Στην τελική ευθεία μπαίνουν πλέον μετά και την προκήρυξη των εκλογών για την 9η Απριλίου (Κυριακή των Νηστειών…) οι δραστηριότητες των κομμάτων της αριστεράς σχετικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους. Οι κομματικοί μηχανισμοί δουλεύουν στο «φουλ» και οι επαφές των στελεχών τους με προσωπικότητες που επιδιώκεται να πλαισιώσουν τους εκλογικούς συνδυασμούς κορυφώνονται. Η κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης καθιστά τις προσπάθειες αυτές ιδιαίτερα σημαντικές. Η φάση των διερευνητικών προσεγγίσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει πλέον το «κλείδωμα» των υποψηφιοτήτων.


Στόχος των κομμάτων της κοινοβουλευτικής αριστεράς είναι οι εκλογικές «μεταγραφές» που θα σημειωθούν να προβάλουν όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικά ένα ευρύτερο προφίλ ικανό να προσελκύσει και ευρύτερο αριθμό ψηφοφόρων και παράλληλα να αποτελέσουν τη συμβολική απάντηση στα σενάρια περί αριστερής διεύρυνσης του κυβερνώντος κόμματος είτε μέσω ενδεχόμενων συμμετοχών στα ψηφοδέλτιά του είτε μέσω των γνωστών δηλώσεων στήριξής του από πρόσωπα που προέρχονται από τον ανανεωτικό αριστερό χώρο.


Για κάθε ένα από τα κόμματα της αριστεράς, βεβαίως, οι προσδοκώμενες συνεργασίες εξαρτώνται από την πολιτική «ανοιγμάτων» που ακολουθεί και είθισται να παραπέμπουν σε μακροπρόθεσμους πολιτικούς στόχους πέραν των εκλογικών ορίων. Εν ολίγοις να σηματοδοτούν την πολιτική συμμαχιών που επιδιώκει το κάθε κόμμα να οικοδομήσει στο μέλλον.Για την ώρα και τα τρία κόμματα κινούνται στην κατεύθυνση της εξασφάλισης συμμετοχών-«εκπλήξεων» στα ψηφοδέλτιά τους. ΤΟ ΚΚΕ



Η όλο και σαφέστερη οριοθέτηση του ΚΚΕ έναντι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ καθορίζει και τα «ανοίγματά» του προς τις προσωπικότητες εκείνες που προτιμά να πλαισιώνουν τα ψηφοδέλτιά του. Παράλληλα, ωστόσο, δυσχεραίνει και τις κινήσεις του προς όσους θα προτιμούσαν μια πιο «συνεργάσιμη αριστερά». Οι προθέσεις του Περισσού πάντως είναι σαφείς: να συμπεριληφθούν στις εκλογικές λίστες του «κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες που δεν σκύβουν το κεφάλι, δεν συμβιβάζονται». Η αναβαθμισμένη υποψηφιότητα της κυρίας Λιάνας Κανέλλη, καθώς και εκείνη του κ. Κ. Ζουράρι, θεωρούνται μάλλον βέβαιες παρά τους προβληματισμούς που διατυπώνονται από στελέχη και μέλη του ΚΚΕ που μιλούν για «εθνικιστικές αποκλίσεις» της πρώτης και «νεορθόδοξες κορώνες» του δευτέρου (θυμίζουν μάλιστα πρόσφατη τηλεοπτική εμφάνισή του όπου κατακεραύνωνε προκαταβολικά τον Πρωθυπουργό για ενδεχόμενη επιλογή της Κυριακής των Βαΐων ως ημέρας των εκλογών).


Από εκεί και πέρα οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν να έχουν πραγματοποιηθεί «ανοίγματα» προς τον πρώην υπουργό και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Γεώργιο-Αλέξανδρο Μαγκάκη και τον δημοσιογράφο-συγγραφέα κ. Βασίλη Ραφαηλίδη. Θέμα δεν τίθεται για τον κ. Περικλή Κοροβέση που επιλέγει την «πολιτική των πολιτών» μέσα από τον Δήμο Αθηναίων, δημοτικός σύμβουλος του οποίου εξελέγη με το ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ. Πιθανότατη θεωρείται, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η συμμετοχή στελεχών που αποχώρησαν εσχάτως από την ΑΚΟΑ (του κ. Γ. Μπανιά) και δημιούργησαν την πολιτική κίνηση «Κομμουνιστική Ανανέωση». Ο ΣΥΝ


Οι παρουσίες προσωπικοτήτων από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς στο Διαρκές Συνέδριο που συνεχίζεται σήμερα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας συμβολίζει την απαρχή της εκλογικής συνεργασίας με κάποιους τουλάχιστον από αυτούς. Ετσι, στο τελευταίο στάδιο των όποιων αποφάσεων βρίσκονται οι συζητήσεις με τον κ. Μανώλη Γλέζο, τον γραμματέα της ΑΚΟΑ κ. Μπανιά (τον διεκδικεί και το ΔΗΚΚΙ, ενώ διερευνητικές κινήσεις υπήρξαν και από το ΚΚΕ δίχως όμως αποτέλεσμα), τον κ. Δημήτρη Παπαχρήστο από τη γενιά του Πολυτεχνείου, τον καθηγητή κ. Κώστα Βεργόπουλο, τον κ. Γιάννη Σχίζα από τον οικολογικό χώρο («Οικοτοπία») και την πρώην βουλευτή ­ επίσης από τον οικολογικό χώρο ­ κυρία Μαρίνα Δίζη.


Σχεδόν βέβαιες θεωρούνται οι υποψηφιότητες του καθηγητή Σεισμολογίας κ. Βασίλη Παπαζάχου και του καθηγητή Οικονομικών κ. Γιάννη Μηλιού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.


Ο ΣΥΝ επιδιώκει οι συνεργασίες του να εκφράσουν «την δυναμική της αριστεράς, των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας» και να στηρίζονται «στην ισότιμη βάση, με σεβασμό των ιδιαιτεροτήτων». ΤΟ ΔΗΚΚΙ


Η Χαλκοκονδύλη καταβάλλει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε οι συμμετοχές στα ψηφοδέλτια του ΔΗΚΚΙ να μην «περιχαρακώνουν» το εκλογικό ακροατήριό του στον πασοκικό χώρο, αλλά να συμβολίζουν μια ευρύτερη ανταπόκριση των θέσεών του στην αριστερά. Τα περιθώρια ωστόσο κρίνονται, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, μικρά και έτσι μοιραία ο κ. Δ. Τσοβόλας θα κινηθεί στον χώρο των δυσαρεστημένων του ΠαΣοΚ ­ άλλωστε σε αυτόν κυρίως προσβλέπει ­ και στους κεντρώους. Πιθανότατες κρίνονται για την ώρα οι υποψηφιότητες του οικονομολόγου κ. Γιώργου Βασιλακόπουλου, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ και πρώην Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού, και του δικηγόρου κ. Τάκη Παππά, επίσης μέλους της ΚΕ του ΠαΣοΚ και πρώην προέδρου του ΔΣΑ.