Στα 14 εκατομμύρια ξένους τουρίστες έχει «κολλήσει» ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια, όταν η γειτονική μας Τουρκία – που ξεκίνησε 10 χρόνια αργότερα – ξεπέρασε κατά το 2005 τα 20 εκατομμύρια. Κι όμως το ελληνικό Δημόσιο κρατάει στα χέρια του τη λύση. Σύμφωνα με εκπροσώπους τουριστικών γραφείων, σήμερα η δυνατότητα των ελληνικών προξενικών αρχών στην Κίνα έχει δυνατότητα έκδοσης βίζας για 450 άτομα την εβδομάδα, όταν μπορούν μίνιμουμ να εξυπηρετηθούν 2.500 κινέζοι τουρίστες (!).


Το πρόβλημα της γρήγορης έκδοσης βίζας αποδεικνύεται ημέρα με την ημέρα «θηλιά στον λαιμό» του ελληνικού τουρισμού, αφού οι υπηρεσίες των πρεσβειών μας στο εξωτερικό βαδίζουν με ρυθμό χελώνας, πράγμα που δίνει τη δυνατότητα σε παράνομα κυκλώματα να θησαυρίζουν λίγο έξω από τα προαύλια των πρεσβειών. Σύμφωνα με καταγγελίες, μία βίζα που εκδίδεται από τα συγκεκριμένα «κανάλια» φθάνει ως και 1.800 ευρώ.


* Απευθείας γραμμή επικοινωνίας


Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο κ. Αλ. Μπαλτάς, εκπρόσωπος της Goldair, τονίζει: «Πρέπει να ξυπνήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες αν θέλουμε να εκμεταλλευθούμε τις 13 ημέρες αργίας που έχουν οι Κινέζοι με την ευκαιρία του νέου έτους. Οπως είναι γνωστό, οι Κινέζοι γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά στις 22 Φεβρουαρίου».


Μεγαλύτερο πρόβλημα δημιουργείται με τα γκρουπ των κινέζων τουριστών, κι αυτό γιατί θα πρέπει να υπάρχει έγκριση για το σύνολο της ομάδας προτού γίνουν οι κρατήσεις.


«Σε εκπροσώπους των υπουργείων Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης έχουμε προτείνει να ανατεθεί σε εξουσιοδοτημένους τουριστικούς οργανισμούς να γίνεται ένας προκαταρκτικός έλεγχος ώστε να επισπεύδεται η δουλειά των προξενικών αρχών» λέει ο κ. Θ. Μπίθας, γενικός διευθυντής της Eurostar (Travel Plan), προσθέτοντας: «Αν υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση, θα γίνει δυνατή η έκδοση βίζας για 2.500 άτομα την εβδομάδα. Αυτό θα αποτελέσει και την αναγκαία συνθήκη ώστε να έχουμε τέσσερις φορές την εβδομάδα απευθείας πτήσεις Πεκίνο – Αθήνα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τον ελληνικό τουρισμό».


Σήμερα οι περίπου 120.000 κινέζοι τουρίστες που επισκέπτονται ετησίως τη χώρα μας έρχονται μέσω Καΐρου, Κωνσταντινούπολης και αεροδρομίων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων. Το άνοιγμα μιας απευθείας γραμμής επικοινωνίας θα διευρύνει το τουριστικό ρεύμα από και προς τη χώρα μας. Ειδικά αυτή την περίοδο που λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν αρχίσει να ζωηρεύουν. Ηδη οι αεροπορικές εταιρείες China Eastern και China Northern έχουν κλείσει συμφωνία με την Goldair, ενώ μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί της Κίνας έχουν κλείσει συμφωνία με ελληνικούς τουριστικούς οργανισμούς όπως το Travel Plan.


* Και κινεζικές επενδύσεις


Οι κινέζοι επιχειρηματίες θεωρούν ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για διείσδυσή τους στις αναπτυσσόμενες αγορές των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. H παρουσία κινεζικών εταιρειών στη χώρα μας ως σήμερα είναι περιορισμένη, ωστόσο η επιτυχημένη ελληνοκινεζική συνεργασία που ξεκίνησε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και η από 1.1.2006 άρση της διπλής φορολόγησης βάσει της συμφωνίας που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση δημιουργούν αισιοδοξία στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ότι τα αμέσως επόμενα χρόνια θα υπάρξει σημαντική εισροή κεφαλαίων από τη χώρα της Απω Ανατολής.


Εκτός από τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις κινεζικών συμφερόντων που ασχολούνται με το εμπόριο ενδυμάτων, οι μόνες μεγάλες κινεζικές εταιρείες που έχουν κάποια οργανωμένη παρουσία στην Ελλάδα σήμερα είναι τρεις, σύμφωνα με το Ελληνικό Κέντρο Επενδύσεων. H ΖΤΕ Corporation, η οποία δραστηριοποιείται στις τηλεπικοινωνίες και είχε συνεργασία με τον ΟΤΕ κατά τη διάρκεια των Αγώνων, έχει επενδύσει στη χώρα μας περί τα 3 εκατ. ευρώ. H εταιρεία έχει πλέον αυτόνομη παρουσία στην Ελλάδα και το πρόγραμμά της περιλαμβάνει τη δημιουργία κέντρου εκπαίδευσης (training and demonstration center) για τα Βαλκάνια. Στον τηλεπικοινωνιακό κλάδο δραστηριοποιείται επίσης η εταιρεία HUAWEI, η οποία σύμφωνα με τον κ. K. Γιαννίδη, πρόεδρο του Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου, απασχολεί σήμερα 80 έλληνες εργαζομένους. H τρίτη μεγάλη κινεζική εταιρεία είναι η Lenovo, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των ηλεκτρονικών υπολογιστών και συνεργάζεται με την ΙΒΜ Hellas.


Οι επαφές του Ελληνικού Κέντρου Επενδύσεων με την κινεζική επιχειρηματική κοινότητα δείχνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την ίδρυση στην Ελλάδα εταιρειών σε τρεις κλάδους: τουρισμό, logistics, τηλεπικοινωνίες – IT.


Το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας με την Κίνα παρουσιάζει έλλειμμα. Με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕ, η αξία των εισαγωγών από την Κίνα έφθασε τα 1,46 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Κίνα έφθασαν την περυσινή χρονιά μόλις τα 65,62 εκατ. ευρώ.