Στην μπουκαπόρτα του Blue Star ΙΙ, στο λιμάνι της Ανκόνας, γράφτηκε η πρώτη σελίδα βίαιης καταστολής διαδηλωτών για τη διεθνή κινητοποίηση της Γένοβας. Ελληνικό το πρώτο μπλοκ που απελάθηκε και προέβαλε αντίσταση με καθιστική διαμαρτυρία απέναντι στον αυταρχισμό των καραμπινιέρων. Δεν κατάφεραν 150 Ελληνες να σηκώσουν τα πανό τους με το σύνθημα «Ενας άλλος κόσμος είναι εφικτός» στους δρόμους της Γένοβας ­ ευτυχώς το σήκωσαν οι 3.000 διαδηλωτές από το ελληνικό καραβάνι. Τα σημάδια όμως στα σώματά τους από τα κλομπ των ιταλικών ΜΑΤ, ακόμη και μέσα στο πλοίο όπου τους έσυραν βίαια, έδειξαν από νωρίς τις άγριες προθέσεις-εντολές για την καταστολή των κινητοποιήσεων.



Μία ημέρα αργότερα, την Παρασκευή, το χρώμα του αίματος ξέβαψε το «ρετούς» της συνόδου κορυφής του G8 και κηλίδωσε τα λευκά κολάρα της παγκοσμιοποίησης. Εκείνο που ξέρουν όσοι πήγαν στη Γένοβα και όσοι ήθελαν αλλά δεν τα κατάφεραν να βρεθούν εκεί είναι ότι ο νεαρός που έπεσε νεκρός από σφαίρα της ιταλικής αστυνομίας χάθηκε μέσα στις ξέψυχες οιμωγές για «καλούς και κακούς» διαδηλωτές που βγήκαν από τα χείλη των ισχυρών συνοδεία θλίψης για το… ατυχές γεγονός.


«Αν το Σιάτλ και η Πράγα ήταν κινητοποιήσεις εξεγερμένων νέων, αν η Νίκαια ήταν κάτι που εξέφρασε περισσότερο τους εργαζομένους, σήμερα η Γένοβα γεφυρώνει την εξέγερση και τη διεκδίκηση με περιεχόμενο, τη σημερινή πάλη και όχι μόνο το όραμα» επισημαίνει ο κ. Κ. Αργαλειώτης από την Ελληνική Επιτροπή για τη Γένοβα. Μάλιστα εξηγεί ότι οι γενιές ανακατεύθηκαν στη Γένοβα. Ανθρωποι πάνω από τα 40 οι οποίοι είχαν «αποστρατευθεί», που δεν βλέπαμε πια στους χώρους διαμαρτυρίας, επανέκαμψαν στους δρόμους της Γένοβας. Νεολαίοι που τους κατέτασσαν στη γενιά της… αποχαύνωσης, στη γενιά των θεατών που η ατομική λύση ήταν η διέξοδος γι’ αυτούς, εντάσσονται σε μια συλλογικότητα που διεκδικεί, που τους χωρά, τους αντέχει και την αντέχουν.


* Στα πάρκα της Γένοβας


Γέμισαν τα πάρκα και τα γήπεδα της Γένοβας από ακτιβιστές. Ανάμεσά τους και οι Ελληνες στο στάδιο της Via dei Ciclamini (Ελληνική Επιτροπή και Αντικαπιταλιστική Αντι-ιμπεριαλιστική Επιτροπή), στο πάρκο Τζιαρντίνι Κουίντο Πιατσάλε Ρουσκουά (Πρωτοβουλία Γένοβα 2001) και σε άλλα σημεία οι διαδηλωτές από την Επιτροπή του ΠΑΜΕ (συνδικαλιστές του ΚΚΕ και συνεργαζόμενοι). Από εκεί ξεκίνησαν χθες για τη μεγάλη διαδήλωση κατά της παγκοσμιοποίησης που είχε μετατραπεί σε πορεία πένθους για τον νεκρό ακτιβιστή και ενάντια στη βαρβαρότητα της καταστολής. Η βάναυση στάση των αστυνομικών δυνάμεων έβγαλε στους δρόμους περισσότερο κόσμο. Κυριαρχεί το σύνθημα «Μόνη λύση η επανάσταση» («What solution? Revolution»). «Οι περιβόητοι ισχυροί του κόσμου βάφουν με αίμα τις συνόδους της βαρβαρότητας. Αυτή είναι η παγκοσμιοποίηση. Ετσι αντιλαμβάνονται τη δημοκρατία» λέει ο κ. Π. Κωνσταντίνου από την Πρωτοβουλία Γένοβα 2001. «We make history, they make misery…» φώναΒζαν ήδη από την Παρασκευή ­ την ημέρα της πολιτικής ανυπακοής ­ οι έλληνες διαδηλωτές μαζί με άλλους που βρίσκονταν στην Πιατσάλε Κένεντι, το σημείο σύγκλισης των ομάδων του Κοινωνικού Φόρουμ. Το εντυπωσιακό είναι ότι κάποιοι από τους Ελληνες που απελάθηκαν από την Ιταλία, στο λιμάνι της Ανκόνας, κατάφεραν μέσω Κέρκυρας να πάνε τελικά στη Γένοβα.


Οσοι πάντως επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα έμειναν με πικρή γεύση από τη μη συμμετοχή τους… Μα δεν είχαν σκεφθεί οι διοργανωτές από την Ελληνική Επιτροπή ότι θα γινόταν προσπάθεια να τους σταματήσουν; Πώς μπήκαν σε ένα πούλμαν όλα τα μέλη της Συντονιστικής; Γιατί κανένας δεν πιστεύει ότι ήταν τυχαίο πως ένα από τα τρία πούλμαν που επαναπροωθήθηκαν στην Ελλάδα είχε μέσα τους συντονιστές της Ελληνικής Επιτροπής (Δίκτυο για Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα, Διεθνιστική Εργατική Αριστερά, ΣΥΝ, ΟΚΔΕ, ΑΚΟΑ, η ελληνική ομάδα διεθνούς δράσης νέων Virus κ.ά.).


«Είχαμε φροντίσει να μην υπάρχει τίποτε επιλήψιμο μέσα στο πούλμαν ­ ούτε καν ξύλα για τα πανό ­ ώστε να μη βρει πάτημα η Αστυνομία για επαναπροώθηση στην Ελλάδα. Μπήκαμε όμως σε ένα πούλμαν γιατί θέλαμε να υπάρχει ενιαίο κέντρο. Καθένας από τη Συντονιστική ήταν υπεύθυνος ξεχωριστά για καθένα από τα 17 πούλμαν που πήγαιναν στη Γένοβα. Επίσης ήταν η πρώτη φορά που διοργανώσαμε μια τόσο μεγάλη κινητοποίηση με πούλμαν. Είχαμε συνεννοηθεί να κατεβούμε στα μπλοκ της Γένοβας όλοι μαζί, όπως είμαστε στα πούλμαν χωρισμένοι, ώστε να μη νιώθει ανασφάλεια και ο κόσμος που είχε έρθει μαζί μας χωρίς προηγούμενη πολιτική δράση» μας λέει ο κ. Ν. Γιαννόπουλος από το Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Ελληνικής Επιτροπής.


* Το σημαδεμένο πούλμαν


Το πούλμαν της Συντονιστικής είχε το Νο. 1 ενώ μέσα στο πλοίο οι ανακοινώσεις με την ντουντούκα έδιναν και έπαιρναν. Αλλωστε, όπως έλεγαν διαδηλωτές, προτού οι αστυνομικοί προχωρήσουν στην απομόνωση των τριών πούλμαν, ρωτούσαν ποια είναι αυτή η ομάδα των ακτιβιστών που χαιρετούσαν με θέρμη τις αριστερές αντιπροσωπείες. «Ισως τότε έκαναν την επιλογή για να απομονώσουν το λεωφορείο με τη Συντονιστική» υπέθεταν άλλοι. Παρ’ όλο που μετ’ επιτάσεως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται τα περί «λίστας υπόπτων» που δόθηκαν στις ιταλικές αρχές, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής θεωρούν ότι «όλα συνέβησαν με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης στο πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας των «15» για καταστολή του κινήματος της Γένοβας». Μάλιστα την Πέμπτη ένα ακόμη πλοίο με έλληνες διαδηλωτές, το Super Fast 4, επί πέντε ώρες είχε εντολή να καθυστερήσει τον ελλιμενισμό του στην Ανκόνα και όταν επιτροπή διαδηλωτών πολιόρκησε το γραφείο του πλοιάρχου ώστε να τους δώσει εξηγήσεις ο πλοίαρχος τους είπε ότι οι ιταλικές αρχές είχαν ενημερωθεί για την παρουσία «69 ραπορταρισμένων» διαδηλωτών!


ΑΘΗΝΑ Διαψεύδει τις ιταλικές αρχές


Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Παν. Μπεγλίτης με χθεσινή δήλωσή του «απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ως ανυπόστατες» τις ιταλικές αιτιάσεις ότι η απαγόρευση εισόδου των 150 Ελλήνων στην Ανκόνα οφείλεται στο γεγονός πως «έφεραν μαζί τους οπλισμό». Ο κ. Μπεγλίτης σημειώνει ότι, παρά το αίτημα των ελληνικών αρχών για την προσκόμιση στοιχείων αναφορικά με τις παραπάνω αιτιάσεις, «οι ιταλικές αρχές δεν προσκόμισαν απολύτως τίποτε», και ζήτησε για άλλη μια φορά την προσκόμιση στοιχείων γιατί, όπως αναφέρει, «σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για χονδροειδή και κατασκευασμένη ανακρίβεια, η οποία προκαλεί εύλογες απορίες για τη σκοπιμότητά της».