Η απόφαση των Βρυξελλών να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα σύγκλισης «ξεκλειδώνει» ουσιαστικά τις κάλπες στην Ελλάδα. Η έγκριση θα γίνει σε δύο στάδια: αύριο από τη Νομισματική Επιτροπή και την προσεχή Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου από το Συμβούλιο Eco/Fin. Εφεξής η Ελλάδα αρκεί να εκπληρώσει το κριτήριο του πληθωρισμού (η μόνη εκκρεμότητα που παραμένει) για να καταθέσει αίτηση εισδοχής στην ΟΝΕ και να βαδίσει σε εκλογές.


Η κυβέρνηση θα ζητήσει (σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) την ανανέωση της λαϊκής εντολής για να χειρισθεί το μείζον θέμα της ένταξης στην ΟΝΕ στην πορεία προς το Συμβούλιο Κορυφής της 19ης και της 20ής Ιουνίου, όπου θα ληφθεί και τυπικά η απόφαση. Η κυβέρνηση θα καλέσει τον ελληνικό λαό να της αναθέσει αυτή την ευθύνη.


Θα υπενθυμίσει ταυτοχρόνως ότι η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Κ. Καραμανλής έχουν σταθερά αμφισβητήσει την ανορθωτική πορεία της ελληνικής οικονομίας μιλώντας ακόμη και για «λογιστικά τερτίπια» και άρα έχουν αντικειμενική αδυναμία να υποστηρίξουν την ελληνική υποψηφιότητα ενώπιον των εταίρων. Η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 8 Φεβρουαρίου κλείνει άλλη μία εκκρεμότητα προτού ο τόπος βαδίσει προς τις κάλπες. Κατά μια ερμηνεία του άρθρου 33 του Συντάγματος, ο κ. Κ. Στεφανόπουλος θα αναλάβει καθήκοντα την επομένη της εκλογής του. Αλλά και στην περίπτωση που η ορκωμοσία γίνει στις 10 Μαρτίου (ημερομηνία λήξης της πρώτης θητείας του) πάλι δεν δημιουργείται εμπλοκή στην εκλογική διαδικασία.


Η αίσθηση που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι εκλογές μπορεί να γίνουν οποιαδήποτε ημερομηνία μετά την 1η Μαρτίου. Από τη στιγμή που θα «κλειδωθεί» και η ΟΝΕ με την αίτηση εισδοχής που θα υποβάλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαντωνίου, η χώρα θα μπορεί να εξοικονομήσει το κόστος μιας μακράς εκλογικής περιόδου επιλέγοντας την ταχεία αναμέτρηση. Ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, σε σύσκεψη του εκλογικού επιτελείου της οποίας προήδρευσε, έδωσε εντολή να έχουν ολοκληρωθεί η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΠαΣοΚ και οι υπόλοιπες εκλογικές ετοιμασίες ως τα τέλη Φεβρουαρίου.



Προς το παρόν η κυβέρνηση αναμένει κατά κύριο λόγο τον δείκτη του πληθωρισμού προκειμένου να αποφασίσει την ημερομηνία των εκλογών. Αν η Ελλάδα πιάσει το κριτήριο του πληθωρισμού μέσα στον Ιανουάριο, τότε δεν αποκλείεται να επισπευσθεί η αίτηση εισδοχής στην ΟΝΕ και να έχουμε εκλογές στις 19 ή 26 Μαρτίου.


Αν πάλι κάτι τέτοιο δεν καταστεί εφικτό τον Ιανουάριο και χρειασθεί να περιμένει τον Φεβρουάριο, τότε η αίτηση εισδοχής θα γίνει τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και οι εκλογές στις 16 ή 23 Απριλίου. Με δεδομένο ότι η απόκλιση για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν μόλις 0,1 μονάδα, καμία εξέλιξη δεν μπορεί να αποκλεισθεί ή να θεωρηθεί πιθανότερη από την άλλη.


* Τον φεβρουάριο οι αποφάσεις


Η οριστική απόφαση θα ληφθεί πάντως τον Φεβρουάριο ­ ακόμη και αν δεν ανακοινωθεί αμέσως για προφανείς λόγους… Το κυβερνητικό επιτελείο έχει καταλήξει στην εκτίμηση ότι η πολιτική συγκυρία είναι απολύτως ευνοϊκή για το ΠαΣοΚ και θα γίνει ακόμη ευνοϊκότερη μέσα στο κλίμα που θα δημιουργήσει η αίτηση εισδοχής και μόλις αρχίσουν να αποδίδουν οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους αγρότες που βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης.


Την εκτίμηση αυτή λέγεται ότι τεκμηριώνουν έρευνες σε επί μέρους εκλογικές περιφέρειες αλλά και η ανάλυση των ποιοτικών στοιχείων όλων των ως τώρα δημοσκοπήσεων. Παρά ταύτα η οριστική απόφαση δεν θα ληφθεί προτού παραδοθούν στο εκλογικό επιτελείο και ερμηνευθούν καταλλήλως νέες πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, πράγμα που αναμένεται να γίνει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.


Απομένει ο «παράγων Χρηματιστήριο». Επειτα από πολλές συσκέψεις και συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου, η κυβέρνηση αλλά και προσωπικά ο Πρωθυπουργός φαίνεται να καταλήγουν στην εκτίμηση ότι «στη σημερινή του κατάσταση το Χρηματιστήριο δεν αποτελεί πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση». Η εκτίμηση αυτή αποσυνδέει την απόφαση των εκλογών από την πορεία του Χρηματιστηρίου.


Οι πρόσφατες αισιόδοξες εκτιμήσεις περί ραγδαίας ανόδου του Χρηματιστηρίου έχουν διαψευσθεί επανειλημμένα. Ετσι πιο ψύχραιμα τώρα, κορυφαίος οικονομικός παράγων της κυβερνήσεως σημειώνει ότι «το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα δύο μήνες τώρα και κατά πάσα πιθανότητα σε αυτά θα συνεχίσει να κινείται και το επόμενο δίμηνο». Κατά την εκτίμηση αυτή δεν προκύπτει καθοριστική εμπλοκή του Χρηματιστηρίου στην εκλογική διαδικασία.


* Το παιχνίδι με το Χρηματιστήριο


Οι ίδιοι παράγοντες παραδέχονται βεβαίως ότι θα μπορούσε να προκύψει πολιτική εμπλοκή του Χρηματιστηρίου σε περίπτωση που ο δείκτης έκανε βουτιά κάτω από τις 5.000 μονάδες (δυσμενής για την κυβέρνηση) ή περνούσε ξανά τις 6.000 (ευμενής για την κυβέρνηση). Αλλά είναι μάλλον εμφανές ότι δεν πολυπιστεύουν ούτε τη μία ούτε την άλλη εκδοχή.


Επ’ αυτού άλλωστε σημειώνουν ότι «η κυβέρνηση έχασε τις ευρωεκλογές με το Χρηματιστήριο σε μεγάλη άνοδο και άρχισε να αναστρέφει το κλίμα με το Χρηματιστήριο να πέφτει. Συνεπώς η εμπλοκή του Χρηματιστηρίου στα πολιτικά πράγματα είναι σχετική…».


Την εκτίμηση αυτή μάλλον δεν συμμερίζονται στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, τα οποία θεωρούν ότι γύρω από το Χρηματιστήριο «παίζεται πολιτικό παιχνίδι» και ότι η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει ενεργά για τη στήριξη του δείκτη. Ο Πρωθυπουργός πάντως έλαβε από το οικονομικό επιτελείο τη διπλή διαβεβαίωση ότι αφενός τα λεγόμενα περί εμπλοκής της ΝΔ στο Χρηματιστήριο είναι αναληθή ή εξαιρετικά διογκωμένα (ότι δεν εξελίσσεται δηλαδή κάποια «συνωμοσία της Σοφοκλέους»...) και αφετέρου ότι ούτε οι δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης είναι ανεξάντλητες.


* Προεκλογικές προετοιμασίες


Με άλλα λόγια η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει στην άποψη ότι ακόμη και αν η ΝΔ θέλει προεκλογικά να ρίξει το Χρηματιστήριο λίγα πράγματα μπορεί να κάνει για να το επιτύχει πέρα από τις δηλώσεις του εκπροσώπου της. Και ότι η ίδια μπορεί να επιβλέψει τη σταθεροποίησή του αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να το εκτινάξει στα ύψη. Τουλάχιστον όχι για μια ολόκληρη προεκλογική περίοδο… Περισσότερο λοιπόν πρέπει να την απασχολεί η διαφύλαξη του κατώτατου ορίου (πολιτικής) ασφάλειας παρά η δημιουργία μιας τεχνητής χρηματιστηριακής ευφορίας.


Κατά τα άλλα οι προεκλογικές προετοιμασίες του ΠαΣοΚ προχωρούν με ραγδαίο ρυθμό. Η επικοινωνιακή στρατηγική και η διαφημιστική εκστρατεία είναι σχεδόν έτοιμες. «Το ερώτημα είναι πότε θα κολλήσουμε τις αφίσες!» έλεγε χαριτολογώντας στέλεχος της κυβερνητικής παράταξης που μετέχει στο επικοινωνιακό επιτελείο.


«Πρώτα ο πολίτης» διακήρυξε χθες ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στην πρώτη Πανελλήνια Συνάντηση της Τρίτης Ηλικίας. Ο κ. Κ. Σημίτης, αφού είπε ότι ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης παραμένει η βελτίωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων, αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων που πρόσφατα εξαγγέλθηκαν για τη βελτίωση της θέσης των οικονομικά ασθενεστέρων, των ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των συνταξιούχων αγροτών και αποκάλυψε ότι τα επόμενα χρόνια η ανάπτυξη, η ευημερία και η αλληλεγγύη της κοινωνίας θα στηρίζονται σε τρεις ισχυρούς παράγοντες:


* Στο Σχέδιο Ανάπτυξης της χώρας των 15 τρισ. δρχ. που περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες στο Γ’ ΚΠΣ κατά 50% μεγαλύτερες από το Β’ ΚΠΣ.


* Στον κοινωνικό προϋπολογισμό ύψους 45 τρισ. δρχ. για την τετραετία 2000-2004 που θα περιλαμβάνει δημόσιες και ιδιωτικές δαπάνες και που θα χρηματοδοτήσει έργα κοινωνικής στήριξης και κοινωνικά δίκτυα για την αλληλεγγύη και τη συνοχή.


* Στα 9,5 τρισ. δρχ. τα οποία θα δοθούν στα πλαίσια της αγροτικής πολιτικής.


Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε το διεθνές δίκαιο να είναι το πλαίσιο αναφοράς στις σχέσεις μας.


Οι λίστες και η διεύρυνση


Η διαδικασία κατάρτισης των συνδυασμών έχει προχωρήσει. Ο κ. Π. Αυγερινός και ο κ. Α. Παπαδόπουλος ανέλαβαν μάλιστα με εντολή του Πρωθυπουργού να επιταχύνουν αυτή τη διαδικασία και να σηματοδοτήσουν τη διεύρυνση του ΠαΣοΚ σε όμορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους με την προσέγγιση νέων προσώπων.


Στην προαναφερθείσα σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι τα νέα αυτά πρόσωπα δεν θα αναζητηθούν μόνο με όρους Κεντροδεξιάς / Κεντροαριστεράς αλλά και μεταξύ αυτών που αναπτύσσουν κοινωνική δράση σε επί μέρους χώρους. Το χρονικό όριο που δόθηκε από τον κ. Σημίτη για να ολοκληρωθεί η διαδικασία είναι τα τέλη Φεβρουαρίου.