Την ώρα που οι πολιτικές, διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία δοκιμάζονται, οι αμερικανοί κάνουν ανοίγματα στην Κύπρο. Ετσι ολιγόωρη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε, ο αρχηγόςτου Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ, στρατηγός Μάρκ Μίλι.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Ηλία Λεοντάρη, την Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία Κάθλιν Ντόχερτι και τον Ανώτατο Επίτροπο του Ηνωμένου Βασιλείου Στήβεν Λίλι στη Λάρνακα.
Η επίσκεψη αποτελούσε μέρος του ταξιδιού που πραγματοποιεί ο στρατηγός Μίλι στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τις συναντήσεις του που είχε στη Λευκωσία συζητήθηκαν θέματα περιφερειακής ασφάλειας.
Σε δηλώσεις τηςαμερικανίδας πρέσβεως κυρίας Ντόχερτι ανέφερε ότι: «Αυτό είναι ένα άλλο σημαντικό παράδειγμα ενίσχυσης της συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ Ουάσινγκτον και Λευκωσίας.»
Τους τελευταίους έξι μήνες πραγματοποιήθηκαν τέσσερις αμερικανικές ναυτικές επισκέψεις στην Κυπριακή Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένου του USS Iwo Jima, του Αναπληρωτή Βοηθού Υπουργού Άμυνας Τόμας Γκόφους και του Αναπληρωτή Διευθυντή Σχεδίων, Πολιτικής και Στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών Φρεντ Παϊλ.