Οι δρόμοι της φωτιάς




Μια νεαρή και όμορφη δικηγόρος έκανε την άσκησή της εν έτει 1979 στο δικηγορικό γραφείο του κ. Νώντα Ζαφειρόπουλου, μετέπειτα βουλευτή της ΝΔ. Λεγόταν τότε Γιάννα Παρθένη- Δασκαλάκη και πρόκειται για τη σημερινή πρόεδρο του «2004» Γιάννα Αγγελοπούλου. Αυτό το γνωρίζουν ελάχιστοι άνθρωποι. Ακόμη λιγότεροι θυμούνται την πολιτική καριέρα της κυρίας Αγγελοπούλου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: πώς και γιατί την επέλεξε ο κ. Μ. Εβερτ το 1986 ή γιατί της βάφτισε το παιδί ο κ. Κ. Μητσοτάκης. Σχεδόν κανένας δεν θυμάται πώς «φτιάχτηκε» η οικογένεια Αγγελοπούλου από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, για να πάμε ακόμη παλαιότερα. Βέβαια όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία αν η κυρία Αγγελοπούλου δεν ήταν σήμερα το αφεντικό του «Αθήνα 2004» και αν οι Αγώνες δεν αποτελούσαν το κορυφαίο εθνικό γεγονός για όλους τους Ελληνες.


Οπως θα δούμε, δεν είναι τυχαίο ότι για τη θέση του αφεντικού την πρότεινε ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής. Οι σχέσεις της κυρίας Αγγελοπούλου με τη ΝΔ είναι παλιές και φωτίζουν πολλά σημερινά γεγονότα. Δίνουν, εν πρώτοις, απάντηση στο γιατί η Ρηγίλλης φοβάται ότι, «αν πετύχει, η Γιάννα θα θέλει την αρχηγία της ΝΔ το 2004».


Ωσπου να φθάσουμε βέβαια εκεί έχουμε καιρό. Προς το παρόν παρακολουθούμε τις σχέσεις της κυρίας Αγγελοπούλου με τη ΝΔ να μπαίνουν σε κρίση.



Οταν προ ημερών ο κ. Καραμανλής διάβασε τα πρωτοσέλιδα σχόλια των εφημερίδων περί «χλιδής του 2004» αντέδρασε όπως περίπου και ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης. Είπε δύο λέξεις: «Ως εδώ». Η ΝΔ πρότεινε με θέρμη την κυρία Αγγελοπούλου για τη θέση της προέδρου της Επιτροπής του «2004» γιατί τη θεωρεί «δικό της παιδί». Εχει όμως αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από ορισμένες επιλογές της. Αυτό το Σαββατοκύριακο ο κ. Καραμανλής θα συσκεφθεί με τους συμβούλους του στο εξοχικό της Ραφήνας για να οριοθετήσουν τη στρατηγική του κόμματος σε σχέση με την ηγεσία του «2004» που συνοψίζεται στην εξής φράση: «Δεν εξυπηρετεί τη ΝΔ να ταυτιστεί με τη Γιάννα».


Η Ρηγίλλης έχει σχέσεις εικοσαετίας με την κυρία Αγγελοπούλου. Ελάχιστα στελέχη της ΝΔ είναι ακόμη στο περιβάλλον της. Ολοι όμως διηγούνται μια ιστορία γι’ αυτήν. Τη θυμούνται ακόμη ασκούμενη δικηγόρο στο γραφείο του κ. Νώντα Ζαφειρόπουλου το 1979. Εκείνη την εποχή ο μετέπειτα βουλευτής της ΝΔ κρατούσε ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία στην Αθήνα. Δραστήρια, όμορφη και φιλόδοξη, έτσι την περιγράφουν. Ηταν παντρεμένη εκείνη την εποχή με τον επιχειρηματία Παρθένη, με τον οποίον είχαν αποκτήσει μια κόρη. Η προσωπική της φιλία με τον επιχειρηματία κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη την έφερε το 1986 ως το γραφείο του κ. Μητσοτάκη, τότε ισχυρού προέδρου της ΝΔ. Κρήτες και οι τρεις, δεν δυσκολεύτηκαν να συνεννοηθούν.


Χάρη στη διαμεσολάβηση του κ. Μητσοτάκη η νεαρή δικηγόρος τοποθετήθηκε στο ψηφοδέλτιο του κ. Μ. Εβερτ που διεκδικούσε τη δημαρχία της Αθήνας. Κάποιοι έχουν να λένε ως σήμερα για τα πολυτελή και μοντέρνα γραφεία που είχε ανοίξει στο Κολωνάκι ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος η κυρία Παρθένη-Δασκαλάκη! Ηταν το ντεμπούτο της στην πολιτική. Τον Απρίλιο του 1989 τοποθετήθηκε στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών της ΝΔ μετά από πρόταση του κ. Μητσοτάκη. «Είχε κάποιες ενστάσεις ο Μητσοτάκης αλλά εκάμφθησαν» σχολιάζει άνθρωπος που βρισκόταν τότε στο περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού. Οσοι τη θυμούνται εκείνη την εποχή λένε ότι η κυρία Δασκαλάκη είχε μεγάλη επιτυχία στην κομματική βάση της ΝΔ. Ενα στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης διηγείται την εξής σκηνή από την προεκλογική εκστρατεία της στην Α’ Αθηνών. Ανεβασμένη σε μια εξέδρα, με τολμηρή για την εποχή αμφίεση, χαιρετούσε διά χειραψίας τους καλεσμένους της στα πρώτα καθίσματα και οι οπαδοί της παραληρούσαν. Είχε προφανώς φαντασία και θέληση που ξεπερνούσαν τα όρια ενός συντηρητικού κόμματος. Εξελέγη με το σπαθί της βουλευτής στην Αθήνα. Αυτή η αστραπιαία άνοδος κάνει ορισμένους στη Ρηγίλλης να σχολιάζουν: «Αν εξελέγη πανηγυρικά τότε ως άγνωστη δικηγόρος, σήμερα μπορεί να τα αποκτήσει όλα στη ΝΔ».


Δεν είχαν περάσει μερικές εβδομάδες από την εκλογή της και εκλήθη μαζί με άλλους βουλευτές της ΝΔ να συνοδεύσει τον κ. Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Γινόταν στο Φανάρι μια μεγαλειώδης εκδήλωση για τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πατριαρχείου. Χορηγός της ανακαίνισης ήταν η οικογένεια του επιχειρηματία Αγγελόπουλου, η οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς με το Πατριαρχείο. Εκεί η βουλευτής της ΝΔ γνώρισε τον κ. Θ. Αγγελόπουλο και λίγο αργότερα παντρεύτηκαν. Για χάρη του θυσίασε τη βουλευτική έδρα της. Η ιστορία λέει ότι η επιδέξια δικηγόρος κατάφερε να εκδώσει το διαζύγιό της με τον κ. Παρθένη σε 23 ημέρες σπάζοντας κάθε ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά. Πρωθυπουργός πια ο κ. Μητσοτάκης ξαναβρέθηκε μαζί της στο Φανάρι. Αυτή τη φορά για να βαπτίσει το δεύτερο παιδί της πρώην βουλευτού του με τον κ. Αγγελόπουλο. Οι σχέσεις τους από τότε δυνάμωσαν. «Είναι πολιτικό παιδί μου η Γιάννα, όπως και ο Αβραμόπουλος» έχει πει ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Προ ετών η κυρία Αγγελοπούλου και ο κ. Μητσοτάκης τιμήθηκαν από την Ενωση Βρακοφόρων Κρήτης. Πήγαν μαζί στη γιορτή, ήπιαν και διασκέδασαν με την καρδιά τους σκανδαλίζοντας τον κ. Γ. Κεφαλογιάννη που δεν είχε προσκληθεί στην εκδήλωση. Χαρακτηριστική «νεοδημοκρατική» σκηνή που πέρασε τότε απαρατήρητη. Τελικά ποιος κατέλαβε τη θέση της κυρίας Δασκαλάκη στην Α’ Αθηνών; Ο πρώτος επιλαχών στη λίστα και πρώην αφεντικό της κ. Ν. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος είδε τη μαθήτριά του να φθάνει πολύ ψηλά. Ο κύκλος ολοκληρώνεται εδώ.


Ο δεύτερος κύκλος αφορά την οικογένεια του συζύγου της η οποία έχει παραδοσιακούς δεσμούς με τον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή. Πρωθυπουργός ο Καραμανλής το 1961 βοήθησε τη Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελοπούλου να εξελιχθεί σε βαριά βιομηχανία. Την προτίμησε μάλιστα από τα τσιμέντα «Ηρακλής» της οικογένειας Τσάτσου. Ο ίδιος ο βασιλιάς Παύλος εγκαινίασε με τον Καραμανλή την πρώτη υψικάμινο των Αγγελόπουλων στο εργοστάσιο της Ελευσίνας. Αυτό δεν το ξέχασε ποτέ η οικογένεια. Η ιστορία λέει ότι ο κ. Π. Αγγελόπουλος στήριξε οικονομικά τον Καραμανλή όσα χρόνια ήταν αυτοεξόριστος στο Παρίσι. Ηταν από τους πρώτους που έτρεξαν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τον Καραμανλή το ’74. Το πρόσωπό του έχει αποτυπωθεί στις φωτογραφίες δίπλα στον ιδρυτή της ΝΔ, ανάμεσα στο πλήθος που παραληρούσε. Πίστευε και αγαπούσε τον Καραμανλή ο κ. Π. Αγγελόπουλος.


Αυτούς ακριβώς τους δεσμούς συντηρεί ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ. Οι σχέσεις του με την οικογένεια Αγγελοπούλου έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία της παράταξης. Γνωρίζει πιθανόν από παιδί ο κ. Καραμανλής, όταν ήταν ακόμη στα γόνατα του θείου του, τους ήρωες αυτής της ιστορίας. Το ‘φερε έτσι ο τροχός της πολιτικής που σήμερα διασταυρώνεται ο ίδιος ως αρχηγός της ΝΔ με ένα σημαντικό μέλος της οικογένειας, την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου. Οσοι γνωρίζουν καλά και τους δύο λένε ότι «οι χαρακτήρες τους δεν ταιριάζουν». Αλλες κοινωνικές σχέσεις, άλλο στυλ. Ο κ. Καραμανλής ενοχλήθηκε ιδιαίτερα όταν η πρόεδρος του «2004» εξεδίωξε πρόσφατα από το ολυμπιακό σχήμα τον κ. Ν. Καραχάλιο που είναι φίλος του. Και θυμώνει πολύ όταν ακούγεται στους νεοδημοκρατικούς κύκλους ότι «η Γιάννα θα προβάλει αρχηγικές αξιώσεις αν η ΝΔ χάσει τις επόμενες εκλογές».