Για την επίτευξη της συμφωνίας Αθήνας – Βερολίνου για την επαναπροώθηση προσφύγων, μίλησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, στον απόηχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Γερμανία δεσμεύεται να ολοκληρώσει, μέχρι το τέλος του έτους, τις οικογενειακές επανενώσεις τις οποίες έχει κάνει ήδη αποδεκτές εντός του πλαισίου του Κανονισμού Δουβλίνου και τις οποίες είχε ως τώρα παγώσει, οι οποίες υπολογίζονται στις 2.000.

Επίσης, η Γερμανία θα μπορεί να επιστρέψει εφεξής στην Ελλάδα, κάθε ενήλικο υπήκοο τρίτης χώρας, ο οποίος θα εντοπίζεται σε έλεγχο στα γερμανοαυστριακά σύνορα, εφόσον αυτός έχει αιτηθεί άσυλο στην Ελλάδα από τις 1.7.2017 και μετά.

Και οι δύο πλευρές, σύμφωνα με τον υπουργό, θα στηρίξουν την εξεύρεση ευρωπαϊκών λύσεων και την αποφυγή μονομερών μέτρων σε σχέση με το άσυλο και τη μετανάστευση.

Όπως αναφέρει ο κ. Βίτσας, στα επόμενα 24ωρα θα υπάρξει ανταλλαγή επιστολών των αρμόδιων υπουργών για θέματα Μετανάστευσης της Γερμανίας και της Ελλάδας, στις οποίες θα επισυνάπτεται διμερής «Διοικητική Διευθέτηση».