Πρωτόγνωρα μέτρα ασφαλείας, περισσότερα από κάθε άλλη φορά, θα ληφθούν για τη φετινή 83η ΔΕΘ, αφού στους εγχώριους λόγους που επιβάλουν κάτι τέτοιο, ήρθε να προστεθεί το γεγονός ότι τιμώμενη χώρα είναι φέτος η Αμερική, με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ, να βρίσκονται στην πόλη κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Μάλιστα τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάστηκαν με τη συμμετοχή αξιωματικών αμερικανικών υπηρεσιών.

Πράκτορες του FBI πήραν μέρος σε σειρά συσκέψεων που έγιναν στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ, κατά τις ίδιες πηγές, τους δόθηκε δικαίωμα «εποπτείας» στα κέντρα επιχειρήσεων και στις κάμερες της ΕΛ.ΑΣ στη συμπρωτεύουσα για τις μέρες λειτουργίας της 83ης ΔΕΘ.

Αστυνομικός «κλοιός» και δύο εισαγγελείς

Στη Θεσσαλονίκη τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να βρεθούν χιλιάδες αστυνομικοί, οι οποίοι θα καταφτάσουν στην πόλη από όλη την Ελλάδα. Ο αριθμός τους ενδεχομένως να φτάσει και στις 5.000, καθώς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θέλει να έχει στη διάθεσή του όσο τον δυνατόν περισσότερο προσωπικό.

Προκειμένου να υπάρχει καλύτερος έλεγχος και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων, αλλά και σαφείς εντολές δράσεις σε περίπτωση που χρειαστούν, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Λάμπρος Τσόγκας, όρισε δύο εισαγγελείς να βρίσκονται σε σημεία κλειδιά το Σάββατο.

Η εισαγγελέας κυρία Χριστίνα Καπαμά θα λάβει θέση στο κέντρο επιχειρήσεων που θα βρίσκεται στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και η εισαγγελέας κυρία Αργυρή Κοτίνα θα βρίσκεται κοντά στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. που θα παραταχθούν στο χώρο της ΔΕΘ.

Πάνω από την πόλη θα πετά συνεχώς ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό να υπάρχουν καλύτερες οδηγίες για την κίνηση τόσο των διαδηλωτών, όσο και των αστυνομικών δυνάμεων που θα βρίσκονται στους δρόμους.

Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης

Η φετινή Διεθνής Έκθεση της Θεσσαλονίκης είναι αρκετά διαφορετική από τις προηγούμενες, καθώς η συγκυρία για την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν είναι και η καλύτερη, παρότι το κυβερνητικό επιτελείο διαφημίζει όπου μπορεί την έξοδο από τα μνημόνια.

Από τη μία η συμφωνία με την ΠΓΔΜ για την ονομασία της γειτονικής χώρας και από την άλλη οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις πολιτών, που σκοπεύουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στον Αλέξη Τσίπρα και το επιτελείο του.

Για το λόγο αυτό, η Ελληνική Αστυνομία θα προσπαθήσει να περιορίσει όσο το δυνατόν μπορεί το νέο συλλαλητήριο ενάντια στη «Συμφωνία των Πρεσπών», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Μόνο εύκολο δεν είναι, όπως τονίζουν οι αστυνομικοί, καθώς το αρκετά διαφορετικό πλήθος ενδεχομένως να έχει έντονες αντιδράσεις, όπως συνέβη με την περίπτωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης που προπηλακίστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη γενοκτονία των Ποντίων.

Την ίδια ώρα, όπως συμβαίνει «παραδοσιακά» κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις από συνδικάτα και σωματεία εργαζομένων, οι οποίες θα εξελιχθούν σε πορείες με τελικό προορισμό (αν αυτό επιτευχθεί) το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο.

Από τη δύσκολη εξίσωση που θα πρέπει να λύσει η ΕΛ.ΑΣ. δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι αντιεξουσιαστές, που παρεισφρύουν σε κάθε πορεία και στη συνέχεια αποκόπτονται για να ξεκινήσουν το δικό τους «ανταρτοπόλεμο» με τις αστυνομικές δυνάμεις, προκαλώντας καταστροφές.

Τιμώμενη χώρα οι ΗΠΑ

Το γεγονός ότι στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η τιμώμενη χώρα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προσθέτει ένα ακόμα «πονοκέφαλο» για τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας.

Την αμερικανική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος θα είναι επικεφαλής της αντιπροσωπείας που θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μαζί με τον κ. Ρος θα βρεθούν στο χώρο της Έκθεσης, αρκετά από τα στελέχη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του κόσμου όπως του Facebook, της Google, της Μicrosoft και της Lockheed Martin, ανεβάζοντας τον «βαθμό δυσκολίας» για την ασφαλή διαμονή τους.

Για να διευκολύνουν -αλλά και για να επιβλέψουν- τα σχέδια δράσης των ελλήνων αξιωματικών της αστυνομίας, το Αστυνομικό Μέγαρο της Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν εκπρόσωποι του FBI, οι οποίοι θα βρίσκονται στο Κέντρο Επιχειρήσεων και το Σάββατο, προκειμένου να έχουν εικόνα για το τι συμβαίνει στην πόλη.