Την πεποίθηση ότι δεν θα διασαλευθεί η οικονομική πορεία της χώρας από την εθνική τραγωδία στο Μάτι εκφράζει ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο οποίος σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις του τονίζει με έμφαση ότι «ο οδικός χάρτης που έχει χαράξει η κυβέρνηση θα διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού». Μάλιστα θεωρεί ότι η καταστροφή που συντελέστηκε και κόστισε τόσες ανθρώπινες ζωές καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη να ολοκληρωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάταξη του κοινωνικού ιστού κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της οικονομίας με κοινωνικό πρόσημο.

Πρωτοβουλίες να ανατραπεί η εικόνα ανεπάρκειας

Παρά την κατακραυγή που προκάλεσε η διαχείριση της φονικής πυρκαγιάς και το πλέγμα ευθυνών, υπηρεσιακών και πολιτικών, που αναδείχθηκαν και διερευνώνται, στην κυβέρνηση επιχειρείται τόσο μέσω των δράσεων που αναλαμβάνονται –εκ των υστέρων –στον τομέα της πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης των διαχρονικών στρεβλώσεων και παρανομιών στο φυσικό και οικιστικό περιβάλλον της χώρας, όσο και μέσω των εξελίξεων στον τομέα της οικονομίας –επικείμενη έξοδος από το Μνημόνιο, εξαγγελίες στη ΔΕΘ –και βεβαίως με τον κυοφορούμενο ανασχηματισμό, να ανατραπεί η εικόνα ανεπάρκειας και αναποτελεσματικότητας που εμφάνισε.
Οι επισημάνσεις του κορυφαίου κομματικού παράγοντα του ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνουν τη σαφή στόχευση αποκατάστασης του κυβερνητικού προφίλ που επλήγη με τον δραματικότερο τρόπο: «Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανακτήσει αυτό που τέθηκε εν αμφιβόλω, δηλαδή την ικανότητα διακυβέρνησης» υπογραμμίζει ο κ. Βούτσης στους συνομιλητές του. Αν και στις συζητήσεις του επαναλαμβάνει συχνά ότι η τραγωδία στο Μάτι στοιχειώνει και θα στοιχειώνει την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα για τις διαχρονικές ευθύνες που φέρει για την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη χώρα, αρνείται όσα η αντιπολίτευση προσάπτει στον ΣΥΡΙΖΑ καθιστώντας τον υπόλογο για όσα συνέβησαν.

«Η αίσθηση που επιχειρεί να καλλιεργήσει η αντιπολίτευση, ότι η καταστροφή στο Μάτι θα «καταπλακώσει» την κυβέρνηση της Αριστεράς, είναι λάθος» εκτιμά ο κ. Βούτσης σε μια προφανή προσπάθεια να τονώσει το πεσμένο ηθικό που επικρατεί στην κυβερνητική παράταξη. Θεωρεί δε μέγιστη υποκρισία το να αποδίδονται στον ΣΥΡΙΖΑ τα λάθη του παρελθόντος για όσα έγιναν ή δεν έγιναν, κάτι, που κατά την άποψή του, υποκρύπτει σαφείς πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες ωστόσο, όπως εκτιμά, δεν θα επηρεάσουν την κοινωνία, η οποία αναμένει σαφείς και υλοποιήσιμες παρεμβάσεις ώστε να μη θρηνήσουμε ξανά θύματα. Πιστεύει δε ότι μετά την τραγωδία στο Μάτι ανέβηκε το επίπεδο συνειδητοποίησης της κοινωνίας, κάτι το οποίο, «αναλόγως με τον τρόπο που θα ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις προκλήσεις που εγείρονται μπροστά της», θα εδραιώνεται περαιτέρω.
Σε κάθε περίπτωση, για τον ίδιο η αναζήτηση των αιτίων και των όποιων ευθυνών μέσω της δικαστικής και υπηρεσιακής οδού θα οδηγήσει σε «χρήσιμα συμπεράσματα» για όσα πρέπει από ‘δώ και πέρα να γίνουν σε επίπεδο σχεδιασμού για την πρόληψη και τη διαχείριση τέτοιων «ασύμμετρων καταστροφών», οι οποίες πάντως, όπως είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του (στη «Real News»), «δεν είναι κισμέτ, δεν είναι νομοτέλεια, δεν μπορεί να είναι εκτός ελέγχου και δυνατότητας πρόληψης και αντιμετώπισης».

«Εκλογές αποκλείονται για το 2018»

Ο Πρόεδρος της Βουλής εμφανίζεται πεπεισμένος ότι ο οδικός χάρτης που είχε καθοριστεί στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την τραγωδία στο Μάτι δεν θα ανατραπεί από τις δραματικές εξελίξεις και δηλώνει στους συνομιλητές του αισιόδοξος ότι «θα τον τηρήσουμε». «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα για την ολοκλήρωσή του» σημειώνει, δηλώνοντας ότι «μπορούμε να το κάνουμε, υπάρχει η δύναμη της θέλησης». «Θα είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει χωρίς τακτικισμούς και αιφνιδιασμούς» αναφέρει ο κ. Βούτσης, ενώ σπεύδει να διευκρινίσει πως «το σενάριο ότι θα αφήσουμε στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη συμφωνία για το «Μακεδονικό» και τις περικοπές των συντάξεων, για να περισώσουμε ό,τι μπορούμε, δεν υπάρχει». «Δεν υπήρξε ποτέ, ούτε τώρα υπάρχει που είμαστε υπό πίεση» δηλώνει. Ετσι επαναλαμβάνει ότι «εκλογές αποκλείονται για το 2018», παραπέμποντάς τες στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει δηλώσει ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό και το ενδεχόμενο, που θεωρείται από τους περισσότερους και πιθανότερο, για τριπλές εκλογές τον Μάιο του 2019 (εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές) εφόσον το επιβάλλουν οι εξελίξεις (βλέπε αποχώρηση Π. Καμμένου από την κυβέρνηση λόγω της συμφωνίας με τα Σκόπια).

Ελπίζουν στις εξαγγελίες Τσίπρα για αλλαγή κλίματος

Καθοριστικής σημασίας για την επιχείρηση ανατροπής του δυσμενούς κλίματος είναι για την κυβέρνηση η 21η Αυγούστου, ημέρα λήξης του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, και οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιάσει τη στρατηγική της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα και τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που προκύπτει για το 2019.

Φοροελαφρύνσεις, συντάξεις και αφορολόγητο βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου, το οποίο θα εξειδικεύσει και θα ποσοτικοποιήσει τα μέτρα και τις πρωτοβουλίες «με κοινωνικό πρόσημο» που θα εξαγγελθούν. «Μένει όλα όσα έχουν υπονοηθεί να θεμελιωθούν» αναφέρει σχετικά ο Νίκος Βούτσης (συντάξεις, αφορολόγητο κ.λπ.). Θεωρεί δε ότι η τραγωδία στο Μάτι δεν επηρεάζει ούτε το επενδυτικό κλίμα. «Οι επενδυτές θα φοβόντουσαν σε περίπτωση που δεν υπήρχε πολιτική σταθερότητα στη χώρα, εάν είχαμε μπει σε πολιτική περιδίνηση. Αυτό όντως θα ήταν αντικίνητρο» σχολιάζει ο Πρόεδρος της Βουλής, παρά την αμφισβήτηση που επιδέχεται το επιχείρημα αυτό από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Κατά τα λοιπά, η συμφωνία για τα Σκόπια αναμένεται να έρθει προς κύρωση στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου 2019 – και εφόσον, βεβαίως, έχει «περάσει» στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου στην πΓΔΜ –, ενώ η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης αναμένεται να εκκινήσει με την έναρξη της επόμενης συνόδου της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο.
Οσον αφορά τον επικείμενο ανασχηματισμό, ο στόχος είναι να δώσει το στίγμα του κ. Τσίπρα για την όλη προσπάθεια μέχρι τις εκλογές – «να αποτελέσει ουσιαστική επανεκκίνηση με εκλογικό ορίζοντα», όπως λέει χαρακτηριστικά στους συνομιλητές του ο κ. Βούτσης, δίχως να κρύβει ότι στο πλαίσιο του ανασχηματισμού «γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης του κεντροαριστερού δυναμικού που δεν είναι σε καθεστώς ομηρείας από τη ΝΔ». Φράση-αιχμή για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, στην οποία έχει καταλογίσει ότι «κινείται όλο και πιο σταθερά σε μια δορυφορική διάσταση και σχέση με τη ΝΔ». Και μπορεί στον ΣΥΡΙΖΑ να πνέουν μένεα όσον αφορά τις θέσεις της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τον Σταύρο Θεοδωράκη και το Ποτάμι, τη στάση του οποίου αποτιμούν προσεκτικά παρά την κριτική που ασκεί στην κυβέρνηση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ