Μετά από 167 ημέρες στις φυλακές της Αδριανούπολης , οι δύο έλληνες στρατιωτικοί, ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης πάτησαν το πόδι τους στην Ελλάδα σκορπώντας συγκίνηση στις οικογένειές τους που πέρασαν τον δικό τους «Γολγοθά» αλλά και σε όλους τους Έλληνες που βρίσκονταν στο πλευρό τους από την πρώτη στιγμή της περιπέτειάς τους.

Τις τελευταίες ώρες οργιάζει το παρασκήνιο για το πως φθάσαμε στην απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς. Εξέλιξη που ήρθε σε μία στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, την ώρα που η γειτονική χώρα κλυδωνίζεται από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και έχει ανοίξει πολλά μέτωπα.

Σχεδόν έξι μήνες πριν και συγκεκριμένα στις 2 Μαρτίου του 2018, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές είχε προχωρήσει στη εξής δήλωση: «Αυτό το οποίο έγινε είναι ότι εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές» είχε πει ο κ. Τζανακόπουλος για να προσθέσει : «Οι νομικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται είναι τυπικές, αφορούν μία δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα η οποία θα ολοκληρωθεί και «αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας».

Δυστυχώς, όπως έδειξε η ιστορία, οι «τυπικές» διαδικασίες που επικαλέστηκε τότε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και η «άμεση» επιστροφή των αξιωματικών στην Ελλάδα μεταφράστηκαν σε 167 ημέρες φυλάκισης στις φυλακές Αδριανούπολης, χωρίς κατηγορητήριο. Με μία Δικαιοσύνη στην Τουρκία η οποία είναι σαφές ότι δέχεται «πολιτικές οδηγίες» κράτησε για σχεδόν έξι μήνες τους Άγγελο Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη φυλακισμένους παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις αποφυλάκισης των δικηγόρων, τις ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και όλων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και παρά τις πιέσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, το γεγονός ότι ο Ερντογάν βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε καθεστώς απομόνωσης με τα μέτωπα που είχε ανοίξει με την Ευρώπη αλλά κυρίως τις ΗΠΑ να είναι πολλά φαίνεται πως συνέβαλε στην αλλαγή πλεύσης από πλευράς Τουρκίας.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Πάντως, τις τελευταίες ώρες οργιάζουν οι πληροφορίες που μιλούν για παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα. Λέγεται ότι λίγες ημέρες πριν, ανώτατοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έδωσαν προς την Άγκυρα μία λίστα με περίπου 15 ονόματα κρατούμενων σε τουρκικές φυλακές μεταξύ των οποίων ήταν και αυτά των Κούκλατζη – Μητρετώδη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα, μετά και το έβδομο αίτημα αποφυλάκισης των δικηγόρων των ελλήνων στρατιωτικών, το κλίμα φαινόταν καλύτερο και είχαν ενταθεί οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας και Τουρκίας σε ανώτατο επίπεδο.

Διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι τα προηγούμενα 24ωρα είχαν πάρει φωτιά τα τηλέφωνα σε διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο, κινήσεις οι οποίες – σε συνδυασμό με τις αμερικανικές πιέσεις λόγω και του πάστορα Μπράνσον που συνεχίζει να κρατείται σε τουρκικές φυλακές – φαίνεται πως απέδωσαν καρπούς.

Αναλυτές ερμηνεύουν την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ως μίακίνηση καλής θέλησης απέναντι στην Ελλάδα. Πολλοί είναι δε αυτοί που πιστεύουν ότι οι Κούκλατζης και Μητρετώδης είναι μάλλον οι πρώτοι από αρκετούς ξένους κρατούμενους Αμερικανούς, Γερμανούς, κτλ που πρόκειται να απελευθερωθούν.

Όντως με τον τρόπο αυτό ο Ερντογάν ίσως να μπορέσει να δικαιολογήσει και την απελευθέρωση του αμερικανού Πάστορα, που ζητά μετ΄ επιτάσεως η Αμερική, χωρίς να θεωρηθεί ότι «γονατίζει» και σπεύδει να υπακούσει τις εντολές του Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την απελευθέρωση του αμερικανού πάστορα «δεν έχει τίποτα να συζητήσει με τον Ερντογάν».