ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ.


Οι αφίσες με το πρόσωπο του Κώστα Σημίτη – που τις βλέπεις παντού στη Θεσσαλονίκη – δεν έχουν όνομα, ούτε σύνθημα. Ούτε καν υπογραφή. Και ο κόσμος του ΠαΣοΚ στο αεροδρόμιο, στο Βελλίδειο, στη ΔΕΘ, στα εγκαίνια των έργων και όπου αλλού υποδέχεται τον Πρωθυπουργό φωνάζει μόνο ένα σύνθημα: «Είσαι και θα είσαι ο Πρωθυπουργός». Είναι η πρώτη φορά σε κομματική εκδήλωση του ΠαΣοΚ από το 1996 που όλα – μα όλα – στοχεύουν στην προβολή του Κώστα Σημίτη και μόνο.


Για την υποδοχή του Πρωθυπουργού στο αεροδρόμιο της Μακεδονίας συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής περίπου 3.000 οπαδοί. Τα τοπικά στελέχη αλλά και ο Πέτρος Λάμπρου, ο διοικητής της ATE ο οποίος επέστρεψε μετά από χρόνια σε ρόλο «συγκεντρωσιάρχη», ισχυρίζονται ότι τον Πρωθυπουργό υποδέχθηκαν 5.000-7.000 πολίτες. Και επιμένουν ότι ανάλογη υποδοχή έχει να γίνει σε πρωθυπουργό από το 1985, τότε που ο Ανδρέας Παπανδρέου ήρθε προεκλογικά στη Μακεδονία για να μιλήσει για το φως και το σκότος, το τελευταίο εύρημα του Μένιου Κουτσόγιωργα.


Ο Κώστας Σημίτης βέβαια δεν χρησιμοποίησε τόσο ακραία ευρήματα για να εμψυχώσει τους ψηφοφόρους του. Τους μιλούσε κυρίως για τη νέα εθνική αυτοπεποίθηση, για τις παροχές των ημερών και για τα μεγάλα έργα που γίνονται και θα γίνουν. Αλλωστε τις τελευταίες ημέρες οι εργάτες ξενυχτούσαν στη Θεσσαλονίκη και τελικά κατάφεραν να «κόψουν» άλλο ένα ζιγκ-ζαγκ στην περιφερειακό οδό στο ύψος της Τούμπας που ταλαιπωρούσε μήνες επί μηνών τους οδηγούς. Τα έργα που δεν γίνονται ήταν και το μόνο παράπονο του ευγενή Παναγιώτη Ψωμιάδη που υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο τον Πρωθυπουργό.


Ενα «ξεθυμασμένο» «ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» εισέπραξε ως απάντηση «ο νομάρχης της Δεξιάς» ο οποίος όμως δεν πτοείται. Αντιθέτως μετά την απομάκρυνση των πράσινων οπαδών κατευθύνθηκε με τη βέσπα του και την κόκκινη γραβάτα του στους τόπους συγκέντρωσης των κόκκινων και γαλάζιων Θεσσαλονικέων. Παλιοί κομματικοί – και από τις γειτονικές πόλεις – ήταν οι άνθρωποι που έβλεπε μπροστά του ο Πρωθυπουργός όπου και αν πήγαινε ενώ μια γωνιά είχε πάντα και ο Σπύρος Βούγιας με τους αριστερούς του.


Ο ίδιος κόσμος με περισσότερες κυρίες και πιο καλά ντυμένες έκανε την εμφάνισή του και στις βραδινές εκδηλώσεις. Ορεξάτοι – και όχι συνοφρυωμένοι όπως πέρυσι και πρόπερσι – μιλούσαν κυρίως για τα μέτρα του Χριστοδουλάκη. Οι μπουφέδες που είχαν στηθεί στους κήπους του Γ’ Σώματος Στρατού έδωσαν την ευκαιρία στους υπουργούς και στους βουλευτές να σφίξουν χέρια και να δώσουν υποσχέσεις οι οποίες βεβαίως θα εκπληρωθούν την επόμενη τετραετία – τετραετία υψηλού ρίσκου για τη χώρα, όπως τη χαρακτήρισε επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός.


Χαμογελαστοί και οι μεγάλοι Θεσσαλονικείς Βενιζέλος και Τσοχατζόπουλος που χρόνια είχαν να δουν στη Διεθνή Εκθεση τόσους οπαδούς. Νέα πρόσωπα στις συγκεντρώσεις οι οικονομικοί μετανάστες που το πάθος τους θα διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Παθιασμένοι οι «νέοι Ελληνες» στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, παθιασμένοι και στα σκαλιά του Βελλίδειου. Και ήταν τόσος ο ενθουσιασμός τους που ορισμένοι (10-20) χειροκρότησαν και τον αμερικανό πρέσβη κ. Μίλερ ο οποίος το βράδυ της Παρασκευής έφτασε στο Βελλίδειο μετά από όλους τους πρέσβεις, ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν από τον Πρωθυπουργό.


Τα τεράστια άσπρα αμερικανικά τζιπ ήταν και η μόνη παραφωνία στον στόλο των μαύρων Μερτσέντες που κατέκλυσαν αυτές τις ημέρες τη Θεσσαλονίκη. Στη γραμμή αντιπαράθεσης – πίσω από τις Μερτσέντες – οι πάνοπλοι αστυνομικοί είχαν αυτή τη φορά να κάνουν με διαμαρτυρόμενους αστυνομικούς και πυροσβέστες. Και όταν ένας νεαρός φώναξε τρέχοντας «Μπάτσοι» αν γύρναγε θα έβλεπε να γυρνούν να τον κοιτούν αστυνόμοι και διαδηλωτές. Πάντως όπως ισχυρίζονται παλιοί τοπικοί ρεπόρτερ οι διαδηλωτές στην πόλη ήταν λιγότεροι από κάθε άλλη φορά. H Δάφνη και ο Κώστας Σημίτης, πιστοί στις συνήθειές τους, απέφυγαν και αυτήν τη φορά τις εξόδους και τις κοινωνικές εκδηλώσεις.


Το ίδιο και ο έχων το γενικό πρόσταγμα Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος μετά τα συγχαρητήρια του Πρωθυπουργού αλλά και των περισσοτέρων υπουργών έφυγε άυπνος για τη Βέροια για να συνεχίσει την κομματική του δουλειά. Στην παραλία της πόλης αλλά και στα όμορφα περιφερειακά μαγαζιά έμειναν οι υπουργοί και τα στελέχη του παλιού και του νέου ΠαΣοΚ να συζητούν μαζί για την ερχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ο Φαναράς, ο Ρουτσούνης, ο Παναγόπουλος, ο Νικολακόπουλος, ήταν οι δικοί τους ήρωες. Οι δημοσκόποι των Αθηνών δηλαδή που τις επόμενες μέρες θα κληθούν να αποτιμήσουν σε ποσοστά όλη αυτή την προσπάθεια. Αυτή θα είναι και η μόνη έγνοια των πρασίνων όταν το βράδυ της Κυριακής πάρουν τον δρόμο της επιστροφής αφήνοντας πίσω τους χαμογελαστούς στις γιγαντοαφίσες τον Ρέμο, την Πρωτοψάλτη, τον Βοσκόπουλο.


Κανένας υπουργός δεν τόλμησε να πάει τα δύο αυτά βράδια στα μπουζούκια της Θεσσαλονίκης και ας ήταν εκεί όλοι οι άλλοι. Ανάμεσά τους και οι ηγεσίες του ΣΕΒ και της ΓΣΕΕ (όχι πάντως στο ίδιο τραπέζι). Ο Κώστας Σημίτης έχει απαγορεύσει από το 1997 αυτούς τους θεσμοθετημένους στο παρελθόν νυχτερινούς περιπάτους και δεν τους επέτρεψε ούτε φέτος που έκανε τόσες και τόσες παραχωρήσεις. Αλλωστε και ο εκσυγχρονισμός έχει τα όριά του.