτικά στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων που προορίζονται να παίξουν σημαντικό ρόλο. Μερικοί το καταφέρνουν κιόλας. Κυρίως όμως η A´ Αθηνών είναι «φυτώριο» υποψήφιων πρωθυπουργών. Ισως γι’ αυτό και στελέχη που έχουν φιλοδοξίες πέραν του βουλευτή ή του υπουργού προτιμούν αυτή ειδικά την περιφέρεια. H A΄ Αθηνών ανέκαθεν έδινε την εικόνα ενός «δελφιναρίου» με τη συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων στα οποία συμμετέχουν μεγάλα ονόματα. Εξάλλου και στο νυν Υπουργικό Συμβούλιο που σχημάτισε ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής έξι υπουργοί, οι κυρίες Ντόρα Μπακογιάννη, Μαριέττα Γιαννάκου, οι κκ. Δ. Αβραμόπουλος, Γ. Βουλγαράκης, Γ. Αλογοσκούφης και Πρ. Παυλόπουλος, η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα και ο υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων και πρώην υπουργός κ. N. Κακλαμάνης προέρχονται από την πρώτη εκλογική περιφέρεια της χώρας. H «μάχη της Αθήνας» στις δημοτικές εκλογές είναι αρκετά καθοριστική για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία έχει στηρίξει στον κ. Κακλαμάνη τις ελπίδες της για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα που θα ενισχύσει την κυβέρνηση το βράδυ των εκλογών. Ο κ. Καραμανλής επιθυμεί να εξασφαλίσει ο κ. Κακλαμάνης μια άνετη εκλογή, αν είναι δυνατόν και από τον πρώτο γύρο, για να επενδύσει σε αυτό επικοινωνιακά στη μάχη των πολιτικών εντυπώσεων.


H δημόσια αντιπαράθεση του κ. N. Κακλαμάνη με τον διάδοχό του στο υπουργείο Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο τροφοδότησε εσωστρέφεια και προκάλεσε έντονη ανησυχία και προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα καμπανάκια του κινδύνου κτύπησαν και ξαφνικά ο κ. K. Καραμανλής και οι συνεργάτες του άρχισαν να βλέπουν τις παρενέργειες από τα τα «φίλια πυρά» του κ. Αβραμόπουλου.


Στο Μέγαρο Μαξίμου θορυβήθηκαν και επιχείρησαν από την πρώτη στιγμή να πέσουν οι τόνοι μεταξύ των κκ. Αβραμόπουλου και Κακλαμάνη, φοβούμενοι τη φθορά του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων. H εικόνα δύο κορυφαίων στελεχών της ΝΔ να συγκρούονται δεν ήταν και ό,τι καλύτερο, λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Εξάλλου η αντιπαράθεση είχε ως παρενέργεια να πλήττεται η δημόσια εικόνα και δημοφιλία του κ. Κακλαμάνη, στην οποία και στηρίζει πολλά η κυβέρνηση.


Υστερα από τα αλλεπάλληλα πολιτικά «ηλεκτροσόκ» και τα τηλεφωνήματα που έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους δύο «μονομάχους» έπεσαν οι τόνοι και επιτεύχθηκε, μέχρι νεωτέρας, εκεχειρία. Ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε όμως την περασμένη Τετάρτη στο Μέγαρο Μαξίμου να συναντήσει, μαζί με τον Γραμματέα της ΝΔ κ. Ελ. Ζαγορίτη, τον Πρωθυπουργό για να ζητήσει ουσιαστικά και «πολιτική προστασία» από ενδεχόμενες μελλοντικές επιθέσεις.


Το μήνυμα ελήφθη και λίγες ώρες αργότερα ο κ. Αβραμόπουλος σε μια τελετή εγκαινίων ενός κέντρου υγείας στα Καλύβια Αττικής εξήρε το έργο του κ. Κακλαμάνη. Αστειευόμενος του είπε νωρίτερα: «Εγώ θα σε λέω δήμαρχο», για να εισπράξει μια μάλλον τυπική αντίδραση και ένα χαλαρό μειδίαμα.


H ψυχρότητα παραμένει και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα καταγραφεί το επόμενο εσωκομματικό επεισόδιο. Ωστόσο ο κ. Κακλαμάνης προχθές μιλώντας στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ μίλησε ενωτικά και εξήρε το έργο των προηγούμενων δημάρχων Αθηναίων, των κκ. M. Εβερτ, Δ. Αβραμόπουλου και της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.


H κρίση που καταγράφηκε μεταξύ των κκ. Αβραμόπουλου και Κακλαμάνη δεν είναι η μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο και ειδικά στην A’ Αθηνών, που είναι ουσιαστικά, όπως λένε κομματικά στελέχη, «λάκκος των λεόντων» ή των δελφίνων.


Υπουργοί και πρωτοκλασάτα κομματικά στελέχη της ΝΔ καλλιεργούν πολιτικές φιλίες και συγκροτούν συμμαχίες που θα τους φανούν χρήσιμες όταν και εφόσον έλθει η ώρα της διαδοχής στο κυβερνών κόμμα. Στον μαραθώνιο των «δελφίνων» που διεκδικούν είτε νομίζουν ότι διεκδικούν μελλοντικώς τη θέση του αρχηγού της ΝΔ είναι και οι υπουργοί που εκλέγονται στην A’ Αθηνών. Οι παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις καλά κρατούν, αν και δημοσίως όλα τα στελέχη δηλώνουν ενωμένοι για το καλό της παράταξης.


H είσοδος της κυρίας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση άλλαξε και πάλι τις ισορροπίες στο εσωτερικό της ΝΔ και τα δεδομένα στην A’ Αθηνών. Ο μηχανισμός της, ο οποίος ήταν και στον Δήμο Αθηναίων, ενισχύθηκε. Ταυτόχρονα η αποχώρησή της από τον δημαρχιακό θώκο σηματοδότησε και πάλι την επιστροφή της στη μάχη του σταυρού σε μια περιφέρεια όπου το 1996 και το 2000 ήταν πρώτη με 101.278 και 87.628 αντίστοιχα.


H υπουργός Εξωτερικών αργά αλλά σταθερά ενδυναμώνει το προφίλ της. Στόχος της είναι να κερδίσει ξανά την πρώτη θέση σε σταυρούς και να βάλει υποθήκη για την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ, επενδύοντας και στην πολιτική της «προίκα».


O πόλεμος για την πρωτιά


H εμφάνιση του κ. Βουλγαράκη από ορισμένα MME ως υποψήφιου διαδόχου για τη «μετακαραμανλική» εποχή, αλλά και οι επαφές του με βουλευτές και κομματικά στελέχη ανησύχησαν τα άλλα στελέχη της ΝΔ και άρχισαν τα εσωκομματικά κτυπήματα. Ο τρίτος σε σταυρούς (69.728 το 2004) υπουργός Πολιτισμού είδε να πλήττεται το προφίλ του και παρασκηνιακά άρχισαν τα μαχαιρώματα. Για πολλούς εξάλλου εντός της ΝΔ ο κ. Βουλγαράκης αποτελεί το αντίπαλον δέον της κυρίας Μπακογιάννη.


Ο κ. Βουλγαράκης, έμπειρος στις κομματικές διαδικασίες και στα παρασκηνιακά παιχνίδια, κινείται αθόρυβα και, όπως λένε και κομματικά στελέχη, «απλώς αγοράζει χρόνο». Οσο για τα κτυπήματα που δέχεται τελευταίως, ο ίδιος τα υπομένει καρτερικά περιμένοντας να τελειώσουν – αν και, όπως παραδέχονται και βουλευτές με τους οποίους συνομιλεί, η επιχείρηση της πολιτικής του αποδυνάμωσης θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.


O κ. Αβραμόπουλος δεν έχει χάσει τα ερείσματά του, κάτι που φάνηκε και στις εκλογές του 2004, όπου πήρε την πρώτη θέση συγκεντρώνοντας 71.481 σταυρούς, με δεύτερο τον κ. Κακλαμάνη με 69.728 σταυρούς. Με δύναμή του τις συμμαχίες που είχε αναπτύξει τα οκτώ χρόνια της δημαρχίας του ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ποτέ δεν έκρυψε τις αρχηγικές του φιλοδοξίες, ξεχνώντας και το βήμα που έκανε με το ΚΕΠ, ατενίζει προς την επόμενη ημέρα στο εσωτερικό της ΝΔ.


Ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος ήταν τέταρτος το 2004 με 66.619 σταυρούς, κινείται αθόρυβα στο παρασκήνιο, επενδύοντας σε νέα ηλικιακά πρόσωπα, ενισχύοντας την εικόνα του εργατικού υπουργού. Αν και δεν το παραδέχεται ο ίδιος και το απορρίπτει, δεν είναι λίγοι οι πολιτικοί του φίλοι που θα έβλεπαν με καλό μάτι την αναρρίχησή του υπό προϋποθέσεις στην ηγεσία του κόμματος. Εντός κυβέρνησης και ειδικά στην A’ Αθηνών έχει αρκετούς εχθρούς, οι οποίοι θέλουν να τον εξουδετερώσουν. Συνομιλεί τακτικά με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ κ. K. Μητσοτάκη, με τον οποίο ανταλλάσσει απόψεις για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. H σχέση αυτή όμως μπορεί να αλλάξει όσο θα πλησιάζουμε προς τις βουλευτικές εκλογές αφού η κυρία Μπακογιάννη, θα μπει και πάλι στη μάχη του σταυρού.


Με δεδομένο ότι έχει τον έλεγχο της κρατικής μηχανής και εποπτεύει το πρώτο τη τάξει υπουργείο, ο κ. Παυλόπουλος θα ήταν η ιδανική λύση, όπως λένε ορισμένοι εντός της ΝΔ, ως «μεταβατικός πρωθυπουργός», αν αυτό χρειαστεί για να αποτελέσει συνδετικό κρίκο στις εσωτερικές διαμάχες. Με 62.995 σταυρούς που έλαβε το 2004 κατέλαβε την πέμπτη θέση και προσπαθεί να διατηρήσει τις δυνάμεις του αποφεύγοντας τις συγκρούσεις.


Το μεγάλο ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει η πολιτική προίκα των 69.728 σταυρών (του 41% της ΝΔ) που έχει ο κ. Κακλαμάνης, του οποίου η στάση για πολλούς θα αποτελέσει βαρόμετρο όταν έρθει η ώρα της διαδοχής. Ο απρόβλεπτος παράγοντας είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος και το ποια εκλογική περιφέρεια τελικά θα επιλέξει για να θέσει υποψηφιότητα. Πολλοί στη ΝΔ προβλέπουν ότι τελικώς θα είναι υποψήφιος στην A’ Αθηνών και, όπως λένε, αν γίνει αυτό, τα δεδομένα θα αλλάξουν άρδην.