Στην τελική ευθεία εισέρχεται από αυτή την εβδομάδα το ξεκαθάρισμα των υποψηφίων της ΝΔ που θα κληθούν να δώσουν την πολιτική μάχη στους δήμους και στις νομαρχίες όπου θα κριθούν τα πολιτικά συμπεράσματα στις τοπικές εκλογές του Οκτωβρίου. Υστερα από προεργασία και διαβουλεύσεις μηνών με κομματικά στελέχη και τους βουλευτές του κόμματος η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα, που εργάζεται ακόμη πυρετωδώς υπό τον πρώην πρωθυπουργό κ. Τζ. Τζαννετάκη, παραδίδει τις επόμενες ημέρες την πρώτη λίστα με τους υποψήφιους νομάρχες και δημάρχους στις πρωτεύουσες νομών, που θα είναι και οι υποψήφιοι στους οποίους η αξιωματική αντιπολίτευση θα δώσει επίσημο χρίσμα. «Το Βήμα» παρουσίασε προ ημερών όλα τα στοιχεία για τους υποψήφιους νομάρχες και σήμερα παρουσιάζει τους επικρατέστερους για το αξίωμα του υποψηφίου δημάρχου σε όλες τις πρωτεύουσες νομών που θα ανακοινωθούν σταδιακά μετά τις 20 Μαρτίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα της ΝΔ, είναι ελάχιστοι οι δήμοι αυτής της κατηγορίας όπου ο εκλεκτός της ΝΔ δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα οι υποψήφιοι δήμαρχοι θεωρούνται ήδη δεδομένοι και έχουν ήδη αρχίσει τη στελέχωση των συνδυασμών τους. Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι τουλάχιστον σε πέντε πρωτεύουσες νομών (Καρδίτσα, Πάτρα, Μυτιλήνη, Βόλο και Αγ. Νικόλαο) η ΝΔ φέρεται να έχει συμφωνήσει με υποψηφίους από κόμματα της Αριστεράς αυξάνοντας τις πιθανότητες επικράτησης έναντι των υποψηφίων του ΠαΣοΚ.


Οι υποψήφιοι της ΝΔ στους 51 δήμους-πρωτεύουσες ισάριθμων νομών θα είναι:


ΑΘΗΝΑΙΩΝ: Για τον Δήμο Αθηναίων απομένει μόνο η τυπική ανακοίνωση της υποψηφιότητας της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αμέσως μετά τις Αποκριές σε ειδική εκδήλωση που θα οργανωθεί.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η υποψηφιότητα του δημάρχου κ. Β. Παπαγεωργόπουλου θεωρείται δεδομένη προτού καν ανοίξει ο χορός των υποψηφιοτήτων.


ΠΑΤΡΩΝ: Η ΝΔ θα στηρίξει και πάλι τον δήμαρχο κ. Ευ. Φλωράτο, ο οποίος μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΚΚΕ στον δεύτερο γύρο, όπως συνέβη και το 1998.


ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: Τη μάχη, που πολύ δύσκολα όμως θα είναι νικηφόρα, θα δώσει ο πρώην βουλευτής του κόμματος κ. Μ. Γαλενιανός.


ΛΑΡΙΣΑΣ: Θα υποστηριχθεί και πάλι ο δήμαρχος κ. Κ. Τζανακούλης.


ΒΟΛΟΥ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Κ. Μήτρου.


ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Δήλωσε πρόσφατα ότι δεν επιθυμεί να θέσει και πάλι υποψηφιότητα ο δήμαρχος κ. Α. Παπασταύρου και τώρα τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Γκότας.


ΚΑΒΑΛΑΣ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Ε. Εριφυλλίδης.


ΛΑΜΙΑΣ: Θα διεκδικήσει άλλη μία τετραετία ο δήμαρχος κ. Γ. Κοτρωνιάς.


ΣΕΡΡΩΝ: Τον δήμο θα προσπαθήσει να αποσπάσει από το ΠαΣοΚ ο κ. Λ. Σιμόγλου.


ΧΑΛΚΙΔΑΣ: Θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του ο δήμαρχος κ. Χ. Μανιάτης.


ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Π. Κουμάντος.


ΧΑΝΙΩΝ: Τη μάχη σε έναν ακόμη δήμο που θεωρείται μάλλον χαμένος θα δώσει και πάλι ο υποψήφιος το 1998 και πρώην βουλευτής κ. Κ. Βιρβιδάκης.


ΔΡΑΜΑΣ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Μ. Τζίμας.


ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Είναι από τους λίγους δήμους όπου η υποψηφιότητα δεν έχει κλείσει. Πάντως ο κ. Καραμανλής θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα στους κκ. Μ. Ταμίλο και Δ. Σταυρόπουλο.


ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ: Τον δήμο θα διεκδικήσει για τη ΝΔ ο γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Σ. Χιονίδης.


ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ: Αλλος ένας δήμος με δύο ισχυρές υποψηφιότητες για τη ΝΔ, του τέως αντιδημάρχου κ. Γ. Καλδεμιτζή και του μέλους τής ΚΕ του κόμματος κ. Κ. Μπαμπάση.


ΡΟΔΟΥ: Τον δήμο θα διεκδικήσει για τη ΝΔ ο κ. Χ. Χατζηευθυμίου.


ΚΟΖΑΝΗΣ: Αλλη μία δύσκολη μάχη για τη ΝΔ απέναντι στον δήμαρχο και πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλο. Η ΝΔ επιστρατεύει μία γυναίκα, την κυρία Α. Νανοπούλου.


ΒΕΡΟΙΑΣ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Χρ. Σκαμπόπουλος, παρ’ ότι ηττήθηκε το 1998.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ: Θα διεκδικήσει μία ακόμη θητεία ο δήμαρχος κ. Τρ. Αρβανιτίδης.


ΞΑΝΘΗΣ: Η ΝΔ θα στηρίξει τον δήμαρχο της πόλης κ. Μ. Στυλιανίδη.


ΚΕΡΚΥΡΑΣ: Κατόπιν μακρών διαβουλεύσεων και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων που προηγήθηκαν η ΝΔ αποφάσισε να στηρίξει και πάλι την υποψηφιότητα του κ. Α. Μάστορα, παρ’ ότι ηττήθηκε στις εκλογές του 1998.


ΠΥΡΓΟΥ: Θα διεκδικήσει ανανέωση της θητείας του ο κ. Γ. Λιάτσης.


ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Θα είναι και πάλι κοινός υποψήφιος της ΝΔ και του ΚΚΕ ο δήμαρχος κ. Χρ. Τέγος.


ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος της πόλης κ. Θ. Θωμαϊδής.


ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ: Ενδιαφέρον να θέσει υποψηφιότητα έχει εκφράσει ο κ. Γ. Γαληνός αλλά η ΝΔ μελετά το ενδεχόμενο να στηρίξει τον υποψήφιο του ΚΚΕ (δήμαρχος Μυτιλήνης με υψηλή διεισδυτικότητα στο ΠαΣοΚ) κ. Αθ. Γιακαλή ελπίζοντας και για ανάλογη συνεργασία στη Νομαρχία Λέσβου.


ΡΕΘΥΜΝΟΥ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Δ. Αρχοντάκης.


ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ο υποψήφιος της ΝΔ αφού υπάρχουν τρεις ισχυρές υποψηφιότητες από τους κκ. Δ. Σωτηρόπουλο, Ν. Παπαγεωργάκη και Χρ. Λαμπρόπουλο.


ΕΔΕΣΣΑΣ: Τον δήμο θα διεκδικήσει ο κ. Ιορ. Τσότσος.


ΑΡΤΑΣ: Για μία ακόμη φορά θα είναι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Κ. Βάγιας.


ΧΙΟΥ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Π. Παντελάρας.


ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ: Υπήρξαν πολλές υποψηφιότητες αλλά η ΝΔ καταλήγει και πάλι στον υποψήφιο του 1998 κ. Α. Ρουσσάρη.


ΚΙΛΚΙΣ: Τον δήμο θα διεκδικήσει για τη ΝΔ ο κ. Γ. Ναλμπατζής.


ΠΡΕΒΕΖΑΣ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Κ. Παπαγεωργίου.


ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ: Αν υποκύψει στις πιέσεις του κόμματος θα είναι υποψήφιος ο γιατρός κ. Ι. Κοντός. Σε κάθε άλλη περίπτωση το χρίσμα θα πάει στον κ. Ν. Μουρκούση.


ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ: Η ΝΔ μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να στηρίξει το στέλεχος του Συνασπισμού κ. Μ. Μενεγάκη.


ΣΠΑΡΤΗΣ: Εχει ήδη εξασφαλίσει τη στήριξη της ΝΔ ο δήμαρχος κ. Π. Ματάλας, εκτός και αν του ζητηθεί να διεκδικήσει τη Νομαρχία Λακωνίας.


ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, γι’ αυτό η ΝΔ προσανατολίζεται στο να χρίσει υποψήφιο τον νομάρχη κ. Δ. Καπαχτσή, ο οποίος συμπλήρωσε οκταετία στη Νομαρχία.


ΓΡΕΒΕΝΩΝ: Θα είναι υποψήφιος ο κ. Γ. Αρμπάρας.


ΦΛΩΡΙΝΑΣ: Θα είναι υποψήφιος ο πρώην βουλευτής κ. Χ. Μποτζίδης.


ΝΑΥΠΛΙΟΥ: Θα είναι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Κ. Χαραμής, παρά την ισχυρή υποψηφιότητα του κ. Γ. Αναγνωσταρά, ο οποίος φέρεται αποφασισμένος να θέσει έτσι κι αλλιώς υποψηφιότητα.


ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (Σύρου): Επιθυμεί να είναι και πάλι υποψήφιος ο κ. Γ. Λεονταρίτης, αλλά υπάρχει και η υποψηφιότητα του κ. Β. Κεραμιώτη.


ΖΑΚΥΝΘΟΥ: Θα είναι υποψήφιος ο υποψήφιος βουλευτής κ. Γ. Καλογερόπουλος.


ΒΑΘΕΟΣ (Σάμου): Μάλλον θα είναι υποψήφιος ο αντινομάρχης κ. Ν. Γεραγλής, παρ’ ότι επιθυμεί να επανέλθει και ο πρώην βουλευτής κ. Κ. Καραμηνάς.


ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Υπάρχει η υποψηφιότητα του πρώην δημάρχου κ. Θ. Πάντου, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι υποψήφιοι και το θέμα παραμένει ανοιχτό.


ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Δ. Τζηρίτης.


ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: Θα είναι πιθανότατα υποψήφιος ο δικηγόρος κ. Γ. Κατσούνης.


ΛΕΥΚΑΔΑΣ: Υποψήφιος θα είναι ο κ. Χρ. Λάζαρης ή ο πρώην δήμαρχος κ. Κ. Σταματέλος.


ΑΜΦΙΣΣΑΣ: Θα είναι και πάλι υποψήφιος ο δήμαρχος κ. Ν. Φουσέκης.


ΚΑΡΠΕΝΗΣΙΟΥ: Τον δήμο θα διεκδικήσει ο στενός φίλος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη κ. Δ. Καρατσίκης.