Η εκδήλωση για τα 44 χρόνια από την ίδρυση του ΠαΣοΚ, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, άρχισε από νωρίς το απόγευμα πολύ πριν την ομιλία της Φώφης Γεννηματά στα πηγαδάκια των μελών και των φίλων του κόμματος. Ήταν φανερό ότι αυτή η επέτειος είχε κάτι ξεχωριστό από τις άλλες. Σηματοδότησε την αρχή της πορείας προς μια μάχη καθοριστική για το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης, τις επερχόμενες εκλογές. «Πότε θα τις κάνει ο Τσίπρας»; «Θα περάσουμε το διψήφιο ποσοστό;» «Θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ κάτω από το 20%;» «Θα πάρει αυτοδυναμία ο Μητσοτάκης;» Αυτά με ολίγο από ανασχηματισμό, Μαριλίζα και Παπακώστα κυριάρχησαν στις συζητήσεις.

«Θες απάντηση για το ποσοστό που θα πάρουμε; Κοίτα γύρω σου. Είναι εδώ όλες οι γενιές. Κοίτα εκεί, παιδιά που δεν είχαν γεννηθεί όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έφτιαξε το ΠαΣοΚ. Όταν μας φωνάξανε για να οργανώσουμε την εκδήλωση μαζευτήκαμε 200 άτομα. Τόσα δεν πάνε στις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Εγώ λέω ότι θα περάσουμε το 10% στις εθνικές εκλογές. Στις Ευρωεκλογές το διψήφιο το έχουμε στο τσεπάκι. Εδώ το 2014 που δεν τολμούσαμε να μιλήσουμε πήραμε 8%» λέει στην ομήγυρη γραμματέας νομαρχιακής της Αττικής.

Αυτό το κλίμα αισιοδοξίας δεν είναι το κυρίαρχο. Υπάρχει αισιοδοξία αλλά υπάρχει και μια στάση αναμονής. «Να δούμε τι θα δώσει και ο Τσίπρας στη ΔΕΘ, αν τα καταφέρει να μην κόψει και τις συντάξεις..» Υπάρχει και η αναμονή των πρώτων δημοσκοπήσεων. «Ξέρεις κάτι για μετρήσεις;» ήταν το πρώτο ερώτημα που δέχονταν οι δημοσιογράφοι που έμπαιναν στις συζητήσεις. Είναι φανερή η προσδοκία μιας μεγάλης πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνοδευτεί με αύξηση των ποσοστών του Κινήματος Αλλαγής. Οι έμπειροι εμφανίζονται ιδιαίτερα συγκρατημένοι.

Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η πόλωση που θα κυριαρχήσει στο προεκλογικό σκηνικό είναι πρόβλημα αλλά παράλληλα και ευκαιρία. Υπό την προϋπόθεση ότι θα επιτευχθεί το βασικό ζητούμενο της στρατηγικής που θα αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα. Την παρουσίαση ενός πολιτικού στίγματος που θα πείσει τους πολίτες ότι η εκλογική ενίσχυση του Κινήματος Αλλαγής είναι βασική προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα και προοδευτική διακυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Το ΠαΣοΚ, «έρχεται από μακριά». Το βίντεο που προηγήθηκε της ομιλίας της Φώφης Γεννηματά, παρουσίασε όλες τις στιγμές της πορείας του από την 3η Σεπτέμβρη μέχρι και την συρρίκνωση του μετά το ξέσπασμα της κρίσης και τα μνημόνια. Στο ερώτημα «μέχρι που μπορεί να πάει, με ποια στρατηγική και με ποιους συμμάχους» ανέλαβε να απαντήσει η Φώφη Γεννηματά.

Η ομιλία της Φώφης Γεννηματά

Στην ομιλία της η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι το ΠαΣοΚ έχοντας πλήρη συνείδηση και συναίσθηση των καιρών, «γνωρίζει καλά ότι αν δεν υπερβεί τον εαυτό του δεν μπορεί η χώρα και η παράταξη να εισέλθουν στη νέα εποχή».

«Προχωρούμε με το Κίνημα Αλλαγής. Είναι σταθερή απόφαση και επιλογή μας.Με γνώση ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε μόνο με το ΠΑΣΟΚ» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα. Αυτή η κληρονομιά είναι ζωντανή. Δεν τη χαρίζουμε σε κανένα και για τίποτα. Αλλά και δεν φοβόμαστε να χαράξουμε νέους δρόμους».

Για τις ερχόμενες εκλογές επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Κι αυτό σημαίνει να πάνε εκεί από όπου ήρθαν». Η κυρία Γεννηματά χρησιμοποίησε υψηλούς τόνους στην κριτική της που άσκησε στην κυβέρνηση: «Δεν είναι ούτε αριστεροί, ούτε προοδευτικοί, ούτε αποτελεσματικοί. Είναι μια ομάδα καιροσκόπων χωρίς ιδεολογική ταυτότητα. Που κινείται τυχοδιωκτικά με ένα και μοναδικό κριτήριο: την παραμονή της στην εξουσία. Όμως ό,τι και να κάνουν, έχουν πια τελειώσει. Αυτή είναι η τελευταία Κυβέρνηση μιας ομάδας που καταπάτησε αρχές και αξίες», τόνισε. Μάλιστα απευθυνόμενη στον Αλέξη Τσίπρα υπογράμμισε: «Το αριστερό σου πρόσωπο το έκαψες με τον Καμμένο. Ότι και να κάνεις κεντροαριστερό πρόσωπο δεν έχεις ούτε θα αποκτήσεις με τους γυρολόγους κι τα αζήτητα».

Η κυρία Γεννηματά, εξαπέλυσε βολές και κατά της ΝΔ. « Λύση όμως για τη χώρα δεν αποτελεί η επιστροφή της Δεξιάς. Η παράταξη που έχει τεράστιες ευθύνες για το ξέσπασμα της κρίσης. Ευθύνες που ποτέ δεν ανέλαβε. Με τη βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ , χέρι-χέρι καλύπτουν τις ευθύνες της Κυβέρνησης της ΝΔ από το 2004-09 που οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού» τόνισε και σημείωσε ότι «ο δικός μας στρατηγικός, ιδεολογικός αντίπαλος είναι ο νεοφιλελευθερισμός και ο πολιτικός εκφραστής του η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας». «Να φύγουν τώρα», όχι για να «έρθουν οι άλλοι», αλλά γιατί υπάρχει δρόμος που οδηγεί στο ξέφωτο».