Το ρεκόρ όλων των εποχών στη συγκομιδή σταυρών κατέχει η κυρία Βάσω Παπανδρέου, η οποία στις εκλογές του 1993 έλαβε 256.831 σταυρούς, οι οποίοι αντιπροσώπευαν ποσοστό 65,38% των ψήφων που πήρε το ΠαΣοΚ στην περιφέρειά της (Β’ Αθηνών) σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση. Διατήρησε την πρωτιά και στις εκλογές του 1996, όταν κατετάγη πρώτη με 127.678 σταυρούς, οι οποίοι όμως αυτή τη φορά ποσοστιαία αντιπροσώπευαν μόνο το 38,22% των ψηφοδελτίων του κόμματός. Ποσοστιαία στην ίδια αναμέτρηση βρέθηκαν υψηλότερα δύο υποψήφιοι της Α’ Αθηνών (όπου φυσικά οι υποψήφιοι, αλλά και οι σταυροί, είναι λιγότεροι) με κοινά χαρακτηριστικά το ότι ήταν γόνοι πρώην πρωθυπουργών και πολιτεύονταν για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη περιφέρεια: Ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος στο παρελθόν πολιτευόταν στην Αχαΐα, πήρε 100.355 σταυρούς, που αντιπροσώπευαν το 69,86% των ψήφων του ΠαΣοΚ. Τον ξεπέρασε σε απόλυτους αριθμούς η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία μετακομίζοντας από την Ευρυτανία συγκέντρωσε 101.278 σταυρούς, οι οποίοι όμως αντιπροσώπευαν ποσοστό 64,15% των ψηφοφόρων της ΝΔ στην Α’ Αθηνών.


* Ποσοστά αποδοχής


Από την «αχανή» Β’ Αθηνών, στην οποία οι ψηφοφόροι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε 43 υποψηφίους για κάθε κόμμα, σταυρώνοντας ως πέντε εξ αυτών, υψηλά σε ποσοστά βρέθηκαν το 1996 οι πρώτοι των τριών μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων: η κυρία Μαρία Δαμανάκη με 47.943 σταυρούς προτιμήθηκε από το 64,10% των ψηφοφόρων του Συνασπισμού, ο κ. Ορ. Κολοζώφ με 37.158 από το 62,06% όσων επέλεξαν το ΚΚΕ και ο κ. Ι. Δημαράς με 26.840 από το 52,85% όσων προτίμησαν το ΔΗΚΚΙ. Ο πρώτος σε σταυρούς από τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας κ. Ι. Βαρβιτσιώτης έλαβε 98.513 σταυρούς που ποσοστιαία αντιστοιχούσαν στο 35,66% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Σε ποσοστά αποδοχής από τους ψηφοφόρους του κόμματός τους την υψηλότερη θέση σε όλη την Επικράτεια κατέλαβε στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση ο κ. Μ. Μουσταφά που εξελέγη στη Ροδόπη, προτιμώμενος από το 86,67% των ψηφοφόρων του Συνασπισμού, ο οποίος είχε εδώ άλλους τρεις υποψηφίους. Σε ποσοστά ακολούθησε ο εκλεγείς στη μονοεδρική περιφέρεια της Σάμου κ. Κ. Καραμηνάς, ο οποίος έχοντας μόνον έναν συνυποψήφιο συγκέντρωσε το 83,35% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης (η οποία ωστόσο αποφάσισε να μην τον έχει υποψήφιο στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση). Από τους μη εκλεγέντες τα υψηλότερα ποσοστά των κομμάτων τους κατέλαβαν για το ΚΚΕ ο κ. Π. Κοσιώνης, ο οποίος έλαβε στην Αχαΐα το 72,27% των σταυρών του κόμματός του, και για την Πολιτική Ανοιξη ο κ. Ακης Γεροντόπουλος, με ποσοστό 76,74% των ψήφων του κόμματός του στον Εβρο.


Το 50% των ψήφων του ΠαΣοΚ προσέγγισε στην Α’ Θεσσαλονίκης ο υπουργός κ. Ευ. Βενιζέλος ενώ στην ίδια περιφέρεια ο ­ τότε βουλευτής και τώρα αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ­ κ. Κ. Καραμανλής συγκέντρωσε το 48% των ψήφων της ΝΔ. Ποσοστά άνω του 50% των ψήφων των κομμάτων τους συναντούμε κυρίως στις μικρές περιφέρειες (διεδρικές και τριεδρικές). Υψηλότερα εξ αυτών βρέθηκαν ο κ. Δ. Θάνος (εξελέγη με το ΠαΣοΚ στη διεδρική Φωκίδα με ποσοστό σταυρών 76,31%), ο πρώην υπουργός κ. Ι. Κεφαλογιάννης (ποσοστό 74,34% των ψήφων της Νέας Δημοκρατίας στο διεδρικό Ρέθυμνο) και ο επίσης πρώην υπουργός κ. Α. Παπαδόπουλος (στη διεδρική Θεσπρωτία «σταυρώθηκε» από το 72,86% των ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ). Από τους εκλεγέντες στις προηγούμενες εκλογές τον μικρότερο (απόλυτο) αριθμό σταυρών έλαβαν οι εκλεγέντες με τα μικρά κόμματα, χάρις στην περίφημη ρύθμιση περί «εξομάλυνσης». Ηταν κατά σειράν ο κ. Απ. Τασούλας (εξελέγη με το ΚΚΕ στον Νομό Ιωαννίνων, λαμβάνοντας 1.584 σταυρούς), ο κ. Σ. Δανέλλης (εξελέγη βουλευτής Ηρακλείου του Συνασπισμού με 1.698 σταυρούς), η κυρία Μαρία Μπόσκου (με το ΚΚΕ στην Ημαθία έλαβε 1.804 σταυρούς), η κυρία Νίτσα Λουλέ (1.857 σταυρούς στη Λάρισα με τον Συνασπισμό) ο κ. Ε. Αποστόλου (στην Εύβοια με τον Συνασπισμό πήρε 1.877 σταυρούς) και ο κ. Ι. Καρακώστας (έλαβε 1.968 σταυρούς με το ΔΗΚΚΙ στην Αιτωλοακαρνανία, στην οποία τώρα κατέρχεται ως υποψήφιος του ΠαΣοΚ).


Για 19η συνεχή φορά θέτει υποψηφιότητα βουλευτού ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει χωρίς εξαίρεση σε όλες τις μεταπολεμικές εκλογικές αναμετρήσεις, αρχής γενομένης το 1946. Εκτοτε και με εξαίρεση τις εκλογές του 1974, όταν έμεινε για πρώτη και μοναδική φορά εκτός Βουλής, έχει εκλεγεί 17 φορές βουλευτής και με δεδομένο ότι ως πρώην πρωθυπουργός δεν χρειάζεται σταυρό θα επανεκλεγεί στις 9 Απριλίου για 18η φορά. Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα ρεκόρ χωρίς προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία του τόπου, στην οποία δεν έχει υπάρξει άλλος πολιτικός με τόσο μακρά παρουσία στη Βουλή.


* Πριν από τη χούντα


Πέραν του κ. Μητσοτάκη, από τους υποψηφίους αυτής της αναμέτρησης κατά την προδικτατορική περίοδο εξελέγησαν βουλευτές άλλοι τέσσερις, οι οποίοι συμμετέχουν ανελλιπώς στις συνθέσεις του Κοινοβουλίου μετά το 1974. Είναι οι κκ. Ι. Κεφαλογιάννης (διεκδικεί την επανεκλογή του για 13η φορά στο Ρέθυμνο, του οποίου ­ με εξαίρεση το 1964 ­ είναι συνεχώς βουλευτής από το 1958, αρχικά με την ΕΡΕ και εν συνεχεία με τη ΝΔ), Ι. Βαρβιτσιώτης (επίσης επιδιώκει τη 13η επανεκλογή του, καθώς εκλέγεται συνεχώς από το 1961 στη Β’ Αθηνών με την ΕΡΕ και τη ΝΔ, αλλά αυτή τη φορά θα έχει την ασφάλεια του ψηφοδελτίου Επικρατείας), Αχ. Καραμανλής (εκλέγεται συνεχώς από το 1963 με την ΕΡΕ και τη ΝΔ στις Σέρρες), Ι. Χαραλαμπόπουλος (σταθερά βουλευτής από το 1963, τις δύο πρώτες φορές με την Ενωση Κέντρου στη Μεσσηνία και από το 1974 με το ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών). Προδικτατορικός βουλευτής είναι και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Συνασπισμού κ. Μ. Γλέζος, ο οποίος εξελέγη το 1951 και το 1961 με την ΕΔΑ, αλλά και τις δύο φορές η εκλογή του ακυρώθηκε, επανήλθε όμως στο Κοινοβούλιο το 1981 και το 1985 ως συνεργαζόμενος με το ΠαΣοΚ και για ένα μικρό διάστημα διετέλεσε και ευρωβουλευτής.


Από τους εκλεγέντες για πρώτη φορά το 1974 λίγοι είναι αυτοί που επιμένουν (11) και λιγότεροι (τέσσερις) όσοι άντεξαν όλα αυτά τα χρόνια το κυνήγι του σταυρού. Ξεχωρίζει ο Πρόεδρος της απερχόμενης σύνθεσης της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνης, που εκλέγεται αδιαλείπτως στις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου του ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών. Ανελλιπώς βουλευτής Ηλείας με το ΠαΣοΚ είναι ο κ. Ι. Σκουλαρίκης, όπως και ο κ. Γ. Τζιτζικώστας με τη Νέα Δημοκρατία στη Β’ Θεσσαλονίκης. Σταθερά στην Α’ Θεσσαλονίκης εκλέγεται ο κ. Σ. Παπαθεμελής, ο οποίος στις δύο πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις εισήλθε στη Βουλή με την Ενωση Κέντρου – Νέες Δυνάμεις και την ΕΔΗΚ και από το 1981 είναι βουλευτής του ΠαΣοΚ.


* Αυτοί που επιμένουν


Μικρό διάστημα εκτός Βουλής έμεινε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Μ. Εβερτ, ο οποίος πήρε μέρος σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις της μεταπολίτευσης, αλλά το διάστημα 1986-1989 παραιτήθηκε από βουλευτής καθώς είχε εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων.


Μία εκλογή έχουν χάσει αυτή την περίοδο οι κκ. Γ. Παναγιωτόπουλος (εκλέγεται στην Καβάλα με τη Νέα Δημοκρατία και έμεινε εκτός μόνο το 1990), Αλ. Παπαδόγγονας (στην Α’ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, εκτός του Νοεμβρίου του 1989), Β. Κοντογιαννόπουλος (στην Ηλεία με τη Νέα Δημοκρατία, έμεινε εκτός μόνο το 1993 και τώρα είναι υποψήφιος με το ΠαΣοΚ στη Β’ Αθηνών) και Κ. Μπαντουβάς (ήταν βουλευτής Ηρακλείου με το Κέντρο το 1974 και το 1977, δεν εξελέγη το 1981, επανήλθε το 1985 ως βουλευτής του ΠαΣοΚ αρχικά στη Β’ Αθηνών και από το 1989 ξανά στο Ηράκλειο, στο οποίο αυτή τη φορά θα είναι υποψήφιος του ΔΗΚΚΙ). Επιμένουν επίσης δύο από τους εκλεγέντες με τη Νέα Δημοκρατία στην πρώτη μεταδικτατορική Βουλή, οι κκ. Αθ. Κονταξής (έξι φορές βουλευτής Αρτας) και Αν. Νεράντζης (τέσσερις φορές βουλευτής Β’ Πειραιώς), οι οποίοι πάντως, όπως και ο κ. Μπαντουβάς, συμμετείχαν στην τελευταία σύνθεση του Κοινοβουλίου ύστερα από αποφάσεις του Εκλογοδικείου με τις οποίες ακυρώθηκαν οι έδρες συνυποψηφίων τους που είχαν λάβει περισσότερους σταυρούς αλλά είχαν κωλύματα εκλογιμότητας.


Γέροντες και μαθητούδια



Από άποψη ηλικιών γηραιότερος όλων είναι ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Μικρότερος κατά έναν μήνα είναι ο πρώην υπουργός κ. Ευ. Γιαννόπουλος, που γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου. Ακολουθεί ο κ. Χαραλαμπόπουλος, που γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1919. Στον αντίποδα νεότερος όλων όσοι συμμετείχαν στην τελευταία σύνθεση της Βουλής είναι ο βουλευτής Αχαΐας του ΠαΣοΚ κ. Δ. Κουτσόγιωργας (γεννηθείς στις 19.12.1968) και ακολουθούν ο κ. Π. Καμμένος, βουλευτής από το 1993 με τη ΝΔ στην Α’ Αθηνών (γεννήθηκε στις 12.5.1965) και ο κ. Αθ. Αλευράς, βουλευτής της Α’ Αθηνών με το ΠαΣοΚ από το 1994 (γεννήθηκε στις 18.3.1963). Αξιομνημόνευτη είναι η περίπτωση του βουλευτή του ΠαΣοΚ στην Α’ Θεσσαλονίκης κ. Χ. Καστανίδη, ο οποίος αν και είναι μόλις 44 ετών έχει ήδη στο ενεργητικό του σχεδόν 20ετή συνεχή κοινοβουλευτική θητεία, αφού εισήλθε στη Βουλή το 1981, με τη συμπλήρωση του 25ου έτους της ηλικίας του (γεννήθηκε στις 11.7.1956) που αποτελεί το όριο για την απόκτηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.