Κίνηση καλής θέλησης εκ μέρους της Τουρκίας χαρακτήρισε την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών ο στενός συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών συνιστά μήνυμα φιλίας προς την Ελλάδα, αλλά συνάμα καθιστά σαφές πως η τουρκική Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη.

Επισήμανε πως η Άγκυρα δεν θέλεισύγκρουση ή ένταση με την Αθήνα, αλλά ειρήνη και ηρεμία.

Προσέθεσε μάλιστα πως κάποιοι πωλούν όπλα στις δύο χώρες πατώντας στον φόβο μεταξύ των δύο γειτόνων. «Δεν χρειαζόμαστε νέα όπλα», είπε.

Διευκρίνισε πάντως πως η απελευθέρωσητων δύο στρατιωτικών μετά από 167 ημέρες κράτησης στην Αδριανούπολη δεν δικαιολογεί την «άνετη παραμονή» στην Ελλάδα των οκτώ τούρκων αξιωματικών που κατέφυγαν στην χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Η Άγκυρα θεωρεί τους οκτώ πραξικοπηματίες κι έχει επανειλημμένα αιτηθεί την έκδοσή τους, όμως η ελληνική Δικαιοσύνη έχει απορρίψει τελεσίδικα το ενδεχόμενο επιστροφής τους στην πατρίδα τους λόγω φόβων πως δεν θα έχουν δίκαιη δίκη.

Ο κ. Μπαγίς σημείωσε στον ΣΚΑΪ πως έχει έλθει η ώρα Ελλάδα και Τουρκία να λειτουργήσουν με την λογική του «win-win», χωρίς να διευκρινίσει αν αυτό θα σήμαινε κάποια συμφωνία για τους οκτώ.