Ε
ρωτήματα προκαλεί ο θάνατος του ρουμάνου κακοποιού Σορίν Ματέι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός χθες το πρωί μέσα στο κελί του στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Ο θάνατός του διαπιστώθηκε από τον εφημερεύοντα γιατρό του νοσοκομείου των φυλακών κ. Ιω. Κούτρα, στις 10.55 μ.μ. Την ώρα εκείνη ο κ. Κούτρας, επειδή έκρινε πως έπρεπε να σταματήσει η καταστολή, πήγε στο κελί με μια νοσοκόμα για να του αλλάξουν τον ορό, συνοδευόμενος και από τον εισαγγελέα Εφετών και επόπτη των φυλακών κ. Π. Μανταγιουζίδη. Ο Ματέι ένιωθε ενοχλήσεις και δυσφορία από τις 9 το πρωί.


Ο κ. Κούτρας υποστήριξε αργότερα πως ο Ματέι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο των φυλακών από το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας σε καταστολή, κατάσταση που δεν επέτρεπε την εξέτασή του από τους γιατρούς του Κορυδαλλού, χωρίς φάκελο ή συνοδευτική διάγνωση, στις 6.30 το απόγευμα της Παρασκευής. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε νωρίτερα με τους γιατρούς του Νοσοκομείου Νίκαιας, του είπαν να ενεργήσει σύμφωνα με την κρίση του σχετικά με τη θεραπευτική αγωγή που θα έπρεπε να ακολουθήσει ο Ματέι. Πάντως, ο διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Νίκαιας, κ. Γ. Αλεξίου, λέει ότι ο Ματέι είχε πολλαπλά θραύσματα επιπολής, δηλαδή εξωτερικά τραύματα από τα θραύσματα της χειροβομβίδας. Οι γιατροί τού έκαναν λεπτομερείς εξετάσεις, ακόμη και αξονική τομογραφία, ενώ εξετάστηκε και από νευροχειρουργό. Καμία από τις εξετάσεις δεν έδειξε την ύπαρξη εσωτερικού τραύματος ή τραύματος που να συνδέεται με κάποιο από τα εξωτερικά. Τα ζωτικά του όργανα ήταν σε καλή κατάσταση και η θεραπεία που ελάμβανε η συνηθισμένη για την περίπτωσή του.


Η μόνη διαφορά ήταν ότι από την αρχή της νοσηλείας του στον Ερυθρό Σταυρό έπαιρνε ισχυρή δόση υπνωτικών προκειμένου να βρίσκεται σε καταστολή, διαδικασία που συνέχισαν και στο Νοσοκομείο της Νίκαιας για να τον κρατούν ήρεμο ­ ο Ματέι ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών. Πάντως, παρά την καταστολή είχε επαφή με το περιβάλλον, όπως βεβαιώνουν οι δεσμοφύλακες που τον παρέλαβαν στον Κορυδαλλό. Προτού γίνει η μεταφορά του, οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου των φυλακών Κορυδαλλού ζήτησαν τη γνώμη της διοίκησης και των γιατρών του Κρατικού Νίκαιας, οι οποίοι τους απάντησαν ότι η κατάσταση του Ματέι δεν εμπνέει ανησυχία. Ο φάκελος με το ιατρικό ιστορικό του Ρουμάνου δεν έφθασε μαζί του στον Κορυδαλλό ­ οι γιατροί λένε ότι αυτή η καθυστέρηση είναι συνηθισμένη ­ αλλά τον συνόδευε γιατρός της Χειρουργικής Κλινικής, ο οποίος ενημέρωσε τους συναδέλφους του και τους παρέδωσε και ένα συνταγολόγιο με τέσσερα-πέντε φάρμακα, σύμφωνα με μαρτυρία δεσμοφύλακα.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, στις 13.15 χθες το μεσημέρι έφθασε στις φυλακές του Κορυδαλλού ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά κ. Δημ. Μπούκης, προκειμένου να προβεί στη διενέργεια νεκροψίας, μαζί με δύο ακόμη ιατροδικαστές. Επίσης, παραγγέλθηκε από το υπουργείο να ειδοποιηθεί η οικογένεια του Ματέι να διορίσει, εφόσον το επιθυμεί, τεχνικό σύμβουλο πραγματογνώμονα, σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, εκτός από παράλληλη παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά κ. Φλωράτου για τη διενέργεια νεκροψίας, παραγγέλθηκε από τον ίδιο και η διεξαγωγή ένορκης διοικητικής εξέτασης, για να διευκρινιστούν οι συνθήκες και τα αίτια θανάτου του Ματέι, ύστερα και από την πραγματοποίηση της νεκροψίας, καθώς και τα σχετικά με τις μεταγωγές του θανόντα από τον Ερυθρό Σταυρό στο Νοσοκομείο Νίκαιας και, από εκεί, στο Νοσοκομείο Κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού. Αναμένεται πλέον έκθεση από τον επόπτη-εισαγγελέα της φυλακής, κ. Παύλο Μανταγιουζίδη, με τις δικές του πληροφορίες, θέσεις και απόψεις πάνω στο συμβάν. Σήμερα, Κυριακή, θα γίνει η νεκροτομή του Σορίν Ματέι.