Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, μια εκτεταμένη πυρκαϊά κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις του Αγίου Ορους. Εικόνα βιβλικής καταστροφής δημιουργούσαν τα κύματα φωτιάς, που εξαφάνιζαν αιωνόβια δένδρα και απειλούσαν με ολοκληρωτική καταστροφή το λίκνο της Ορθοδοξίας. Αλλά η ολοκληρωτική καταστροφή που πολλοί εφοβήθησαν δεν συνετελέσθη.


Με τις ηρωικές προσπάθειες των ειδικών δυνάμεων και πολλών εθελοντών, με τον δραματικό αγώνα των καλογήρων αλλά και την ευγενική βοήθεια ξένων (όπως η Δημοκρατία της Γερμανίας, που διέθεσε πυροσβεστικά ελικόπτερα, άγνωστο ακόμη τότε στην Ελλάδα μέσο πυροσβέσεως) η μεγάλη πυρκαϊά ετέθη υπό έλεγχο και το Αγιον Ορος απέφυγε την ολοκληρωτική καταστροφή. Εν τούτοις το Περιβόλι της Παναγίας βγήκε από την περιπέτειά του αυτή βαρύτατα τραυματισμένο. Τεράστιες εκτάσεις δάσους έγιναν θλιβερά αποκαΐδια μιας πυρκαϊάς της οποίας τα αίτια ουδέποτε εξακριβώθηκαν με απόλυτη βεβαιότητα. Θα μπορούσε να είναι ανθρώπινο λάθος, θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα ενός διαβολικού παιγνιδιού της φύσης – αρκεί ένα σπασμένο γυαλάκι για να δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ηλιακών ακτίνων ένα καταστρεπτικό φλογοβόλο όπλο!


Ενα ήταν βέβαιον, ότι δεν υπήρχε σκοπιμότης, δεν ήταν εμπρησμός εκ προθέσεως. Το σκεπτικόν του αποκλεισμού εγκληματικής ενέργειας στηριζόταν στο ότι ουδείς είχε συμφέρον από έναν τέτοιο εμπρησμό. Τα δάση του Αγίου Ορους αποκλείεται να γίνουν… οικόπεδα προς ανοικοδόμησιν εξοχικών κατοικιών…


H συνέχεια ήταν αποκαλυπτική. Μία δεκαετία μετά την καταστρεπτική πυρκαϊά τα ίχνη της είχαν εξαφανισθεί! Υπεριπτάμενος του Αγίου Ορους οποιοσδήποτε μπορούσε να διαπιστώσει το «θαύμα». Το δάσος είχε αναβιώσει πλήρως, πουθενά δεν έβλεπες αποκαΐδια κατεστραμμένου δάσους. Δύσκολα ανεγνώριζες τις τραυματισμένες περιοχές.


Οι λόγοι είναι απλοί: καθώς δεν υπήρχαν εμπρηστές, δεν υπήρχαν και ενδιαφερόμενοι για την «αξιοποίηση» του καμένου δάσους. Και η «αξιοποίηση» γίνεται είτε με την οικοπεδοποίηση είτε με τη μετατροπή του δάσους σε βοσκοτόπους, οπότε τα κατσίκια τρώνε ό,τι φυτρώνει και το δάσος δεν αναβιώνει… ***


Οι λόγοι για τους οποίους αναβίωσαν τα καμένα δάση του Αγίου Ορους προσδιορίζουν γιατί ΔΕΝ θα αναβιώσουν οι δασικές εκτάσεις που κατεστράφησαν με την προχθεσινή πολλαπλή πυρκαϊά της Ανατολικής Αττικής! Οι καμένες εκτάσεις τού χθες θα γίνουν οικόπεδα, αφού προηγουμένως ορισμένα τμήματά τους θα τα αποτελειώσουν ποίμνια της περιοχής…


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πυρκαϊές σαν την προχθεσινή είναι εμπρησμοί εκ προθέσεως με στόχο τη λεηλασία του πολύτιμου δημόσιου πλούτου που συνιστούν τα ελάχιστα εναπομένοντα στην Αττική δάση.


Και αυτό θα συμβαίνει και αύριο αν η πολιτεία δεν λάβει κάποτε τα μέτρα που πρέπει. Να διασφαλίσει δηλαδή την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων και, κυρίως, να τιμωρεί αυστηρότατα με ποινές καθείρξεως χωρίς εξαγορά τους εμπρηστές.