από metereologos.gr
Πέμπτη 26 Απριλίου 2018
 
 

Μονομέρεια και κομματικοκρατία

Μονομέρεια και κομματικοκρατία
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Εξωτερική πολιτική: Τακτικισμός. Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ΝΔ ακολούθησε λίγο - πολύ την πολιτική που εγκαινίασε η προηγούμενη κυβέρνηση: υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και προώθηση φιλειρηνικών σχέσεων με τη γείτονα χώρα. Οπως όμως έδειξε η διστακτική, αν όχι ανύπαρκτη, θέση της στο Κυπριακό, η γενική προσέγγιση σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής χαρακτηρίζεται από ακραίο τακτικισμό. H κυβέρνηση αντιδρά αμυντικά. Δεν φαίνεται να διαθέτει συνολικό στρατηγικό σχέδιο. H νέα υπουργός εξωτερικών ίσως αλλάξει, αν όχι το περιεχόμενο, τουλάχιστον το παθητικό στυλ του προκατόχου της.

Οικονομική Πολιτική: Μονομέρεια. Στον χώρο της οικονομίας έχει γίνει προσπάθεια για την επιτάχυνση των απαραίτητων διαρθρωτικών αλλαγών - κυρίως στον δημόσιο τομέα. H προσπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από μονομέρεια. H οικονομική πολιτική της ΝΔ ευνοεί το κεφάλαιο και συστηματικά αγνοεί τα συμφέροντα και τις κοινωνικές κατακτήσεις της εργασίας. Αφαιρεί δικαιώματα από τους εργαζομένους χωρίς να τους παρέχει θετικό αντιστάθμισμα. Οπως όμως έχει καταδείξει η περίπτωση των περισσοτέρων σκανδιναβικών χωρών (οι οποίες έχουν επιτύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλή ανεργία), η συνεχής συνεργασία κεφαλαίου, εργασίας και κράτους αποτελεί τη βασική προϋπόθεση επίτευξης θετικών οικονομικών στόχων. Αυτή η τριμερής συνεργασία είναι επίσης απαραίτητη για το πέρασμα από τους μη ανταγωνιστικούς, παρωχημένους κλάδους της οικονομίας σε κλάδους υψηλής τεχνολογίας. Τέλος, οι ριζικές αλλαγές στον οικονομικό χώρο προϋποθέτουν ευέλικτο και αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό τον οποίον δυστυχώς η χώρα μας δεν διαθέτει.

Πολιτική κρατικού εκσυγχρονισμού: κομματικοκρατία. Αντί για «επανίδρυση του κράτους», βλέπουμε διαιώνιση μιας πολιτικής όπου οι απαραίτητες δομικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση θυσιάζονται στον βωμό των μικροκομματικών συμφερόντων. Δυστυχώς η κομματικοκρατία εξακολουθεί να παραμένει η κύρια αιτία της ελληνικής κακοδαιμονίας.

Ο κ. Νίκος Μουζέλης είναι ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στη London School of Economics.Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (0)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
-