H «Ομάδα Αρχιτεκτονικής του 21ου αιώνα για την παγκόσμια ηγεμονία» έδρασε με τους δικούς της γκανγκστερικούς κανόνες. Και βάφτισε εν μια νυκτί τα Σκόπια Μακεδονία. Είναι φανερό ότι η ύβρις και η αλαζονεία της υπερδυνάμεως λειτουργούν ερήμην και συχνά εναντίον της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Στις διακρατικές σχέσεις δεν υπάρχουν φιλίες. Υπάρχουν συμφέροντα και τις περισσότερες φορές κακώς νοούμενα συμφέροντα. Κατά φαντασίαν και όχι κατ’ ακριβή εκτίμηση της πραγματικότητος. Ο πεπλανημένος πλανητάρχης προχώρησε σε έναν απαράδεκτο αιφνιδιασμό ιμπεριαλιστικού χαρακτήρα, πιθανό προοίμιο και άλλων «εξαιρέτων» και αυθαιρέτων πράξεων στο εγγύς μέλλον για την ευρύτερη περιοχή. Το Κόσοβο δείχνει να είναι ο επόμενος στόχος. Υπάρχουν βαθιά ριζωμένα και πολύπλοκα κίνητρα. H μεγάλη σκακιέρα των ΗΠΑ είναι από καιρό τώρα η Ευρασία. Και πρέπει να αποκλειστεί από τον χώρο αυτόν κάθε δυνητική διεκδικήτρια ευρασιατική δύναμη που θα μπορούσε να αμφισβητήσει την Αμερική.


Το πραξικόπημα Μπους στα Σκόπια, δηλαδή μέσα στον αυλόγυρο της EE, είναι πλήγμα κατά της ίδιας της Ευρώπης. Ο πλανητάρχης χωρίς καμιάν προηγούμενη ενημέρωση των ευρωπαίων συμμάχων του παρεμβαίνει μονομερώς και επιβάλλει τη βούλησή του.


Στα Σκόπια οι Αμερικανοί έκαναν με ξένα κόλλυβα μνημόσυνο. Ιδιοποιήθηκαν ελληνικής κυριότητας αγαθό, το όνομα Μακεδονία, και το χάρισαν με μεγαθυμία στους Σκοπιανούς. Ετσι ακριβώς όπως στο Αιγαίο και στην Κύπρο επιχειρούν τον σφετερισμό ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων για να τα παραχωρήσουν στους Τούρκους. Δυστυχώς ένα σταθερό κομμάτι της σλαβικής νομενκλατούρας της γείτονος βαυκαλίζεται με το ιδεολόγημα της δήθεν καταγωγής του από τον Μεγαλέξανδρο. H εξαγώγιμη αυταπάτη αυτών των ανθρώπων, ότι πρόκειται ως διά μαγείας να σωθούν διά του ονόματος, παρασύρει σε ακατανόητες επιλογές και τους κηδεμόνες τους. Μόνο μια επιφανειακή, κοντόφθαλμη προσέγγιση του δραματικού υπαρκτικού προβλήματος του βορινού προτεκτοράτου θα μπορούσε να παρασύρει την ηγεσία του και εκείνη άλλους ότι το πρόβλημά της επιλύεται τάχα με το όνομα.


Εν τω μεταξύ στα τηλεοπτικά παράθυρα «σφάζονται παλικάρια». Προβάλλουν ως μακεδονομάχοι οι ως χθες αρνητές πάσης αξίας του ονόματος Μακεδονία.


H κίνηση Μπους κατάφερε βαρύ πλήγμα στη γενικότερη αξιοπιστία της Ελλάδος, στο κύρος της κυρίως στα Βαλκάνια, στη διαπραγματευτική της ικανότητα εν γένει και σχετικώς με το όνομα, αφού πρέπει να διαπραγματευθεί με τα αμερικανοαναβαθμισμένα και αποθρασυμένα Σκόπια. H Ελλάδα έχει αυτή την ώρα σε αυτονόητη προτεραιότητα την εξουδετέρωση της ασυγκράτητης τουρκικής επιθετικότητας. Και πρέπει ταυτόχρονα να φροντίσει να ελέγξει αποτελεσματικά το κατεψυγμένο Σκοπιανό, που το στήνουν μπροστά στον δρόμο της.


Προς αντιμετώπιση πρέπει να θεωρηθούν αυτονόητα τα ακόλουθα:


α. Εθνική συνεννόηση, ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Είναι σημάδια, τα μόνα που τρομάζουν τον αντίπαλο.


β. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και η στο έπακρον αξιοποίησή τους, κυρίως η προς ένταξη διαδικασία των Σκοπίων, συνιστούν την μεγάλη πρόκληση για μας. Ο χυδαίος αλυτρωτικός μεγαλοϊδεατισμός της γείτονος την αποκλείει από την Ευρώπη. Εκεί ο αποκλειστικός γεωστρατηγικός παίκτης και άξονας είναι μόνον η Ελλάδα.


γ. H «Ενδιάμεση συμφωνία». Ετεροβαρής εκ γενετής υπέρ της γείτονος. Τηρήθηκε ευλαβώς από τη χώρα μας αλλά παραβιάστηκε ασύδοτα από το «Δεύτερο Μέρος». H Ελλάς γενναιόδωρη, ιδίως μετά το 1995, παρέχει στα Σκόπια πάσαν ευκολία. H Ελλάς πρέπει να διακόψει πάραυτα κάθε βοήθεια αφού εκείνοι «εκίνησαν την πτέρναν κατά του ευεργέτου».


δ. Πολιορκία και επηρεασμός των αμερικανικών κέντρων αποφάσεων (lobby, μηχανισμός). Μέγα κεφάλαιο με τεράστιες πολύχρονες παραλείψεις μας. Εκεί μπορούν να γίνουν χίλιες δυο θεαματικής απόδοσης κινήσεις. Και το έγκλημα να το ακολουθήσει η τιμωρία.


Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία.


Ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής είναι βουλευτής και πρώην υπουργός.