ΕΝΩ στις 6 σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί να αποπλεύσει για την Αδριατική το αντιτορπιλικό «Θεμιστοκλής», το ΓΕΝ έδωσε εντολή σε δύο ρυμουλκά και ένα πυροσβεστικό του Πολεμικού Ναυτικού να βρίσκονται έξω από τον Ναύσταθμο Σαλαμίνας σε ετοιμότητα ώστε, αν παραστεί ανάγκη, να διευκολύνουν τον απόπλου του αντιτορπιλικού. Οργανώσεις (που ελέγχονται κυρίως από το ΚΚΕ), εργατικά σωματεία, αλλά και σύλλογοι γονέων έχουν εξαγγείλει για σήμερα το απόγευμα διάφορες εκδηλώσεις στην πύλη και ανοιχτά του ναυστάθμου με στόχο την παρεμπόδιση του σκάφους να πλεύσει προς την αποστολή του. Παρόμοιες διαδηλώσεις έγιναν χθες και προχθές το απόγευμα.


Ο αρχηγός του Στόλου αντιναύαρχος Γ. Θεοδωρουλάκης πήρε εντολή από το ΓΕΝ να θέσει υπό τη διακριτική του ευχέρεια την ώρα απόπλου του σκάφους ώστε να αναχωρήσει χωρίς να δημιουργηθούν επεισόδια. Ο κυβερνήτης του «Θεμιστοκλής» (έχει πλήρωμα 340 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και ναύτες) αντιπλοίαρχος Κούβαρης έχει σαφέστατη εντολή να αποτρέψει κάθε απόπειρα παρεμπόδισης της πορείας του σκάφους προς τον προορισμό του. Πάντως το υπουργείο Εθνικής Αμυνας εκτιμά ότι τελικά θα πρυτανεύσουν η λογική και το εθνικό συμφέρον, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα και όταν το σκάφος αναχωρήσει θα μειωθούν και οι τόνοι της άρνησης στρατευμένων και αξιωματικών να αναλάβουν υπηρεσία δήθεν επειδή οι μονάδες τους μετέχουν σε ΝΑΤΟϊκές αποστολές.


Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που απασχολεί τους επιτελείς στο ΓΕΕΘΑ δεν είναι η άρνηση των τριών ναυτών του «Θεμιστοκλής» να επιβιβαστούν στο πλοίο ούτε η δήλωση ενός μόνιμου αξιωματικού ότι δεν πρόκειται να μετάσχει στην αποστολή, αλλά η διείσδυση στις Ενοπλες Δυνάμεις διαφόρων παραχριστιανικών και άλλων οργανώσεων, που ορισμένες από αυτές επιχειρούν να κάνουν πραγματική πλύση εγκεφάλου σε οπλίτες και αξιωματικούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μόνιμος αξιωματικός ο οποίος έχει τον βαθμό ανθυπλοιάρχου και δήλωσε ότι αρνείται να αναλάβει υπηρεσία στον «Θεμιστοκλή» επειδή θα μετάσχει σε περιπολίες στην Αδριατική, στα πλαίσια των υποχρεώσεων που έχει η χώρα μας προς το ΝΑΤΟ, προβάλλει καθαρά θρησκευτικούς λόγους και όχι πολιτικούς, όπως έκαναν οι τρεις ναύτες. Συγκεκριμένα ο ανθυποπλοίαρχος (το όνομά του βρίσκεται στη διάθεση του «Βήματος») δήλωσε ότι αρνείται να μετάσχει στην αποστολή γιατί «το ΝΑΤΟ είναι όργανο του διαβόλου που βομβαρδίζει αθώους πολίτες», φράσεις που τελευταίως χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον και από μητροπολίτες και άλλους ιερωμένους από τους άμβωνες των εκκλησιών. Ο ανθυποπλοίαρχος, ο οποίος, αν τελικά σήμερα δεν παρουσιαστεί, πέραν της βέβαιης απόταξης που τον περιμένει θα αντιμετωπίσει και τη σύλληψη και την παραπομπή του στο Αυτόφωρο, έχει απασχολήσει και άλλες φορές την υπηρεσία του αρνούμενος τη μισθοδοσία με πιστωτική κάρτα προβάλλοντας το επιχείρημα του… «666», ότι δηλαδή οι πιστωτικές κάρτες είναι όργανα του διαβόλου. Επιπλέον οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ έχουν διαπιστώσει ότι σε πολλές μονάδες στρατιώτες, σμηνίτες και ναύτες αρνούνται φαγητό κατά τις ημέρες νηστείας, ζητούν να απαγορευθεί η λειτουργία των τηλεοράσεων στα ΚΨΜ διαμαρτυρόμενοι για τυχόν προκλητικές ταινίες που προβάλλει η τηλεόραση, ενώ αναπαράγουν ομιλίες ή αποφθεύγματα διαφόρων ιερωμένων και διανέμουν στις μονάδες έντυπα θρησκευτικών οργανώσεων. Το ΓΕΕΘΑ απλώς επισημαίνει τα επεισόδια αυτά θεωρώντας ότι ο χειρότερος φανατισμός είναι ο θρησκευτικός φανατισμός.


Η πολιτική εκμετάλλευση της αναχώρησης του «Θεμιστοκλή» για αποστολή του ΝΑΤΟ στην Αδριατική πέρασε ήδη τα όρια του Πολεμικού Ναυτικού και εξαπλώθηκε (με μεμονωμένες όμως περιπτώσεις) και σε άλλες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων. Προχθές ένας… σμηνίτης, ο Ν. Αργυρίου, της 112 Πτέρυγας Μάχης της Ελευσίνας, με επιστολή προς τις εφημερίδες προειδοποιεί και αυτός ότι θα αρνηθεί υπηρεσία αν η μονάδα του κληθεί σε αποστολή του ΝΑΤΟ(!), ενώ άλλοι 84 οπλίτες από διάφορες μονάδες με έγγραφες δηλώσεις τους αναφέρουν ότι «δεν πολεμούν για τα συμφέροντα άλλων» και… καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι υπηρετεί τα συμφέροντα των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


Αν οι τρεις ναύτες που έχουν κοινοποιήσει την πρόθεσή τους να μην επιβιβαστούν σήμερα το απόγευμα στον «Θεμιστοκλή» επιμείνουν στην απόφασή τους, τότε (κατά το ΓΕΝ) τους περιμένει το Ναυτοδικείο με τη σοβαρή κατηγορία (σε περίοδο γενικής επιστράτευσης που ισχύει ακόμη στη χώρα) της «άρνησης εκτέλεσης υπηρεσίας», ενώ οποιοσδήποτε άλλος ναύτης δεν παρουσιαστεί σήμερα στο πλοίο αυτομάτως θεωρείται λιποτάκτης.