Το ΚΚΕ, ως την τελευταία διάσπασή του, ανέπτυσσε μεγάλη οικονομική – επιχειρηματική δραστηριότητα, ήταν ιδιοκτήτης πολλών εταιρειών και είχε συμμετοχή σε ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα οι «κομματικές επιχειρήσεις» ήταν αγωγοί για τη διοχέτευση στην Ελλάδα της οικονομικής βοήθειας που έπαιρνε το ΚΚΕ από τη Σοβιετική Ενωση. Η ομάδα που διαχειριζόταν τα οικονομικά περιελάμβανε τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Χαρ. Φλωράκη και τους δύο πιο έμπιστούς του, τους Νίκο Καλούδη και Αντώνη Αμπατιέλο. Ως τώρα δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι ελάμβαναν ιδιαίτερη μέριμνα για τα οικονομικά των συγγενών της ηγεσίας. Τώρα αποδεικνύεται, από έκθεση σοβιετικού διπλωμάτη ύστερα από δείπνο που παρέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Φλωράκη, ότι ο κομμουνιστής ηγέτης αξιοποιούσε τη θέση και το κύρος του για να ζητήσει βοήθεια από τη Μόσχα για εταιρεία της οποίας πρόεδρος ήταν ο ανιψιός του κ. Τζων Φλωράκης και θα εμπορευόταν διάφορα σοβιετικής προέλευσης προϊόντα. Η εταιρεία αυτή θα προσπόριζε εισοδήματα στον πρόεδρό της και εν μέρει μόνο στο κόμμα…





Κείμενο συνομιλίας του πρεσβευτή της ΕΣΣΔ στην Ελλάδα Ι. Ι.
Ουνταλτσόφ με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Χ. Φλωράκη και το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Αμπατιέλο.


24 Νοεμβρίου 1978


Απόρρητο – Αντ. αρ. 1


Από το ημερολόγιο του Ουνταλτσόφ Ι. Ι.


Μαζί με τον εμπορικό ακόλουθο της ΕΣΣΔ στην Ελλάδα Β. Β. Νοβάκοφσκι προσκάλεσα τους σσ. Χ. Φλωράκη και Α. Αμπατιέλο σε δείπνο. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την επιθυμία των συντρόφων, στην πορεία της συζήτησης θίχτηκαν ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται με την εξασφάλιση οικονομικής υποστήριξης στο ΚΚΕ μέσω εμπορικών διόδων.


Ο σ. Φλωράκης με ενημέρωσε για τη σύσταση της νέας εταιρείας VET, οι μετοχές της οποίας ανήκουν κατά 65% σε συντρόφους. Επικεφαλής της εταιρείας VET βρίσκεται ο πεπειραμένος και εύπορος έμπορος, ιδιοκτήτης επίσης μιας σειράς άλλων βιομηχανικών και τουριστικών εταιρειών κ. Τζων Φλωράκης, ανιψιός του σ. Χ. Φλωράκη. Ο σ. Φλωράκης ζήτησε να δοθεί στην εταιρεία VET η δυνατότητα να συμμετάσχει στο ελληνοσοβιετικό εμπόριο σε κανονική εμπορική βάση. Τόνισε ότι τα κέρδη από τη δραστηριότητα της εταιρείας VET θα χρησιμοποιηθούν σε σημαντικό βαθμό προς όφελος του ΚΚΕ.


Από την πλευρά μας είπαμε στους συντρόφους ότι η δραστηριοποίησή τους προς αυτή την κατεύθυνση θα λάβει την απαραίτητη υποστήριξη και την με κάθε μέσο αρωγή από τον Σοβιετικό οργανισμό εξωτερικού εμπορίου. Υπογραμμίσαμε επίσης ότι το εμπορικό έργο του κόμματος πρέπει να οικοδομηθεί σε στέρεα και σοβαρά θεμέλια και τους συμβουλεύσαμε να διδαχθούν από την ανάλογη πείρα άλλων αδελφών κομμάτων σε καπιταλιστικές χώρες.


Στη συνέχεια ο σ. Φλωράκης παρακάλεσε τον εμπορικό ακόλουθο να αγοραστούν από την εταιρεία VET για το έτος 1978-1979 έως και 25 χιλιάδες τόνοι εσπεριδοειδών.


Ο σ. Νοβάκοφσκι είπε ότι η εμπορική αντιπροσωπεία της ΕΣΣΔ έχει ήδη εγκαθιδρύσει επαγγελματικές επαφές με την εταιρεία VET. Ειδικά το τμήμα Β/Ο της Energomassexport παραχώρησε σε αυτήν το έργο κατασκευής επικουρικών τμημάτων του υδροηλεκτρικού σταθμού Πουρνάρι, ενώ διεξάγονται συνομιλίες για την υπογραφή συμβολαίων και για άλλα είδη εργασίας με αυτό το αντικείμενο.


Οσον αφορά την αγορά εσπεριδοειδών από την εταιρεία VET, υπάρχει πραγματικά τέτοια δυνατότητα και θα υλοποιηθεί με παραλαβή σοβιετικών παραγγελιών τέτοιου είδους εμπορευμάτων σύμφωνα με τις συνηθισμένες εμπορικές συνθήκες.


Στην παράκληση του σ. Φλωράκη και του σ. Αμπατιέλου να συναφθεί με την εταιρεία VET συμβόλαιο για την προμήθειά της με 500 χιλιάδες τόνους τσιμέντο, καθώς επίσης και με ένα-δύο εμπορικά σκάφη-ψυγεία μικρής χωρητικότητας, ο σ. Νοβάκοφσκι απάντησε ότι θα ρωτήσει τον ανάλογο όμιλο εξωτερικού εμπορίου και θα τους ενημερώσει αμέσως για την απόφαση.


Στην παράκληση του σ. Αμπατιέλου να εξεταστεί η δυνατότητα ναύλωσης σκαφών από τις ελληνικές εταιρείες Tomarin και Interveiv shipping corporation ο σ. Νοβάκοφσκι υποσχέθηκε να μεταφέρει το θέμα στον αρμόδιο εκπρόσωπο της Β/Ο Sovfraht στην Ελλάδα.


Στη συζήτηση πήρε μέρος και ο Α’ γραμματέας της πρεσβείας Β. Ε. Πιάτιχ.


Σημείωση: «Υλοποιήθηκαν στις 28 Νοεμβρίου 1978 τα εξής:


α) Με την εταιρεία VET υπογράφηκε συμβόλαιο για την προμήθεια της ΕΣΣΔ τον Δεκέμβριο τρ. έ. με 4 χιλιάδες τόνους λεμόνια και 10 χιλιάδες τόνους πορτοκάλια.


β) Εξετάστηκαν οι προτάσεις για την προμήθεια της εταιρείας VET με τσιμέντο και σκάφη-ψυγεία από τις Β/Ο Strojmaterialintorg και Β/Ο Sudoimport.


γ) Σύμφωνα με πληροφορίες του σ. Γκοροχόφ, εκπροσώπου της Β/Ο Sovfraht, οι εταιρείες Tomarin και Interveiv συμπεριλήφθηκαν στο μόνιμο κατάλογο της Β/Ο για τη ναύλωση σοβιετικών φορτίων».


Ο Πρεσβευτής στην Ελλάδα


Ι. Ουνταλτσόφ