Συγχαρητήρια μηνύματα, που συνοδεύονται όμως από αρκετούς αστερίσκους και προειδοποιήσεις, δέχεται σήμερα η Ελλάδα από αξιωματούχους των Βρυξελλών που κρατώντας «θέσεις κλειδιά» έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, στο σχεδιασμό και την επιβολή των τριών μνημονίων, αλλά και στην καλλιέργεια του κατάλληλου εδάφους για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, υπό αυστηρούς όρους βέβαια (ενισχυμένη εποπτεία, ρήτρες για την παροχή κάποιων από τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, κτλ)

Τα «μπράβο τα καταφέρατε», οι συγκινητικές δηλώσεις «για το κουράγιο και την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισε την κρίση και τα επώδυνα μέτρα ο ελληνικός λαός», οι διαβεβαιώσεις ότι «ανοίγει νέο κεφάλαιο» για την Ελλάδα, με την χώρα να ανακτά σε μεγάλο βαθμό την αυτονομία της σε ότι αφορά τη χάραξη πολιτικών, συνοδεύονται από καμπανάκια για τους πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν και αυστηρές συστάσεις για τη μεταμνημονιακή πορεία που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα εάν θέλει η σημερινή «ιστορική μέρα» να μην σηματοδοτήσει απλώς την έναρξη ενός σύντομου διαλείμματος από τα δεινά.

Άλλωστε μια τέτοια εξέλιξη -μια μεταμνημονιακή αποτυχία της Ελλάδας- θα έχει τεράστιο πολιτικό και ιδεολογικό κόστος και για όσους κρατούν τα ηνία της Ευρώπης, που ήδη έχει αρχίσει να χάνει την εμπιστοσύνη των πολιτών της, όπως αποδεικνύει η συνεχής άνοδος των εκλογικών ποσοστών ακροδεξιών και άλλων μορφωμάτων.

Ενδεικτική η δήλωση Μοσκοβισί που φιλοξενείται στην ανακοίνωση της Κομισιόν για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, στην οποία ο Επίτροπος τονίζει ότι «η ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης είναι μια καλή είδηση τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη ζώνη του ευρώ […] Για τη ζώνη του ευρώ, χαράζει μια συμβολική γραμμή κάτω από μια υπαρξιακή κρίση».

Λάδι στη φωτιά ρίχνει δε η αρνητική κριτική του διεθνούς Τύπου για τα αποτελέσματα των μνημονίων και της βάναυσης λιτότητας σε ότι αφορά την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας και διοίκησης, την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά και τη διασφάλιση της ομαλής επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην κανονικότητα.

Ούτε οι παραδοχές κοινοτικών υψηλόβαθμων αξιωματούχων για λάθη που έγιναν στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης από την πλευρά των εταίρων-πιστωτών, συγκίνησαν διεθνείς οικονομικούς αναλυτές, κάποιοι από τους οποίους δεν διστάζουν να μιλήσουν για «πολιτική ταχυδακτυλουργία με μόνο σκοπό να διασώσουν τις ευρωπαϊκές τράπεζες φορτώνοντας το βάρος στον ελληνικό λαό», για «κολοσσιαία αποτυχία» της Ευρώπης στην περίπτωση της Ελλάδας, για «πολιτικές που κλείνουν την Ελλάδα σε μια φυλακή χρέους επί δεκαετίες, με δεσμοφύλακες τους πιστωτές», ζητώντας πιο τολμηρές και γενναιόδωρες αποφάσεις για το χρέος.

Νέο κεφάλαιο φαίνεται να ανοίγει λοιπόν μετά το τέλος των μνημονίων, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη που επίσης θα κριθεί για τη στάση που θα κρατήσει στη μεταμνημονιακή εποχή και τη δυνατότητά της να αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις.

Εξ ου και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο σχόλιο της για την έξοδο της Ελλάδας πέραν των άλλων σπεύδει να τονίσει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας».

Ενδεικτικό των φόβων που υπάρχουν στις Βρυξέλλες, οι οποίες μάλιστα εντείνονται βλέποντας την Ελλάδα να μπαίνει σε προεκλογική περίοδο, είναι ότι ακόμη και οι πάντα θετικοί και αισιόδοξοι Μάριο Σεντένο, πρόεδρος του Eurogroup, και Πιέρ Μοσκοβισί, μαζί με τα συγχαρητήρια και τα ενθαρρυντικά μηνύματα για την νέα πραγματικότητα που ξημερώνει για την Ελλάδα, έσπευσαν να τονίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, ενώ πισωγύρισμα σε παλιές κακές συνήθειες ισοδυναμεί με έγκλημα.

Μάλιστα για να μην αμαυρώσουν την εικόνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δαιμονοποιήσουν τη μεταμνημονιακή εποπτεία, λένε με νόημα ότι οι αγορές στις οποίες θέλει να απευθυνθεί η Ελλάδα είναι πολλοί πιο σκληρές και απαιτητικές από την τρόικα.

«Τελειώνουν τα προαπαιτούμενα αλλά και οι εκταμιεύσεις» τόνισε ο Μάριο Σεντένο προσθέτοντας με έμφαση ότι «μαζί με την ανάκτηση του ελέγχου έρχονται και ευθύνες».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε σήμερα πως το τέλος των προγραμμάτων βοήθειας στην Ελλάδα είναι μια «ιστορική» ημέρα για τη χώρα η οποία σημαδεύτηκε από οκτώ χρόνια λιτότητας.

«Είναι μια μεγάλη έως και ιστορική μέρα για την Ελλάδα», η οποία «επί σχεδόν δέκα χρόνια δεν είναι πια υπό κηδεμονία αλλά υπό το κράτος προγραμμάτων που είναι προγράμματα βοήθειας», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

«Η Ελλάδα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μόνη της από τις αγορές (…) να καθορίσει τη δική της οικονομική πολιτική, ασφαλώς συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις», είπε.

Αργότερα έκανε ανάρτηση στο twitter που μιλούσε για έναρξη ενός νέου κεφαλαίου για την Ελλάδα, και για σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα, ενώ τόνισε ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας.

Σε ότι αφορά πάντως τις ακολουθούμενες πολιτικές στη μεταμνημονιακή εποχή ο κ. Μοσκοβισί ήταν πολύ μετρημένος. Για το κρίσιμο ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, αφού επανέλαβε ότι «οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί πρέπει να γίνουν σεβαστές», έσπευσε να συμπληρώσει ότι «η Ελλάδα είναι μια «κανονική» χώρα και στις 16 Οκτωβρίου θα εξετάσουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για να δούμε τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Σημειώνεται πως, όπως ανακοίνωσε ο κοινοτικός επίτροπος στη συνέντευξη Τύπου στης Βρυξέλλες, με αφορμή τη λήξη τη λήξη του τρίτου προγράμματος, η πρώτη μεταμνημονιακή αποστολή από την Κομισιόν στην Αθήνα θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2019.

Ο κ. Μοσκοβισί ανέφερε ότι η διαδικασία εποπτείας στην περίπτωση της Ελλάδας θα χρειαστεί να είναι «κάπως πιο σφιχτή ώστε να υποστηριχθεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων», διευκρινίζοντας όμως πως «δεν προβλέπεται τίποτα που να θυμίζει τέταρτο πρόγραμμα».

Μέρκελ: Σημαντικό βήμα για την Ελλάδα

Ως «ένα καλό παράδειγμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς το ίδιο το συμφέρον μας», περιγράφει η Καγκελάριος της Γερμανίας ‘Αγγελα Μέρκελ το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το οποίο, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Καγκελαρίας, ολοκληρώθηκε σήμερα επιτυχώς.

«Από το 2017 η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και πάλι, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 10%» αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, στην οποία επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι τα προηγούμενα χρόνια ολοκλήρωσαν επιτυχώς τα προγράμματά τους η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας. Μέχρι το 2022 η Ελλάδα θέλει να επιτυγχάνει ένα πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ και κατόπιν να τηρεί τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες» συνεχίζει η ανακοίνωση της Καγκελαρίας.

«Όλες οι χώρες του ευρώ στήριξαν την Ελλάδα σε αυτόν τον δρόμο της. Σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ έδειξαν κατ’ επανάληψη μεγάλη αλληλεγγύη. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για την Ελλάδα, η οποία μελλοντικά θα χρηματοδοτείται και πάλι με τις δικές της δυνάμεις» καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, εστιάζει στον ελληνικό λαό.

Το «κουράγιο» και την «αξιοπρέπεια» του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης χαιρέτισε με μήνυμά του στο Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, με την ευκαιρία της εξόδου της Ελλάδας από τα μνημόνια.

«Το τέλος, σήμερα, του σχεδίου υποστήριξης σηματοδοτεί για τον ελληνικό λαό την έξοδο από την κρίση την οποία αντιμετώπισε με κουράγιο και μια αξιοπρέπεια που προκαλούν τον σεβασμό» έγραψε ο Γάλλος πρόεδρος. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η χώρα του «παραμένει στο πλευρό» της Ελλάδας ώστε «να οικοδομήσουμε από κοινού, μαζί με τους εταίρους μας, το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.