Τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο» σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας πως «οι απειλές από όποιον και εάν προέρχονται είναι μια ένδειξη αδυναμίας».

«Η Κυπριακή Δημοκρατία -πρόσθεσε- δεν πρόκειται να ενεργεί ούτε μέσω απειλών, ούτε μέσω μεγαλόστομων δηλώσεων ή κινήσεων εντυπωσιασμού, αλλά θα συνεχίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών σχεδιασμών και τίποτε περισσότερο», ενώ συνεχίζοντας ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία με οδηγίες του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Από την πρωτοβουλία αυτή, είπε, «θα κριθούμε όλοι, αν πραγματικά επιθυμούμε να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από εκεί που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά και να οδηγηθούμε σε μια επίλυση του Κυπριακού».

Ειδικότερα στη συνέντευξή του στα Νέα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ό,τι αφορά το θέμα των υδρογονανθράκων στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα, προειδοποιεί ευθέως την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι «εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος».

«Συστάσεις» κάνει μάλιστα και στις εταιρείες που συμμετέχουν στις έρευνες. Υφος προειδοποιητικό χρησιμοποιεί επίσης όταν λέει ότι «κανένα ξένο κράτος, εταιρεία ή όχημα δεν μπορεί να πραγματοποιήσει μη εγκεκριμένη ερευνητική ή επιστημονική δράση στην τουρκική υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες περιοχές που βρίσκονται πάνω της» και ανακοινώνει τουρκικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες της Τουρκίας για τις έρευνες σχετικά με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην κυπριακή ΑΟΖ και υπό ποιες συνθήκες η Τουρκία θα χρησιμοποιούσε στρατιωτική βία, ο Τσαβούσογλου απαντά:

«Αυτό το θέμα των υδρογονανθράκων αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της κοντόφθαλμης προσέγγισης των Ελληνοκυπρίων, την οποία επιδεικνύουν στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό εδώ και μισό αιώνα. Βλέπετε, οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται λες και το νησί ανήκει μόνο σε εκείνους.»

» Με τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβλέπουν τα απαράγραπτα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Όπως ακριβώς δεν είναι πραγματικά έτοιμοι να μοιρασθούν την εξουσία με την τουρκοκυπριακή πλευρά, έτσι δεν θέλουν να μοιρασθούν και τις φυσικές πηγές του νησιού.»

» Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρα κατανοητό ότι δεν αποτελεί απλά θέμα μοιράσματος πιθανών εσόδων. Είναι πολύ πιο ουσιαστικό. Οι φυσικές πηγές του νησιού δεν ανήκουν μόνο στους Ελληνοκύπριους για να τα μοιρασθούν όπως αυτοί πιστεύουν, επειδή τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων είναι εγγενή. Αρα εκείνο που χρειάζεται είναι ένας μηχανισμός ο οποίος θα επιτρέπει στους Τουρκοκύπριους να συμμετέχουν επί ίσοις όροις στη λήψη αποφάσεων από την πρώτη φάση, όσον αφορά την έρευνα και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αυτός είναι ο πυρήνας του θέματος.»

» Μαζί με τους Τουρκοκύπριους, η Τουρκία έχει προειδοποιήσει από την αρχή τους Ελληνοκύπριους να μην κάνουν τόσο ανεύθυνα βήματα. Εάν πιστεύουν ακόμα ότι δεν έχουν κάτι να χάσουν, κάνουν λάθος.»

» Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τα δικά της δικαιώματα και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Στόχος μας παραμένει η εξασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή. Όσο για τις εταιρείες που συνεργάζονται με τους Ελληνοκύπριους στο θέμα των υδρογονανθράκων, θα πρέπει να επανεξετάσουν τους υπολογισμούς κόστους – κέρδους και να επαναξιολογήσουν την κατάσταση».

Σε ότι αφορά δε το Κυπριακό ο Τσαβούσογλου επισημαίνει: Οσον αφορά μια μελλοντική επίλυση του Κυπριακού, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στην ασφάλεια και στην ευημερία σε όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Θεωρούμε επίσης ότι μόνο μια διαπραγματευτική λύση βασισμένη στον διάλογο και στη διπλωματία μπορεί να είναι βιώσιμη.»

»Δυστυχώς, η τελευταία διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού σταμάτησε πέρυσι τον Ιούλιο, όταν η Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς συμφωνία. Ο λόγος ήταν απλός: οι Ελληνοκύπριοι ακόμα δεν μπορούν να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων. Χρειάζεται να τονίσω ότι η Διάσκεψη για την Κύπρο δεν αφορούσε αποκλειστικά τα στρατεύματα ή τις εγγυήσεις. Θα συζητούνταν όλα τα θέματα. Πρόοδος απαιτούνταν σε όλα τα διαπραγματευτικά κεφάλαια. Ομως η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έδειξε προθυμία να μοιρασθεί την εξουσία με τους Τουρκοκύπριους ως ίσους εταίρους. Την ίδια στιγμή, επέμεναν στο «μηδενικά στρατεύματα και μηδενικές εγγυήσεις». Και αυτό οδήγησε στο «μηδενικό αποτέλεσμα». Θα έπρεπε να είναι προφανές από την αρχή ότι μια τέτοια προσέγγιση δεν θα οδηγούσε ποτέ σε ένα αποτέλεσμα που θα είχε οφέλη για όλους.»

» Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία αυτή αποτελεί πλέον παρελθόν. Εδώ και έναν χρόνο σκεφτόμαστε και μελετάμε το τι μέλλει γενέσθαι, σε στενή συνεργασία με τους Τουρκοκύπριους, σύμφωνα με την έκκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Πρόσφατα μοιραστήκαμε το όραμά μας για το μέλλον της διαδικασίας επίλυσης με την κυρία Λουτ, την αξιωματούχο στην οποία ανέθεσε ο γενικός γραμματέας το καθήκον των διερευνητικών επαφών με τις δύο πλευρές για την Κύπρο και τους τρεις εγγυητές. Επειτα από τις επαφές της με τους άλλους δύο εγγυητές θα δώσει την αναφορά της στον γενικό γραμματέα.»

»Σε αυτήν τη φάση πιστεύουμε ότι θα ήταν καλή ιδέα για τις δύο πλευρές και τους εγγυητές να συζητήσουν ανεπίσημα τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και να συμφωνήσουμε επακριβώς στα θέματα που θα διαπραγματευθούμε. Χρειάζεται να κατανοήσουμε τις γενικές αρχές μιας μελλοντικής συμφωνίας. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε μελλοντική διαδικασία θα πρέπει να βασιστεί στη σημερινή πραγματικότητα στο νησί και στην εμπειρία που αποκομίσαμε από παλαιότερες διαπραγματεύσεις. Μια τέτοια διαδικασία πρέπει να αποσκοπεί σε ρεαλιστικές προσδοκίες και βιώσιμα αποτελέσματα».