Την επομένη ημέρα της συνέντευξης Τύπου της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα στο Ζάππειο Μέγαρο η πρώτη σελίδα του «Ριζοσπάστη» δεν περιείχε ούτε μισή αράδα που να αφορούσε το θέμα για το οποίο έγινε, δηλαδή τις θέσεις του ΚΚΕ για τη νέα τάξη πραγμάτων και τη λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση». Αναφερόταν αποκλειστικά στις προσωπικότητες που στήριζαν με δηλώσεις τους το ΚΚΕ υπό τον τίτλο «Μέτωπο λαϊκό – ΚΚΕ ισχυρό – Τώρα»! Η κριτική μάλιστα που ασκούσε ο «Ρ» την επομένη για τον τρόπο που κάποιες εφημερίδες κάλυψαν το σχετικό ρεπορτάζ διατυπώνοντας την άποψη ότι «υποβάθμισαν» τις δηλώσεις στήριξης στο ΚΚΕ, ενίσχυε την εκτίμηση ότι το ζητούμενο για τον Περισσό δεν ήταν τόσο οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, αλλά αυτό που αποτύπωνε ως γεγονός πια ο υπότιτλος του «Ρ», ότι δηλαδή «η συνέντευξη Τύπου μετατράπηκε σε βήμα στήριξης και συμπαράταξης με το ΚΚΕ στις εκλογές της 9ης Απρίλη»!


Είναι προφανές ότι το κλίμα που είχε δημιουργηθεί μετά τη δήλωση-παρέμβαση του βουλευτή του κόμματος κ. Μήτσου Κωστόπουλου απασχολούσε την ηγεσία του κόμματος, που επέλεξε να συνοδεύσει την πρώτη επίσημη προεκλογική εμφάνιση της γενικής γραμματέως του ­ και πρώτη συνέντευξη Τύπου μετά την κίνηση Κωστόπουλου ­ με ένα καστ ηχηρών ονομάτων από τον χώρο των τεχνών και των γραμμάτων που είτε θα κοσμούν τα ψηφοδέλτια του κόμματος είτε απλώς θα το στηρίζουν δημοσίως. Παράλληλα οι διαδικασίες συγκρότησης των ψηφοδελτίων ολοκληρώνονται και ήδη σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες της χώρας έχουν κάνει τη δημόσια εμφάνισή τους οι υποψήφιοι του ΚΚΕ.


* Στην Αττική και στον Πειραιά


Τα ψηφοδέλτια της Αττικής συνήθως αργούν περισσότερο από ό,τι των άλλων περιφερειών. Για την ώρα έχουν ξεκαθαρίσει εκτός των υποψηφιοτήτων της κυρίας Λιάνας Κανέλλη στην Α’ Αθηνών και της κυρίας Παπαρήγα στη Β’ Αθηνών (και στη Λέσβο), εκείνη του νυν βουλευτή κ. Ορ. Κολοζώφ και του πρώην βουλευτή κ. Αντ. Σκυλλάκου που θα καταλάβει τη θέση του κ. Κωστόπουλου στη Β’ Αθηνών. Στην Αθήνα θα κατέλθουν ακόμη ο κ. Μ. Αγγουράκης, ο συνδικαλιστής κ. Γ. Σταυρόπουλος, ο κ. Γ. Σκιαδιώτης (στην Α’ Αθηνών), οι κυρίες Τασία Τατσούλη και Αλεξάνδρα Μπαλού, ο κ. Π. Τσουκαλάς, ο κ. Ν. Σερετάκης, ο κ. Τ. Φέτσης και ο κ. Ν. Παπακωνσταντίνου.


Στον Πειραιά ήδη έχουν ξεκαθαρίσει οι υποψηφιότητες του κ. Σ. Χαλβατζή, που από την Α’ Πειραιώς μετακομίζει στη Β’, καθώς και των συνυποψηφίων του στην ίδια περιφέρεια κ. Α. Ζαζόπουλου, του ναυτεργάτη κ. Γ. Μανουσογιαννάκη και του κ. Μ. Νουφαρίτση. Στον Πειραιά επίσης κατέρχονται ο ναυτεργάτης κ. Γ. Μαρίνος (στην Α’ Πειραιώς) και οι κκ. Τ. Χρυσανθακόπουλος, Δ. Χασανάκος, Κ. Τζατζάνης, Θ. Παναγόπουλος, ο συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ κ. Η. Σταμέλος και το στέλεχος του ΚΚΕ κ. Β. Ξένος.


Στο Υπόλοιπο Αττικής κατέρχονται ο πρώην βουλευτής κ. Δ. Κουμπούρης και ο κ. Β. Τοπαλιανίδης.


Από την πολιτική κίνηση «Κομμουνιστική Ανανέωση» η δικηγόρος κυρία Αλέκα Ζορμπαλά και ο δημοσιογράφος κ. Θύμιος Παπανικολάου τοποθετούνται στην Α’ Αθηνών, ενώ στη Β’ Αθηνών ο κ. Αθ. Βερναδάκης και στη Β’ Πειραιώς η κυρία Σέβη Καραφυλλάκη.


Στη Θεσσαλονίκη και στην περιφέρεια


Στη Θεσσαλονίκη εκτός του κ. Κ. Ζουράρι στην ίδια περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης κατέρχεται το στέλεχος του ΚΚΕ κ. Ν. Χριστάνης. Στη συμπρωτεύουσα υποψήφιοι θα είναι ακόμη οι κκ. Γ. Κατσαρός, Θ. Κυριακίδης, Γ. Ρίσκος, Κ. Σαπρανίδης, Τ. Πασχαλούδης και η κυρία Ηλέκτρα Ραΐζη (που επανήλθε στο ΚΚΕ από τον ΣΥΝ). Πιθανότατες θεωρούνται οι υποψηφιότητες των κκ. Β. Αχτσή, Χ. Χουρδάκη, Α. Πετρίδη και Γ. Ζιώγα.


Στην Κέρκυρα υποψήφιοι είναι ο γιατρός κ. Θ. Γουλής, ο έμπορος κ. Αλ. Λιτσαρδόπουλος και ο μηχανικός του εμπορικού ναυτικού κ. Β. Δημητράς.


Στη Σάμο η κυρία Αγγελική Βαλεοντή- Δεμερτζή (από την ΟΓΕ) και ο μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος κ. Ν. Α. Μουρσελάς.


Στην Καβάλα ο μηχανολόγος μηχανικός κ. Β. Λιόγκας, ο συνδικαλιστής κ. Αλ. Λουβουλούδης, ο βιοτέχνης κ. Κ. Μακέδος, ο αγρότης κ. Μ. Μαυροφώτης και το στέλεχος του κόμματος και παλαιός ΕΔΑΐτης κ. Π. Ροδάς.


Στη Λάρισα οι κκ. Τ. Τσιαπλές, Α. Παπαστεργίου και Χαρ. Αρχοντής, μέλος της ΠΑΣΕ (από την «Κομμουνιστική Ανανέωση»).


Στην Κρήτη ο κ. Αντ. Ουρανός (πιθανόν στο Ρέθυμνο), στην Εύβοια το μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ κ. Κ. Παρασκευάς, στα Ιωάννινα οι κκ. Απ. Τασούλας (νυν βουλευτής) και Αλ. Σπύρου, στην Πρέβεζα ο πολιτικός μηχανικός κ. Κ. Κωτσαντής και πιθανόν ο κ. Τ. Τόκας. Στη Λέσβο θα είναι ο νυν βουλευτής κ. Στ. Σκοπελίτης, στην Αρτα «παίζουν» τα ονόματα των κκ. Ν. Γιαννούλη, Κ. Παπαϊωάννου, Ν. Γλυνάτση και Β. Ζιώβα και στη Μαγνησία έχει οριστικοποιηθεί η υποψηφιότητα του μέλους της «Κομμουνιστικής Ανανέωσης» κ. Απ. Παπαδόπουλου.


Ποιοι θα αρκεσθούν στη στήριξη


Αιχμή του προεκλογικού δόρατος, όσον αφορά τις προσωπικότητες από τον χώρο των τεχνών, θα αποτελέσει για το ΚΚΕ η δήλωση στήριξης των κκ. Θάνου Μικρούτσικου, Βασίλη Παπακωνσταντίνου και Διονύση Τσακνή, που έχουν δημοσιοποιήσει την πρόθεσή τους «παρά τις διαφωνίες (τους) σε ιδεολογικά θέματα και ειδικότερα σε ζητήματα Τέχνης και Πολιτισμού, να στηρίξουν σε αυτές τις εκλογές το ΚΚΕ για να δυσκολέψουν όσους επιβουλεύονται το μέλλον της νέας γενιάς». Σύμφωνα με πληροφορίες θα αρκεστούν στη δήλωση στήριξης και δεν θα είναι υποψήφιοι. Αντιθέτως υποψήφιοι θα είναι οι περισσότεροι ­ αν όχι όλοι ­ από τους 17 ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που υπογράφουν κάλεσμα στήριξης στο ΚΚΕ ­ μεταξύ αυτών οι ηθοποιοί κκ. Τίτος Βανδής και Κ. Καζάκος, οι δημοσιογράφοι κκ. Χρ. Θεοχαράτος και Γ. Τσαπόγας, ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας κ. Θ. Παπαμάργαρης, ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Σαμαράς, ο καθηγητής του Παντείου κ. Γ. Ρούσσης, καθώς πιθανότατα και η πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθηγήτρια κυρία Μαρία Δεληβάνη-Νεγρεπόντη. Ακόμη δεν είναι σαφές τι θα γίνει με τον πρύτανη του ΕΜΠ κ. Θ. Ξανθόπουλο, η δήλωση του οποίου ωστόσο δεν αναφέρεται σαφώς στο ΚΚΕ, αλλά εμμέσως, και αποτελεί «κάλεσμα αντίστασης» που βρίσκεται στο στάδιο της συλλογής υπογραφών. Εκκρεμεί ακόμη η περίπτωση του καθηγητή κ. Β. Φίλια, ενώ συζητούνται ονόματα όπως του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Δ. Μπαρτζώκα κ.ά. Δήλωση στήριξης του ΚΚΕ έκανε και ο γλύπτης κ. Κυριάκος Ρόκος, ενώ πλέον θέμα Μαγκάκη δεν τίθεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες.


Στη Θεσσαλονίκη θα είναι υποψήφιος ο καθηγητής αρχαιολογίας κ. Γ. Χουρμουζιάδης, στην Κέρκυρα ο καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Χάρης Ξανθουδάκης, ενώ πιθανότατα στη Μεσσηνία ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Τρύφων Κωστόπουλος. Υποψήφιες αναμένεται να είναι και πάλι οι ηθοποιοί Μπέτυ Βαλάση, Αννα Φόνσου και Ελένη Γερασιμίδου, ενώ συζητούνται και τα ονόματα της κυρίας Νίκης Τριανταφυλλίδη, του κ. Φοίβου Ταξιάρχη και βεβαίως του κ. Β. Κολοβού. Εκ νέου υποψήφιοι αναμένεται να είναι και οι καθηγητές κκ. Γ. Σαρηγιάννης (ΕΜΠ) και Μιχ. Μερακλής. Ο κατάλογος υποψηφιοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού πάντως δεν κλείνει εδώ και η συμπλήρωσή του θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες.