Μπορεί στο Μαξίμου να θέλουν να γυρίσουν σελίδα με την έξοδο από το μνημόνιο και τον ανασχηματισμό, όμως, το Μάτι τους… στοιχειώνει. Όπως μας λένε καλά πληροφορημένες πηγές, η κυβέρνηση δεν μπορεί με τίποτε να ξεχάσει την τραγωδία, όχι μόνο γιατί είναι πολλοί οι νεκροί και η καταστροφή, αλλά και γιατί το πολιτικό κόστος είναι τεράστιο.

Το γνωρίζουν αυτό πολύ καλά, το μετρούν στις αντιδράσεις των πολιτών, θα το καταγράψουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις, όταν περάσει το καλοκαίρι. Γι’ αυτό και ξέρουν ότι ο Σεπτέμβρης θα είναι πολύ δύσκολος μήνας, γι’ αυτό και όλη η προσοχή τους είναι στραμμένη σε μια καλά σχεδιασμένη εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ. Με παροχές, με πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα και κυρίως με την δέουσα προσοχή μη γίνει το μεγάλο λάθος στη συνέντευξη τύπου που θα δοθεί το διήμερο 8-9 Σεπτεμβρίου.

Όμως, η εθνική τραγωδία που έπληξε τη χώρα δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τη θυμίζει ο αριθμός των θυμάτων που αυξάνονται κάθε ημέρα, τη θυμίζουν και οι μηνύσεις που κατατίθενται σωρηδόν κατά πολιτικών προσώπων.

Και θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση της πολιτικής «ομηρίας» στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, στο Μαξίμου όλες αυτές τις ημέρες των διακοπών και της σχετικής χαλάρωσης, το μάτι τους ήταν… στο Μάτι. Θέλησε το επιτελείο του πρωθυπουργού να μάθει ποιες είναι οι αντιδράσεις των πολιτών, πώς βιώνουν την τραγωδία ένα μήνα μετά και σε ποιους ρίχνουν την ευθύνη.

Η οργή του κόσμου

Απευθύνθηκαν στους Γιατρούς του Κόσμου που ήταν από την πρώτη στιγμή στον τόπο της τραγωδίας, συνομιλούσαν με τους κατοίκους, κατέγραφαν τα προβλήματα, ψυχολογικού χαρακτήρα, έδιναν λύσεις όσο μπορούσαν.

Από το Μαξίμου, λοιπόν, ζήτησαν από τους Γιατρούς να μάθουν αν ο κόσμος στα καμένα αισθάνεται οργή. Η απάντηση ήταν ότι η οργή είναι μεγάλη. Οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα θυμωμένοι, αλλά δεν προσωποποιούν ακόμη το θυμό τους. Οι Γιατροί του Κόσμου είπαν στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι οι πολίτες που έχασαν συγγενείς, φίλους, ολόκληρο το βιός τους, έχουν ανάμεικτα συναισθήματα απογοήτευσης και θυμού που εκδηλώνεται κατά πάντων. Της κυβέρνησης, του πολιτικού συστήματος, του κράτους που δεν μπόρεσε να τους προστατέψει, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αυτή η οργή δεν θέλουν με τίποτε να στραφεί κατά της κυβέρνησης, γι’ αυτό έχει δοθεί εντολή να λύνονται όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα και να βοηθηθούν οι άνθρωποι σε κάθε τους βήμα.

Πριν φύγει για τις διακοπές του ο πρωθυπουργός ανέθεσε στον Αλέκο Φλαμπουράρη τη γενική επιτήρηση του θέματος «Μάτι». Ο κ. Φλαμπουράρης, λένε οι πληροφορίες μας, έκλεισε συμβόλαιο με δύο εταιρείες οι οποίες αναλαμβάνουν να απομακρύνουν τον επικίνδυνο αμίαντο από την περιοχή. Επίσης, έκλεισε συμβόλαιο με την ένωση υλοτόμων η οποία θα προχωρήσει σε κοπή και απομάκρυνση όλων των καμένων δέντρων, που είναι πλέον και επικίνδυνα.

Παράλληλα, ζητήθηκε από τους κατοίκους να βγάλουν από Δευτέρα στο δρόμο όλες τις ηλεκτρικές συσκευές που έχουν στα σπίτια τους κι έχουν υποστεί ζημιά, ώστε να έρθουν συνεργεία και να τις οδηγήσουν σε ανακύκλωση.

Βοήθειες πάση θυσία

Η εντολή, επίσης, είναι να γίνονται άμεσα κινήσεις ώστε να ξεμπλοκάρουν χρήματα που δεσμεύει η εφορία από το έκτακτο βοήθημα. Επίσης, τη Δευτέρα, 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΜΤΠΥ) νέα καταβολή 269 διπλών συντάξεων, κύριων, επικουρικών και μερισμάτων, ύψους 397.360 ευρώ, σε δικαιούχους συνταξιούχους με κύρια κατοικία στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Πέραν των κινήσεων που κάνει η κυβέρνηση για να δείξει ότι είναι παρούσα στις πληγείσες περιοχές και δεν ξέχασε τους κατοίκους, θεωρείται δεδομένο ότι δεν θα γίνουν φιέστες για την έξοδο από το μνημόνιο.

Το πολύ κάποιο υπουργικό συμβούλιο και κάποιο διάγγελμα, ούτε καν από το Καστελόριζο. Το Μαξίμου δεν θέλει με τίποτε να προκαλέσει την κοινή γνώμη, ούτε να δώσει λαβή στην αντιπολίτευση να της επιτεθεί για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η εθνική τραγωδία.