Με το βλέμμα στραμμένο στις πρώτες δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου αναμένουν τη νέα πολιτική περίοδο στο ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ. Εν όψει αυτών, η Φώφη Γεννηματά θα διατηρήσει ανοιχτό το μέτωπο κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ευελπιστώντας ότι η ανάδειξη της πολυδιάστατης ανεπάρκειάς της θα ωφελήσει, αρχικώς δημοσκοπικά και εν συνεχεία εκλογικά, το κόμμα της.
Στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί ότι στο διάστημα που θα μεσολαβήσει έως και τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης η κριτική κατά της κυβέρνησης θα είναι μεν έντονη, αλλά έχει επιλεγεί και μια τακτική αποφυγής των αλόγιστα υψηλών τόνων.
«Ο κόσμος έχει διαμορφώσει αντίληψη για το πόσο ανεπαρκής είναι η κυβέρνηση και η υποδαύλιση των παθών δεν εξυπηρετεί κανέναν» λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, γνωρίζοντας καλά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του εκτίθενται πλέον καθημερινώς με τις δημόσιες παρεμβάσεις και δηλώσεις τους.
Εν αναμονή της έναρξης της νέας πολιτικής περιόδου, στο ΠαΣοΚ – ΚΙΝΑΛ ευελπιστούν ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να διεκδικήσουν ένα διψήφιο ποσοστό στις κάλπες.
Υπό το πρίσμα αυτό, αναμένουν τις πρώτες μετρήσεις μετά το καλοκαίρι με τη φιλοδοξία ότι σε αυτές θα εμφανιστεί μια τάση ανόδου από τα επίπεδα του 6%-7% προς ποσοστά τα οποία θα πλησιάζουν το 10%.
Στον βαθμό κατά τον οποίο μια ανοδική τάση θα επαληθευτεί, διαμορφώνεται στη Χαριλάου Τρικούπη μια ανομολόγητη ελπίδα: ότι η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ θα ωφελήσει το Κίνημα, ενώ παράλληλα θα παγιωθεί και μια τάση αυτοδυναμίας της ΝΔ η οποία θα απαλλάξει το ΚΙΝΑΛ από το δίλημμα των συνεργασιών.
Εν όψει αυτών, αρχίζει να εδραιώνεται και η αντίληψη ότι συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν νοείται σε κανένα επίπεδο. Ειδικότερα στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι παρελκυστικές τακτικές της κυβέρνησης θα απορριφθούν οριστικά.
Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στις περιφέρειες που ελέγχονται σήμερα από στελέχη του χώρου, ενώ η Περιφέρεια Αττικής αναδεικνύεται σε στρατηγικό στόχο της Χαριλάου Τρικούπη, με δεδομένη την αποτυχημένη θητεία της Ρένας Δούρου.
Σε ό,τι αφορά τους δήμους, είναι γνωστή η πρόθεση στήριξης προς τον Γιάννη Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα να διεκδικήσει και πάλι τη δημαρχία της Αθήνας ο Γιώργος Καμίνης, κάτι όμως που κατά βάση εναπόκειται στις δικές του αποφάσεις.
Πολλά από όλα αυτά πάντως θα κριθούν από το αν οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των δημοτικών και περιφερειακών.
Η ΔΕΘ αναμένεται ότι θα είναι το βήμα από το οποίο η κυρία Γεννηματά θα παρουσιάσει (εκτός απροόπτου, στις 10 Σεπτεμβρίου) ένα σχέδιο με συγκεκριμένες αναφορές για τη στρατηγική της. Σύμφωνα με πληροφορίες, έμφαση θα δοθεί στην περιγραφή ενός προγραμματικού πλαισίου για την αναγέννηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της μεσαίας τάξης, με την ελπίδα προσέλκυσης κοινωνικών δυνάμεων, οι οποίες από το 2012 έχουν γυρίσει την πλάτη στο κόμμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ