O κουμπάρος, η «σεμνότητα» και οι τζάμπα πίτσες


Αντιμέτωπη με τον φαρισαϊσμό στελεχών του κυβερνητικού μηχανισμού βρέθηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα η κοινή γνώμη. Ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας κ. Δ. Μηλιάκος όχι μόνο χρέωνε την εταιρική πιστωτική του κάρτα με προσωπικά έξοδα και δαπάνες της οικογένειάς του, τη στιγμή που διατυμπάνιζε ότι οικειοθελώς μείωσε τις αποδοχές του κατά 10%, αλλά δικαιολόγησε την πράξη του επικαλούμενος πρακτικές της προηγούμενης διοίκησης, εναντίον της οποίας έχει κηρύξει πόλεμο, υψώνοντας ψηλά τη σημαία της «σεμνότητας και ταπεινότητας» που ζήτησε από τα στελέχη του ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής με την ανάληψη της εξουσίας.


Με την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2004 ο κ. Δ. Μηλιάκος χρίστηκε το αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη θέση του διοικητή της Αγροτικής. Το αναμενόμενο από τη βραδιά των εκλογών δεν άργησε να οριστικοποιηθεί με την τοποθέτηση του 57χρονου οικονομολόγου, με καταγωγή από την Πλατάνα Σπάρτης, στο τιμόνι της τράπεζας. «Γέννημα-θρέμμα» της τράπεζας, καθώς προσελήφθη στην Αγροτική από τον κ. Αδ. Πεπελάση, όταν ήταν διοικητής της την εποχή της πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θεωρούνταν από τους αξιολογότερους οικονομολόγους του Τμήματος Μελετών της τράπεζας, με αρκετές δημοσιεύσεις και πλούσιο έργο στο ενεργητικό του.


Σημαίνον στέλεχος της ΝΔ, ο κ. Μηλιάκος βρέθηκε στη θέση του υποδιοικητή της Αγροτικής κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. K. Μητσοτάκη, από την οποία απολύθηκε όταν το ΠαΣοΚ επέστρεψε στην εξουσία. Προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να δικαιωθεί και να επανέλθει στη θέση του υπαλλήλου, διεκδικώντας τους χαμένους μισθούς του. Γνώστης του αγροτικού χώρου, καθώς ήταν γραμματέας Αγροτικού της ΝΔ όταν το κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, αποτελεί προσωπική επιλογή του κ. K. Καραμανλή για τη θέση του διοικητή της Αγροτικής.


«Δεν θα επιδοθώ εξ αρχής σε κυνήγι μαγισσών, όμως θα στείλω στον εισαγγελέα όλα τα πορίσματα κακοδιαχείρισης» έσπευσε να δηλώσει όταν ανέλαβε καθήκοντα, δίνοντας το στίγμα της τακτικής της ΝΔ και δικαιολογώντας τον τίτλο του «σκληρού Δεξιού» που του προσάπτουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Αργότερα δήλωνε ότι έχει «πολλά ράμματα για τη γούνα» της προηγούμενης διοίκησης, τόσα ώστε «να βγάζω ένα θέμα κάθε εβδομάδα», αν φυσικά του έδιναν το ΟΚ από Μαξίμου και Ρηγίλλης.


* Στο όνομα του Πρωθυπουργού


H αφοσίωσή του τον οδήγησε στην πρωτοβουλία να ασφαλίσει εν αγνοία του Πρωθυπουργού το σκάφος του κ. Καραμανλή με ποσό πολλαπλάσιο της αξίας του, χαρίζοντάς του τη διαφορά των ασφαλίστρων. Κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση ότι το έκανε αυτό για να είναι αρεστός στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Πρωθυπουργός μάλιστα, μετά την περιπέτεια του κ. Μηλιάκου με τις πιστωτικές κάρτες, φέρεται να έχασε την υπομονή του και να επέπληξε με αυστηρό ύφος και βαριά λόγια τον εκλεκτό του τραπεζίτη, που τυγχάνει να είναι και κουμπάρος του.


Από τη στιγμή που διορίστηκε διοικητής στην Αγροτική, ο κ. Μηλιάκος ανέλαβε στο όνομα του Πρωθυπουργού να ασκήσει φιλοαγροτική πολιτική, δημιουργώντας πονοκέφαλο στο υπουργείο Οικονομίας. Εφαρμόζοντας εξωτραπεζικά κριτήρια και στέλνοντας τον λογαριασμό στους φορολογουμένους, ο κ. Μηλιάκος προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα για δάνεια προς αγρότες, χωρίς να υπάρχει ανάλογη μεταβολή των βασικών επιτοκίων του ευρώ αλλά στο πλαίσιο της προγραμματικής δέσμευσης της κυβέρνησης για μείωση των επιτοκίων δανεισμού στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.


Δεν παραλείπει σε κάθε ανακοίνωση της τράπεζας να τονίζει τις δηλώσεις και τις δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού. Οπως για παράδειγμα στα δελτία Τύπου για τα πανωτόκια των αγροτών που θυμίζουν ανακοίνωση κομματικής οργάνωσης παρά πιστωτικού ιδρύματος.


Μπορεί η Αγροτική του κ. Μηλιάκου να εμφανίζεται ιδιαίτερα γενναιόδωρη προς τους αγρότες, όμως ο «μήνας του μέλιτος» δύσκολα θα κρατήσει. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και τα καθυστερούμενα δάνεια έχουν χτυπήσει συναγερμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Γ. Ανωμερίτης, σε ερώτησή του προς τον υπουργό Οικονομίας, υποστηρίζει ότι η Αγροτική έχει αρνητική θέση και μηδενική φερεγγυότητα. «Τα κεφάλαιά της» αναφέρει «ύψους 600 εκατ. ευρώ, πλέον 900 εκατ. ευρώ από επισφαλείς απαιτήσεις, μείον 500 εκατ. ευρώ λόγω Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, έχουν οδηγήσει σε αρνητική θέση 400 εκατ. ευρώ την καθαρή της θέση, δεδομένης της ρύθμισης πανωτοκίων ύψους 1,8 δισ. ευρώ». Ο διοικητής της Αγροτικής όμως δεν ανησυχεί. «Σε οτιδήποτε χρειαστεί» λέει «θα έχουμε τη στήριξη της κυβέρνησης». Και αυτό περιμένει για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η τράπεζα εν όψει της εφαρμογής των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων.


* Κομματικές τοποθετήσεις


Αυτοί που γνωρίζουν τον διοικητή της Αγροτικής τον χαρακτηρίζουν άνθρωπο εμπαθή, που ωστόσο λέει πάντα την άποψή του χωρίς να καταφεύγει σε διπλωματική γλώσσα. H στάση του αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση ακόμη και μελών της νεοδημοκρατικής συνδικαλιστικής παράταξης ΔΑΚΕ.


Με τον τρόπο διοίκησης της τράπεζας έχει προκαλέσει την αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι καταγγέλλουν όργιο παρανομιών για κομματικές τοποθετήσεις στην τράπεζα. H ΟΤΟΕ και ο σύλλογος υπαλλήλων της ΑΤΕ κάνουν λόγο για κύμα διώξεων και επέλαση «γαλάζιων παιδιών». Ο σύλλογος και η ΟΤΟΕ κατηγορούν τον κ. Μηλιάκο ότι προχώρησε σε σειρά παράνομων αποφάσεων και – καταστρατηγώντας εν ψυχρώ συλλογικές συμβάσεις εργασίας – προέβη σε κομματικά «βολέματα» σε θέσεις διευθυντών μεγάλων καταστημάτων και σε μετακινήσεις-διώξεις καταξιωμένων υπαλλήλων που δεν πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα.


Σε πολλά καταστήματα, και στην επαρχία, όπως στην Καλαμάτα, στη Λάρισα, στη Λαμία, στη Χαλκίδα, στις Σέρρες, στον Πύργο και αλλού, έγιναν τοποθετήσεις διευθυντών βάσει ξεκάθαρα κομματικών κριτηρίων, ακόμη και υπαλλήλων που στο παρελθόν είχαν τιμωρηθεί πειθαρχικά. Μάλιστα ο σύλλογος υπαλλήλων της τράπεζας έχει καταθέσει μήνυση κατά της διοίκησης για παραβίαση συλλογικών συμβάσεων εργασίας και παράνομες τοποθετήσεις υπαλλήλων σε υπεύθυνες θέσεις.


Καταγγελίες για χρεώσεις εξόδων 24.000 ευρώ


Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας ο κ. Δ. Μηλιάκος πραγματοποίησε μέσα σε λιγότερο από δέκα μήνες δαπάνες που πληρώθηκαν μέσω των πιστωτικών καρτών της τράπεζας, ύψους περίπου 24.000 ευρώ. Εξ αυτών ποσό άνω των 15.000 ευρώ δεν αφορά δαπάνες που σχετίζονται με την επαγγελματική του ιδιότητα. Ειδικότερα, το παραπάνω ποσό αφορά αγορές προσωπικών ειδών, όπως ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρονικά είδη, αγορές για μέλη της οικογενείας του, όπως καλλυντικά, ρούχα, υποδήματα, και αγορές για το σπίτι του, όπως ηλεκτρικά, τρόφιμα ακόμη και πίτσες! Πρέπει να σημειωθεί ότι οι εταιρικές κάρτες παρέχονται σε στελέχη για την πληρωμή επαγγελματικών δαπανών, όπως είναι τα γεύματα εργασίας, και όχι για την κάλυψη προσωπικών εξόδων.


Ο κ. Μηλιάκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «η χρήση πιστωτικής κάρτας από την εκάστοτε διοίκηση της Αγροτικής αποφασίστηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων την 1η Ιουνίου 1998, στα πλαίσια του συνολικού πακέτου αμοιβών, παγίων εξόδων και αποζημιώσεων των μελών της διοίκησης». Και προσθέτει «ας αναρωτηθούν οι «ανησυχούντες» αν την ίδια πρακτική ακολούθησαν και οι προκάτοχοί μου. Και ας ψάξουν να βρουν ποιο ήταν το ύψος των λογαριασμών που κάλυψε η τράπεζα επί των ημερών του ΠαΣοΚ». H κυβέρνηση πάντως αποφάσισε να καλύψει τον διοικητή της Αγροτικής κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την ανακοίνωση του κ. Μηλιάκου. Στο Μαξίμου, αν και υπήρξε διχογνωμία, τελικά αποφασίστηκε να παραμείνει ο κ. Μηλιάκος στη θέση του. Εμπράκτως η στήριξη έλαβε τη μορφή διαρροής στον Τύπο παραστατικών από τη χρήση εταιρικών πιστωτικών καρτών μελών προηγούμενων διοικήσεων, νομιμοποιώντας στην ουσία τις πράξεις που καταγγέλλει η κυβέρνηση.