Συνεχίζονται οι αντιδράσεις γύρω από το έγγραφο που βγήκε στο φως και αναφέρει ότι οι Σκοπιανοί ήθελαν το όνομα «Βόρεια Μακεδονία» από το 2008. Μετά την οξύτατη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε να απαντήσει.

«Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή» τονίζει με ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι με αυτή την ανακοίνωση η ΝΔ επιβραβεύει «την παράσταση του κ. Γκρούεφσκι».

«Είναι γνωστό ότι ο κ. Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη» σχολιάζει ο Ν. Κοτζιάς και προσθέτει: «Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι».

Συμπληρώνει δε, πως «φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».

«Αυτή την παράσταση του κ. Γκρούεφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, αναφέροντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μέσα στη βιασύνη» του, «παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί».

Σημειώνει δε, ότι «το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κ. Γκρούεφσκι δείχνει το πώς συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός».

Ο Ν. Κοτζιάς τονίζει, επίσης, ότι «στην πραγματικότητα, ο κ. Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι».

«Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή» υπογραμμίζει ο υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι «δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι».

Και καταλήγει, λέγοντας πως «φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».