Η διεθνής συγκυρία με την κρίση στο Ιράκ να κορυφώνεται προβάλλει για την Ελληνική Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως ευκαιρία για να δείξει η Ελλάδα στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τον ρόλο της.


Ωστόσο φαίνεται ότι, μέσα στο γενικότερο κλίμα πολιτικής απραξίας που συνοδεύει την πνευματική κόπωση των μηχανισμών της εξουσίας αλλά και των κουρασμένων υλικών των δομών του πολιτικού μας συστήματος, η δυνατότητα αυτή θα καταγραφεί στις καλένδες των χαμένων ευκαιριών.


Η Ελληνική Προεδρία ξεκίνησε με μεγαλοστομίες και τυμπανοκρουσίες για να αποδειχθεί, από την πρώτη κιόλας ημέρα, με έλλειμμα ιδεών και με αδύναμα αντανακλαστικά. Αρκέσθηκε σε μια σειρά κινήσεων εντυπωσιασμού της ελληνικής κοινής γνώμης που και αυτές δεν απέδωσαν, στην προσδοκία να τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης η υπογραφή της πράξης της πέμπτης διεύρυνσης με έμφαση στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που έχει προγραμματισθεί για τον ερχόμενο Μάρτιο στην Αθήνα.


Την ίδια στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται με πολλή γκρίνια στην Ευρώπη για το Ευρω-Σύνταγμα, με τους ατλαντιστές να «εκπλήσσονται» για τις τολμηρές ιδέες του Προέδρου της Συντακτικής Συνέλευσης Ζισκάρ Ντεστέν, που θέλουν την Ευρώπη να ισχυροποιείται δημοκρατικά και κατά συνέπειαν να αποκτά γερά πολιτικά θεμέλια.


Εδώ η Ελληνική Προεδρία φαίνεται να μην έχει αντιληφθεί ότι το ζήτημα αυτό είναι κατ’ εξοχήν θέμα που δίνει στην Ελλάδα λόγο και ρόλο και που συνιστά εξέλιξη ιστορικής σημασίας.


Οι αναμενόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Ιράκ, οι διαβουλεύσεις στα Ηνωμένα Εθνη, η κακή πορεία που παίρνουν οι σχέσεις Ευρώπης – ΗΠΑ, η αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομία φέρνουν τη σημερινή Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης προ μιας μοναδικής ευκαιρίας να αρθρώσει λόγο, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να κινηθεί δραστήρια και δυναμικά.


Η Ευρώπη σήμερα δοκιμάζει τις αντοχές και τις δυνάμεις της. Κρίνεται η συνοχή της πολιτικής της, κλονίζονται οι δομές της. Η κίνηση των «8», σε αντιπερισπασμό της κίνησης των «3», την οποία ακολούθησε και η κίνηση των «10» της ομάδας Βίλνιους υπέρ των ΗΠΑ, είναι κινήσεις που έγιναν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Ελληνικής Προεδρίας, πρωτοβουλίες που προκαλούν τριγμούς και δείχνουν ότι η πολιτική τους βάση είναι ασθενής, ενώ οι επί μέρους ήδη συντεταγμένες πολιτικές της Ευρώπης κινδυνεύουν και αυτές να ανατραπούν.


Διότι αν αποτύχει σήμερα η εφαρμογή μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, κάτι που θα καταγραφεί και αναγκαστικά θα συνεκτιμηθεί στη σύνταξη του νέου ευρωπαϊκού Συντάγματος, η Ευρώπη θα έχει εκ των πραγμάτων απολέσει τη στρατηγική και ιστορική διάσταση του προορισμού της και θα εκφυλιστεί σε μια ενιαία οικονομική και εμπορική αγορά


Η Ελληνική Προεδρία βραδυφλεγής μέχρι… άσφαιρη παρακολουθεί τις εξελίξεις αποφεύγοντας το αυτονόητο σε αυτές τις συγκυρίες. Να κινηθεί με πρωτοβουλίες αναλόγων διαστάσεων με το πρόβλημα της εποχής. Παρά τις προσπάθειές της αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.


Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει επιδιώξει συναντήσεις με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ακόμη και τον Σαντάμ Χουσεΐν, με συγκεκριμένο πλαίσιο. Καμία χώρα της Ενωσης δεν θα έπαιρνε το ρίσκο να αρνηθεί μια τέτοια πρωτοβουλία στον προεδρεύοντα Ελληνα Πρωθυπουργό, αντί να συγκαλεί Ατυπη Συνάντηση Κορυφής για την ερχόμενη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, χωρίς προηγούμενες διαβουλεύσεις με τους εταίρους μας και με αβέβαιο αποτέλεσμα.


Αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Η συγκυρία παρά την αρνητικότητά της διαμόρφωσε ένα σκηνικό ιδιαίτερα προκλητικό. Φτάνει η Κυβέρνηση να μπορέσει να την αξιοποιήσει, ώστε να διασφαλισθεί η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δοκιμάζεται αλλά και να μην εκτραπούν, όπως διαφαίνεται, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ.


Ο κ. Δημήτρης Λ. Αβραμόπουλος είναι πρώην δήμαρχος Αθηναίων.