Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας μετά την απέλαση των δυο ρώσων διπλωματών από την Αθήνα, στον απόηχο των κατηγοριών εις βάρος της Μόσχας για απόπειρα χρηματισμού βουλευτών και άλλων αξιωματούχων.

Μόλις η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας, η Ρωσία απάντησε με απειλές για απέλαση ελλήνων διπλωματών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών την Κυριακή δήλωσε ότι θεωρεί αφύσικη την υφιστάμενη κατάσταση στις ελληνορωσικές σχέσεις ενώ εξέφρασε παράλληλα την ελπίδα η συγκεκριμένη κρίση να ξεπεραστεί όσο το δυνατόν συντομότερα.

Η κυρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι δεν ήταν η Μόσχα αυτή που έκανε το πρώτο βήμα που οδήγησε στην επιδείνωση των ελληνορωσικών σχέσεων: «Αντιθέτως», σημείωσε «συνεχίζουμε να είμαστε αφοσιωμένοι σε μια συγκροτημένη συνεργασία με την Ελλάδα».

«Νομίζουμε ότι η παρούσα κατάσταση είναι αφύσικη και προσωρινή και ελπίζουμε ότι γρήγορα θα ξεπεραστεί. Είμαστε έτοιμοι να δείξουμε υπομονή και υπευθυνότητα προς το σκοπό της αποκατάστασης μίας πλήρους συνεργασίας προς όφελος και των δύο χωρών», προσέθεσε η κυρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με την οποία «η Μόσχα ουδέποτε αναμείχθηκε είτε στις εσωτερικές υποθέσεις είτε στις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτική της Αθήνας». Περιέγραψε δε ως «αβάσιμες» τις σχετικές κατηγορίες.

Ωστόσο την ίδια στιγμή, ψίθυροι θέλουν την αποχώρηση του έλληνα πρέσβη στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, από τη Μόσχα.

Η ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα του πρέσβη δεν έχει οριστικοποιηθεί, ωστόσο πιθανότατα ο κ. Φρυγανάς να φύγει από τη Μόσχα στα τέλη Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass.

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών αποφάσισε την αντικατάσταση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία.

«Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών» είχε αναφέρει πηγή στο πρακτορείο Sputnik, κάνοντας λόγο για άμεση ανάκληση του κ. Φρυγανά.